Czym można zastąpić sól?

... na nadciśnienie. Z tego powodu jest ona potocznie nazywana „białą śmiercią”. Zdrowy człowiek może w ciągu dnia zjeść jedną płaską łyżeczkę soli. Niestety, my Polacy uwielbiamy te białe kryształki ... Sól należy do najczęściej używanych przez nas ...

dawno temu

Twaróg nie tylko na śniadanie

... Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Jednak biały ser można wykorzystać na wiele innych sposobów - kluski, knedle, pierogi, roladki, ciasteczka... Zobaczcie 14 niebanalnych propozycji na danie ...

dawno temu

Właściwości poziomek

... Poziomki, tak małe, a takie wielkie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Są znane medycynie naturalnej od bardzo dawna. Nasze babcie stosowały owoce poziomek w celu leczenia przeziębienia ... i chorób dziąseł, a liście służyły za okłady ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... . Dodatkowo jest o wiele zdrowsza od czarnej kawy. Poznaj jej właściwości i już od dziś zacznij pić ją regularnie. ... działania są prawie takie same. Dodatkowo zielona kawa w porównaniu do zielonej herbaty wykazuje aż trzykrotnie silniejsze ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... Kukurydza kojarzy się nam głównie z kuchnią meksykańską. W Polsce powszechnie znana i uprawiana jest jej żółta odmiana, ale istnieją jeszcze trzy – biała czerwona i... niebieska. Obok pszenicy i ryżu ... kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako ...

dawno temu

Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje

... Cytryna - zdecydowanie jej nie doceniamy. Latem dodajemy ją razem z miętą do wody i przygotowujemy chłodzącą lemoniadę, a zimą? Najczęściej dodajemy ją do herbaty i na tym kończą się zadania cytryny ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... jest w medycynie naturalnej, gdyż posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jego zastosowanie w kuchni także może być szerokie – to warzywo ma potencjał, którego niestety nie wykorzystujemy. Dowiedz się więcej o koprze włoskim i już dziś ...

dawno temu

Zamienniki cukru

... Słodzić można nie tylko cukrem białym. Doskonałe do tego celu są: syrop klonowy, stewia, miód. Ale nie tylko. Sprawdź, jakie są popularne zamienniki cukru. ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak moim ulubionym wykorzystaniem pigwy jest konfitura z tego owocu. Diametralnie zmienia smak herbaty i działa podobnie jak cytryna - rozjaśnia jej kolor i zmienia smak na bardziej kwaskowy. Przekonaj się ...

dawno temu

Bogate właściwości marchewki

... Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, które wprowadzane są do diety dzieci. Świadczy to o jej bogatych właściwościach i łagodnym wpływie na organizm. Jakie plusy niesie ze sobą jedzenie marchewek? ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Możemy spotkać go niemalże na każdej łące, polanie i wśród łanów zbóż. Jego właściwości znane są od stuleci i do dziś wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kuchni ... i kosmetyce. Warto zapoznać się z nim bliżej, ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... Białe, czarne czy czerwone? Które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź jest prosta – wszystkie! Niezależnie od koloru, te owoce wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, wspomagają funkcjonowanie ... są także w diecie osób cierpiących na ...

dawno temu

Jak zrobić domowy twaróg?

... Pamiętam jak moja babcia robiła twaróg. Rozgniatała mi go potem w miseczce widelcem, dodawała śmietanę, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę i mieszała... Żaden, nawet najlepszy biały ser, nie zastąpi ... Domowy twaróg krok po kroku Przygodę z ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło ... długowieczności. Ze względu na to, że granat w ...

dawno temu

Właściwości granatów

... oraz E, a także magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W granatach znajdziemy również sporo białka, błonnika i kwasu foliowego. To dzięki nim granat zaliczany jest do superfoods. Dowiedz się jakie właściwości posiadają granaty i wprowadź je ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ...

dawno temu

Właściwości komosy ryżowej

... Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ...

dawno temu

Właściwości komosy ryżowej

... Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... czekolada dostarcza ich więcej niż uznawane za skarbnicę przeciwutleniaczy czerwone wino czy herbata. 17323 Kakao na zdrowie 17296 Poza tym kakao pomaga w walce z nowotworami, chorobami serca i spowalnia ... z pozytywnych właściwości kakao, ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Aby beza zawsze była udana

... Upieczenie pięknej, białej bezy to prawdziwa sztuka. Jednak wystarczy przestrzegać kilku zasad, by beza wychodziła za każdym razem. ...

+ Pokaż więcej