6 pomysłów na dynię

... gra pierwsze skrzypce należą do moich ulubionych, dlatego już teraz, kiedy nie mogę doczekać się aż dynia w moim ogródku będzie wystarczająco dojrzała, przedstawiam wam 6 propozycji jak można wykorzystać dynię w kuchni. Przygotuj się na sezon na ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia zaleca spożywanie rzodkiewek w przypadku niestrawności i braku apetytu. Dowiedz się więcej o właściwościach rzodkiewek i zacznij korzystać z ich dobroczynnych dla zdrowia właściwości, tym bardziej, że ...

dawno temu

Co zamiast masła? Kolorowe pasty do chleba

... , zdrowsze, no i tańsze. Można je przyrządzić z przygotowanych wcześniej składników lub wykorzystać resztki z obiadu. Takie „smarowidła” świetnie uzupełniają smak chleba i bułeczek, pasują także do ryżowych ...

dawno temu

Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?

... , że będzie znacznie mniej kaloryczny. Rosół ugotowany z wykorzystaniem poniższych wskazówek możesz poporcjować i zamrozić, a następnie wykorzysać do przygotowania smacznych i zdrowych domowych zup. ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak moim ulubionym wykorzystaniem pigwy jest konfitura z tego owocu. Diametralnie zmienia smak herbaty i działa podobnie jak cytryna - rozjaśnia jej kolor i zmienia smak na bardziej kwaskowy. Przekonaj się ...

dawno temu

Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami

... jest naprawdę wiele. Śliwki możemy wykorzystać również jako dodatek do babeczek lub oryginalnych deserów. A śliwki zatopione w czekoladzie? Mniam! Aż na samą myśl robię się głodna ;-) Korzystajmy więc z sezonu na te owoce i zabierajmy się za ...

dawno temu

7 pomysłów na banany

... , a także błonnik, magnez, fosfor i wapń. Są niezwykle sycące - zjedzenie banana na drugie śniadanie zaspokoi głód na dość długo. Ale dlaczego ograniczać się do banana "na surowo"? Możemy wykorzystać ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... , brzoskwinie, wiśnie, porzeczki, banany, a także rabarbar... Można tak wymieniać w nieskończoność ;-) Tradycyjny przepis zakładał używanie duszonych owoców, jednak świeże, z kompotu lub mrożone także będą ... kruszonkę, możemy wykorzystać ...

dawno temu

Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad

... tak bardzo przypadły mi do gustu. Można w ten sposób wykorzystać resztki, które zostały z poprzedniego dnia. A przy okazji jest smacznie, zdrowo i niedrogo ;-) Takie kotlety to doskonała alternatywna ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... jadłeś maliny na słono? Zapewne nie, dlatego poniżej znajdziesz kilka pomysłów na ciekawe wykorzystanie malin w kuchni. ...

dawno temu

Shake - pysznie, zdrowo, kolorowo

... niewątpliwe będziemy tęsknić. Dlatego wykorzystaj te ostatnie ciepłe dni jak najlepiej i zasmakuj w owocowych shake'ach. A może shake czekoladowy lub kawowy? Jeżeli wolisz coś bardziej słodkiego, także znajdziesz tu coś dla siebie. Zapraszam i ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... , można z nich także przygotować smaczną pastę. Ewa Wachowicz, dziennikarka i producentka telewizyjna, znana m.in. z programów kulinarnych proponuje wiele smacznych przepisów z wykorzystaniem oliwek. ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... i składniki mineralne. W zależności od wykorzystanych składników, może wspomagać układ odpornościowy, poprawiać trawienie, obniżać ciśnienie, rozgrzewać. Do tego doskonale gasi pragnienie w upalne dni ... nie musimy ich wyrzucać, zresztą nawet ...

dawno temu

Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

... ;-) Jeśli chcesz przygotować je w domu i wykorzystać do świątecznych wypieków, to musisz się spieszyć, ponieważ rodzynki muszą leżakować przez minimum 3 tygodnie. Po tym czasie są najlepsze - soczyste, wilgotne ... , tak by zakrył rodzynki, ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... na waflu Składniki: woreczek ryżu (najlepiej takiego do sushi), wafel górski (okrągły lub prostokątny), owoce: banan, mandarynki, brzoskwinie z puszki, konfitura żurawinowa. Podgrzej delikatnie ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... tak jak powinno, kojarzy się raczej z goryczą. W tej kwestii na pewno sprawdzą się brzoskwinie, jabłka, truskawki, ananas, itp. Do uzyskania gęstości użyj bananów lub awokado - koktajl nie tylko zachwyci ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... śmietanki na 100 g cukru). Jak wykorzystać karmel? 283694 Karmel o jasnożółtej barwie możemy wykorzystać do dekorowania zimnych deserów, a także do obtaczania jabłek, orzechów lub popcornu. Z kolei ... zacznij powoli lać karmel w taki sposób, by ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

dawno temu

Jak zrobić jajko po florencku?

... Więcej pomysłów na wykorzystanie jajek znajdziecie tutaj: Jajko na 6 sposobów 17467 ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... patelnią. Tę „skorupkę” można wykorzystać np. do... przygotowania sosu. Wystarczy wlać na patelnię odrobinę wody, bulionu, śmietany lub wina, zagotować, a potem drewnianą szpatułką zeskrobać z dna patelni ... to, co na niej zostało. W ten sposób ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... przygotować spersonalizowaną notatkę na torcie. Najprostszym sposobem, jest pisanie lukrem. Można również kupić jadalne długopisy lub specjalne dekorowane pieczątki do dekorowania ciast. Wykorzystaj kawałki ... białej czekolady i dodaniu do niej ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Wykorzystanie szczawiu w kuchni Szczaw znany jest polskiej kuchni od setek lat - w okresie staropolskim najczęściej serwowany był w postaci zupy o lekkim, kwaskowatym smaku. Zawiera wiele witamin ... się także do czyszczenia plan z rdzy, pleśni ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec

... . Postępuj tak z każdą kolejną warstwą lodowca. Kiedy wykorzystasz już wszystkie galaretki i serki, wstaw prawie gotowy lodowiec do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto możesz podać ozdobione owocami. Smacznego! ;-) ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... pozbyć się skórki z pomidorów, nektarynek, brzoskwiń czy śliwek blanszuj je. Temu samemu zabiegowi poddawaj warzywa i owoce, które chcesz zamrozić – po blanszowaniu dokładnie je osusz i włóż ...

+ Pokaż więcej