Sękacz - skarb Podlasia

... . Pieczenie sękacza to prawdziwa sztuka, która wymaga wiele wprawy i nie lada cierpliwości. Ważna jest także odporność na wysoką temperaturę, ponieważ przez trzy godziny trzeba stać blisko ognia ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... Niestety, smażenie, gotowanie czy duszenie nie służy większości warzyw - szpinak nie jest tu wyjątkiem. Wysoka temperatura niszczy witaminy, których tak bardzo potrzebujemy, aby mieć dobrą odporność ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... witamin, to botwinka jest idealnym wyborem. Przede wszystkim zawiera spore ilości witaminy C, dzięki czemu poprawia naszą odporność i wzmacnia organizm. To również dobre źródło kwasu foliowego ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... czy siarka. Kiszona kapusta wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i grypy. Reguluje pracę układu pokarmowego ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... oraz reguluje ciśnienie, dlatego dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny. 282749 Biała herbata posiada także właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego wzmacnia odporność organizmu i chroni ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... oraz żelaza. Wspomaga trawienie, poprawia odporność, dobrze wpływa na wzrok. Z kolei kolendra sprawdzi się jako dodatek do ryb, owoców morza, drobiu i dań z roślin strączkowych. 17359 Czosnek i cebulę ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... , magnezu, sodu i żelaza, kwasu foliowego, flawonoidów oraz limonenu. Cytryna wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, odkwasza i oczyszcza organizm, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... i wzmacniają odporność naszego organizmu. Zdrowe tłuszcze – gdzie ich szukać? Nieocenionym źródłem nienasyconych tłuszczów są ryby morskie – im bardziej tłuste, tym lepiej! Dobre tłuszcze znajdziesz ...