Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... . Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać. ...

dawno temu

Co zawiera w sobie arbuz?

... Pomimo iż arbuz nie posiada w swoim składzie wielu witamin i składników odżywczych, to jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Gasi pragnienie ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia - prozdrowotne właściwości Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele! ... , białym, a nawet fioletowym zabarwieniem skórki lub miąższu, jednak są stosunkowo rzadko spotykane w naszym kraju. ...

dawno temu

Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... , jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wpadła na pomysł, by zrobić go samodzielnie. Długo szukałam idealnego przepisu, eksperymentowałam z proporcjami i dodatkami. Oto efekt :-) Dżem pomarańczowy dodaję do muffinek, herbaty, grzańca, a nawet ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, dopóki jeszcze trwa. Dowiedz się jakie właściwości posiadają owoce czereśni, jak je przechowywać i co można z nich przygotować. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Zazwyczaj spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom ... , nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... . Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu. Ja ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans. ... sięgają bowiem XV ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... Dobroczynne właściwości kalarepy Właściwości kalarepy - tak niedocenianej przez nas - zostały zauważone już w starożytnym Rzymie. Warzywo to należy do rodziny kapustnych, i tak jak jego krewni ... : kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i jarmuż, ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...

dawno temu

6 przepisów na dania z buraków

... Nie jest tajemnicą, że buraki posiadają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Swoje dobroczynne właściwości buraki zawdzięczają zawartości antocyjanów, które zwiększają odporność organizmu, hamują ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana 12 proc. lub jogurt naturalny. Cebulę pokrój ją w kostkę i zeszklij smażąc na łyżce masła z posiekaną białą częścią pora. Pozostałe warzywa pokrój ... Prozdrowotne właściwości pokrzywy Pokrzywa od ...

dawno temu

Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

... Mango jest egzotycznym owocem uprawianym w Indiach od blisko 4 tys. lat. Ostatnie badania wykazały, że owoc ten posiada niezwykłe prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu - o tym wiedzieli ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym przebywamy bardzo często. Przygotowujemy w niej śniadania, obiady, kolacje, a także przekąski na drugie śniadanie czy podwieczorek, robimy w niej herbatę, kawę, czasem nawet przyjmujemy gości. Niektórzy ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Superfoods na jesień 285050 1. Czosnek Choć z jego walorami smakowymi można dyskutować, w żadnym wypadku nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości, z których jesienią powinniśmy czerpać ... pełnymi garściami. Czosnek dzięki swoim ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... Od dłuższego czasu święci prawdziwie triumfy. Na temat jego cudownych właściwości dla zdrowia i urody krążą już prawdziwe legendy. O czym mowa? Oczywiście o oleju kokosowym. Pozyskiwany z miąższu ... Co zawiera olej kokosowy? Olej kokosowy w 98% ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem

... Większość z nas na śniadanie je kanapkę z plasterkiem wędliny i popija ją herbatą z cytryną... niezbyt apetycznie, prawda? A co powiesz na wyśmienitą, kolorową kanapkę z jajkiem sadzonym? Ja takiej ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... poziomki oraz ich liście mają o wiele słabsze właściwości lecznicze od ich dzikich sióstr. Te malutkie owoce zawierają sporą dawkę witaminy C, dlatego pomagają naszemu organizmowi w walce ... właściwości ściągające, przeciwzapalne i ...

dawno temu

Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami

... Orzechy to jeden z najcenniejszych darów jesieni, z którego z chęcią korzystamy. Polskie orzechy powinniśmy jeść nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości, ale także dla wspaniałego smaku ...

dawno temu
+ Pokaż więcej