Czym można zastąpić sól?

... , pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, uzyskamy lekko słony posmak z nutą selera i cytryny. Lubczyk jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, dodaje się go także do zupek w proszku. Co ważne ... ze świeżej postaci jak i suszonej. Drobno ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... . Najczęściej jemy je nieprzetworzone, jako przekąskę lub dodatek do ciast, deserów i sałatek. 282169 Orzechy brazylijskie (kaloryczność – 660 kcal / 100 g) Orzechy te są jednym z najcenniejszych źródeł ... dodawać praktycznie do każdego dania, ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ... dodatkiem do zdrowej, wiosennej sałatki. Nic ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... . Granaty w kuchni Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym ... odznacza się w potrawach. Sałatka z rukoli i ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... z masłem czosnkowym albo tosty francuskie. Mięso i wędliny 283202 Resztki pieczeni wykorzystaj do sałatki makaronowej lub po prostu połóż na kanapkę. Grillowane, smażone lub upieczone mięso drobiowe ... to także smaczny dodatek do sałatki, ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... , ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak przygotowaną sałatkę warzywną polewamy kremem aioli. Jedno jajko mieszamy z łyżką zimnej wody i przyprawami. Po kolei w jajku i mące obtaczamy plasterki ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Rzodkiewka 281688 Jest idealna do kanapek czy sałatek! Smak wiosny – intensywna barwa i łagodnie ostry smak. Ten popularny korzeń to nie tylko oryginalny smak, ale przede wszystkim bogactwo ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... od śniadania na mieście. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kiedy żona ma ochotę na wędzonego łososia z sałatką, mąż marzy o porządnej jajecznicy na boczku, dzieci dopominają się o naleśniki ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... Sałatka z komosy ryżowej z warzywami Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, 1/2 cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki ... - jeszcze tylko świeże listki bazylii i ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... w przeciwutleniacze, witaminę C, charakteryzuje się niską zawartością cukru. Od jesieni do wiosny dostępna jest w wielu polskich sklepach. Nadaje się jako składnik sałatek owocowych, deserów, służy ... rambutan? Najlepiej po przekrojeniu na pół, ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... kalarepy (jak natkę pietruszki) i dodj do sałatki. Oprócz witamin, kalarepa zawiera związki mineralne, takie jak: potas, miedź, wapń, magnez oraz żelazo niehemowe, którego niedobór prowadzi ... się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... sałatkę z arbuzem i serem feta, jednak nie dorobiłam się jeszcze specjalnej łyżeczki do wydrążania tego owocu. A pokrojenie miąższu arbuza w zgrabną kostkę jest dość trudne. Dlatego do niedawna moja ... sałatka wyglądała dość niechlujnie. Aż ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... sobie zjadanie pęczka natki pietruszki, jednak bardzo łatwo przemycić ją w sałatkach czy surówkach. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie zielonego smoothie na jej bazie – wystarczy dodać wybrane ... . Najczęściej jest to wynikiem jej ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... do wielu potraw – według własnego upodobania. Pasują do zup, sałatek, panierek, koktajli, twarożków, jogurtów. Zarodki trzeba jednak spożywać z rozsądkiem. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to 5 łyżek ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... , że ziemniaki będą się nadawały na sałatki, zapiekanki czy frytki. Z kolei, gdy obie połówki kleją się do siebie, wówczas ziemniaki nadają się na placki, kluski, pyzy lub puree. Placki ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... . 282699 Na pikniku nie może też zabraknąć sałatek – są smaczne, zdrowe, łatwe w transporcie i szybko się je robi. Pamiętajmy jednak, by nie mieszać jej od razu razem z sosem. Sos lepiej zabrać ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... – pomysłów na smaczną, dietetyczną potrawę jest mnóstwo. Wegańskim hitem są pieczone bataty czy młode ziemniaki podane z sałatką z bobem i miętą. Smak warzywnych potraw wzbogacą zioła, sos sojowy ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, makaronów, zup – zarówno w wersji kremowej jak i klasycznej. W połączeniu z pietruszką i mielonym mięsem z indyka doskonale sprawdzą się jako składnik nadzienia ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... . Krewetki najczęściej przyrządza się, gotując je na parze lub we wrzątku. Kolejnym elementem tej układanki jest stworzenie sosu z makaronem, sałatki z krewetkami albo talerza przekąsek, z którymi je podasz ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... grysiku. Kasza jęczmienna 284170 Wyróżniamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej – perłową, pęczak oraz łamaną (wiejską, mazurską). Wszystkie są bogate w niacynę i błonnik. Można je dodawać do sałatek ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... pozorom bataty dają szerokie pole do popisu. Można z nich zrobić zupę krem, gulasz, sałatkę, puree, placki ziemniaczane, a nawet pudding lub brownie. Mi najbardziej smakują wtedy, kiedy są przypieczone ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... składniki, a powstały sos serwować na zimno. Sprawdzi się on doskonale do sałatek, zwłaszcza z dodatkiem serów pleśniowych. Słodycz malin w ciekawy sposób złamie słonawy smak sera. Malinowy sos świetnie ...

+ Pokaż więcej