Twaróg nie tylko na śniadanie

... Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Jednak biały ser można wykorzystać na wiele innych sposobów - kluski, knedle, pierogi, roladki, ciasteczka... Zobaczcie 14 niebanalnych propozycji na danie ...

dawno temu

Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje

... Cytryna - zdecydowanie jej nie doceniamy. Latem dodajemy ją razem z miętą do wody i przygotowujemy chłodzącą lemoniadę, a zimą? Najczęściej dodajemy ją do herbaty i na tym kończą się zadania cytryny ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... Stewia nie ma kalorii, syrop klonowy – zawiera ogrom witamin. Popularny biały cukier warto odstawić na bok, a do naszej kuchni wprowadzić jego zamienniki. Szczególnie, jeśli mamy dzieci. ... , bułeczek, deserów, domowych lodów. Przed zakupem ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... Ryba po grecku to jedna z 12 potraw, które co roku goszczą na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Od kilku lat przygotowuję ją sama. Delikatna ryba przykryta warzywnym sosem zachwyci każdego. Zajadają się nią starsi i młodsi. Można ją ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... drobniej. W caffetierce - moka Ten sposób parzenia przypomina nieco parzenie w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część specjalnego czajniczka, czyli caffetierki napełniamy zimną wodą, nad nią znajduje ... po turecku parzymy w specjalnym miedzianym ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak moim ulubionym wykorzystaniem pigwy jest konfitura z tego owocu. Diametralnie zmienia smak herbaty i działa podobnie jak cytryna - rozjaśnia jej kolor i zmienia smak na bardziej kwaskowy. Przekonaj się ...

dawno temu

Jak zrobić domowy twaróg?

... Pamiętam jak moja babcia robiła twaróg. Rozgniatała mi go potem w miseczce widelcem, dodawała śmietanę, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę i mieszała... Żaden, nawet najlepszy biały ser, nie zastąpi ... Domowy twaróg krok po kroku Przygodę z ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... Zdrowie zamknięte w zielonych ziarenkach Niektórzy twierdzą, że zielona kawa smakiem przypomina zieloną herbatę – być może. Oba napoje zawierają podobną ilość kofeiny, więc efekty ich pobudzającego ... działania są prawie takie same. Dodatkowo ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... się inaczej - parząc i chłodząc dłużej lub krócej. Zasada jest tylko jedna - tyle samo czasu warzywa powinny spędzić w gorącej, co w zimnej wodzie. Powodzenia! :) ... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... Pieczeń rzymska z jajkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Robi się ją bardzo szybko. W wersji na ciepło sprawdzi się jakie danie obiadowe. Natomiast na zimno z powodzeniem zastąpi wędlinę na kanapki, a do tego pięknie ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza - deszcz, mokro i zimno - jesień. Trzeba sobie jakoś radzić, więc każdy powinien zaopatrzyć się w podstawowy zestaw na jesień - ciepły koc, wełniany sweter i kubek ... rozgrzewającego napoju. To powinno ...

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... i cieszyć się latem. Żal nie skorzystać z darów natury, dlatego w tym wpisie przedstawię kilka fajnych pomysłów, jak je wykorzystać do deserów na zimno. ... kieliszka położysz pokruszone herbatniki lub biszkopty i polejesz uprzednio wykonaną ...

dawno temu

Aby beza zawsze była udana

... Upieczenie pięknej, białej bezy to prawdziwa sztuka. Jednak wystarczy przestrzegać kilku zasad, by beza wychodziła za każdym razem. ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... Ilu kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński - każdy gotuje go według swojej receptury. I tu pojawiają się spory - czy barszcz ukraiński bez białej fasoli to jeszcze barszcz ukraiński ... ? Czy jest dopuszczalne użycie białej kapusty ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. ... Musztarda to zimny sos wytwarzany na bazie ziaren gorczycy. Jej ...

dawno temu

Zamienniki cukru

... Słodzić można nie tylko cukrem białym. Doskonałe do tego celu są: syrop klonowy, stewia, miód. Ale nie tylko. Sprawdź, jakie są popularne zamienniki cukru. ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... Karmel to nic innego jak cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Wskutek podgrzewania białe kryształki zamieniają się w słodki, bursztynowy płyn. Jeszcze do niedawna byłam przekonana ... w proporcji 1:1 oraz opcjonalnie łyżeczki soku z ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... francuskiego Inaczej jest z przekąskami z ciasta francuskiego. Są one równie smaczne na ciepło, jak i na zimno. Do mnie najbardziej przemawiają tzw. francuskie ślimaczki. Ich przygotowanie ... płuczą ziemniaki w zimnej wodzie, po czym osuszają ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać! ... , sól, pieprz do smaku. Schab myjemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy. Długim nożem robimy w środku nacięcie, ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... Białe, czarne czy czerwone? Które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź jest prosta – wszystkie! Niezależnie od koloru, te owoce wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, wspomagają funkcjonowanie ... są także w diecie osób cierpiących na ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... na nadciśnienie. Z tego powodu jest ona potocznie nazywana „białą śmiercią”. Zdrowy człowiek może w ciągu dnia zjeść jedną płaską łyżeczkę soli. Niestety, my Polacy uwielbiamy te białe kryształki ...

dawno temu
+ Pokaż więcej