Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... co godzinę, maksymalnie co dwie. Zielona herbata W zależności od tego jak długo i ile razy będziemy parzyć zieloną herbatę właściwości naparu będą inne. Napar z tej herbaty parzony po raz pierwszy ... zawartości antyoksydantów poprawia pamięć. ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem

... Większość z nas na śniadanie je kanapkę z plasterkiem wędliny i popija ją herbatą z cytryną... niezbyt apetycznie, prawda? A co powiesz na wyśmienitą, kolorową kanapkę z jajkiem sadzonym? Ja takiej ...

dawno temu

Jak zrobić musztardę?

... Musztarda to zimny sos, którego podstawowym składnikiem są ziarna gorczycy. Jej smak zależy przede wszystkim od proporcji składników, przypraw oraz rodzaju użytej gorczycy. Czy wiecie, że przygotowanie musztardy w domu wcale nie jest trudne? ...

dawno temu

Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować

... Jesień rozgościła się u nas na dobre, jeszcze chwila, a niestety będzie musiała ustąpić miejsca zimnie... Zatem nie ma na co czekać - korzystaj ze smaków jesieni! Poniżej znajdziesz 12 przepisów na prawdziwie jesienne dania, których nie może ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... , tak jak w moim przypadku. Wysokozmineralizowane, czyli posiadające od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr, nie powinny być podawane dzieciom. Woda źródlana – idealna do parzenia kawy i herbaty Woda ... źródlana ma mniej składników ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... do wrzącej wody zamiast do zimnej. Tylko nie panikuj - nic straconego, bo mętną galaretę da się jeszcze uratować. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz odpowiedź. ...

dawno temu

Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe!

... , ale kiedy pomyślałam, że zaraz zajem smaczny i pachnący omlet z warzywami, jakoś łatwiej wstawało mi się ;-) Do tego zielona herbata i już wiedziałam, że to będzie dobry dzień. ...

dawno temu

Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

... o smaku tiramisu czy herbaty matcha. Nic więc dziwnego, że stały się jednymi z najpopularniejszych ciasteczek ostatnich lat. ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... Lato to najlepsza pora na lody! Wbrew pozorom ten pyszny deser wcale nie musi być zagrożeniem dla naszej sylwetki. Jak w domu przygotować ten zimny deser, który nie tylko będzie doskonale smakował ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi ...

dawno temu

Rozgrzewające zupy na jesień

... Nie muszę chyba nikogo przekonywać do jedzenia zup. Są świetne o każdej porze roku – latem – chłodzą, jesienią i zimną doskonale sycą i rozgrzewają. Ja mogłabym jeść zupy na śniadanie, obiad ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... na chwilę do zimnej wody. Pokrzywa poddana obróbce termicznej traci swoje właściwości parzące. Składniki: liście pokrzywy, 1 kg ziemniaków, cebula, por, seler, pietruszka, masło, sól i świeżo zmielony ... pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ...

dawno temu

Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar

... "Podaruj mi trochę słońca..." - śpiewała kiedyś Ewa Bem w jednej ze swoich piosenek. I wreszcie ta odrobina słonecznych promieni przywędrowała do zimnej i śnieżnej Polski aż z San Escobar ...

dawno temu

Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw lub owoców najpierw wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Taka obróbka żywności pozwala zachować jej składniki odżywcze, niepowtarzalny smak i kolor ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... Śniadanie poza domem? Czemu nie. Włosi, Hiszpanie czy Brytyjczycy rozpoczynają swój dzień w przytulnej kawiarni albo pubie na rogu. Piją kawę, herbatę, jedzą rogalika albo smażone na bekonie jajka ...

dawno temu

3 pomysły na ekspresowe śniadania dla spóźnialskich

... z nas rankiem zapycha się kanapką z wędliną i popija ją herbatą z cytryną albo w ogóle nie je śniadania, a przecież to najważniejszy posiłek dnia! Dlatego poniżej znajdziesz inspiracje do przygotowania smacznych i szybkich śniadań. Zapraszam i ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... posypać startym serem. Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem ... przypomina mi się dzieciństwo i lepienie z ...

dawno temu

Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?

... Nadchodzi lato, temperatura wzrasta. Co raz częściej będziemy sięgać po zimne napoje, schładzane lodem. Lato ma wiele kolorów, również to co pijesz może posiadać szeroką gamę barw. Przekonaj ... czy drinku będziesz chciał dodać swoje artystyczne ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... może być spożywana na zimno lub na gorąco. Gjuwecz – bułgarski gulasz. Jego sekret polega na tym że mięso i warzywa są przyrządzane oddzielnie i spotykają się ze sobą dopiero na końcowym etapie ... przygotowania. Całość jest podlana gęstym ...

dawno temu

Przepis na napój izotoniczny i energetyczny

... Więcej na temat herbaty znajdziecie tutaj. 17548 ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... z rumianku: łyżeczkę suszonych koszyczków rumianku zalej filiżanką wrzątku i parz pod przykryciem przez 10 min. Rumiankowa herbatka na bezsenność Składniki: 25 g melisy, 25 g rumianku, 15 g dziurawca ... , 10 g chmielu, 10 g mięty. Wszystkie ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... nie powinieneś mieć problemów z ich zdobyciem. 283098 W Polsce najtrudniej jest znaleźć japoński ryż, ale z powodzeniem możesz go zastąpić dobrze znanym nam białym ryżem, pod warunkiem, że ma on okrągłe ... – sfermentowana pasta z soi i słodu ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... żelatyny, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sól i cukier do smaku. Do klarowania: białko jajka, 1 1/2 łyżki octu z białego wina. Do przybrania: kawałek ... cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie ...

+ Pokaż więcej