Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście cykorii, ze względu na swój charakterystyczny „łódkowaty” kształt doskonale nadają się także do faszerowania (mięsem, grzybami, warzywami ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach

... owoce również oczyszczają nasz organizm z toksyn. Truskawki pozytywnie działają na ciśnienie krwi, obniżając poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Zamiast więc faszerować się suplementami diety, korzystajmy z sezonu na truskawki! 17387 ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... i wędzonym łososiem albo musem z makreli lub pieczonych warzyw (papryki, cukinii, bakłażana). Ciasto na placki także może podlegać licznym modyfikacjom. Dlatego aby urozmaicić nasze danie, warto ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... , bakłażana, papryk, pomidorów, cebuli. 283062 ROQUEFORT – ostry francuski owczy ser z niebieską pleśnią. TAGLIATELLE – włoski makaron o kształcie długich płaskich wstążek. TORTILLA – w kuchni ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... również faszerować kurczaka, indyka lub schabowe roladki. Świetnie komponują się one z majerankiem, ziołami czy ostrymi przyprawami takimi jak kolorowy pieprz. 17419 ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... inspiracje 285023 Gęsina jest niezwykle delikatna w smaku. Do aromatu mięsa pasują owoce, dlatego gęś przeważnie faszeruje się gruszkami, suszonymi śliwkami lub jabłkami i naciera przed pieczeniem ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... mięsem czy faszerowanych liście winogronowych, zwanych arambašići. 283057 Do każdego dania dostaniemy sałatkę ze świeżych warzywa, skropioną oliwą i octem winnym. Natomiast na wyspach Hvar, Koreula ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... sposób tradycyjnej pizzy margherity, a Emilia-Romania z faszerowanych pierożków. Podróżując po Italii można zauważyć pewną prawidłowość – im zmierzamy bardziej na południe Włoch, tym częściej możemy ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... się grilluje. Najczęściej dodaje się do nich kmin rzymski i cebulę. Serwowane są z sosem z warzyw i chlebkiem pita. Sirenki – ciasto, przypominające chleb, faszerowane owczym serem. Turszi z warzyw ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... wykorzystywanych na różnego rodzaju sosów i zapiekanek, a kończąc na dużych, które można faszerować. Moim faworytem są jednak takie jak na zdjęciu poniżej - ugotowane al dente, polane sosem z dużymi ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... z nich jajka faszerowane. Moim faworytem jest jajko ugotowane na twardo i podane na pysznej, kolorowej kanapce. Jak ugotować jajko na twardo? Wystarczy, że do gotującej się wody delikatnie włożysz ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... mogą być wyrabiane z ciasta ziemniaczanego (bramborový knedlík) lub drożdżowego (houskový knedlík). 283906 Innym popularnym daniem jest polędwica wołowa w gęstym śmietanowym sosie faszerowana boczkiem (svíčková ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... specyficznie, prawda? Mnie przywodzi na myśl ziołowe cukierki na gardło, którymi faszerowała mnie mama w dzieciństwie - ble! Nie, Harry na pewno nie zajadał się tartą, która smakuje jak lekarstwo ...