Przepis na ocet jabłkowy

... Przygotowanie w domu octu jabłkowego nie jest wcale trudne, wystarczy trochę cierpliwości. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ponieważ ocet jabłkowy to prawdziwe źródło zdrowia. ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło ... , potas, jod i krzem. Dodatkowo granaty zawierają ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Rzodkiewka 281688 Jest idealna do kanapek czy sałatek! Smak wiosny – intensywna barwa i łagodnie ostry smak. Ten popularny korzeń to nie tylko oryginalny smak, ale przede wszystkim bogactwo ... pozbyć się nadmiaru toksyn i wody z organizmu. Są ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, od wieków ceniona jest w Ameryce Południowej, gdzie uchodzi nie tylko za doskonały dodatek do potraw, ale także źródło zdrowia. Jak wykorzystać ją w naszej kuchni? ...

dawno temu

Co zawiera karob?

dawno temu

Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Jest źródłem zdrowia, witamin i... naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Warto więc jeść ją jak najczęściej i to nie tylko w postaci surówki do dania głównego. Zebrałam dla was najlepsze ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata, nic dziwnego, gdyż jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki ... – powinniśmy być mu za to bardzo wdzięczni, ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań. ...

dawno temu

Jakie kiełki hodować w domowych warunkach

... Kiełki są cennym dla naszego zdrowia źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich skoncentrowane elementy odżywcze, które odnaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach. Oczywiście można je ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... , pektyny i lotne związki zapachowe. Dodatkowo są bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Zazwyczaj używamy ich jako dodatek do ciast, koktajli, deserów, ale czy kiedykolwiek ...

dawno temu

Pomidor na 7 sposobów

... Dlaczego warto jeść pomidory? Bo są cennym źródłem likopenu, czyli naturalnego barwnika, który jest najsilniejszym spośród utleniaczy zaliczanych do grupy karotenoidów. Zawarty w pomidorach likopen ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... oraz intensywnym aromacie, a także sery twarde. Każdy znajdzie coś dla siebie. Woda z kaktusa Rok 2016 należał do wody kokosowej. W tym roku modna będzie woda z kaktusa. Jest to doskonałe źródło antyoksydantów ... , witamin ( A, C, B1, B2 i B3) ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... dni. Melon jest jeszcze cenniejszym źródłem potasu - posiada dwa razy większą dawkę tego pierwiastka, niż ogórek przy takiej samej ilości wody. Owoce w większości składają się z wody - jej zawartość ... się - to taktyka naszego ciała, by ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... Arbuz – źródło zdrowia Choć arbuz nie jest bogaty w witaminy, to może stać się wartościowym owocem dla naszego zdrowia. Arbuzy są nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają tempo ... serca. Natomiast dzięki zawartości potasu, arbuz ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... stan cery. Ponadto, do chłodnika dodajemy świeżego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Składniki: duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami, 2 ogórki, 5 łyżek posiekanego koperku, 2 łyżki ... posiekanego szczypiorku, pęczek ...

dawno temu

Dzień buraka - świętuj razem z nami

... Burak - najczęściej ląduje w barszczu lub obok mielonego kotleta. Na szczęście coraz częściej wykorzystujemy go także na inne sposoby. Burak jest źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości jest autorką wielu książek kucharskich. Do tej pory rozeszły się one w trzymilionowym nakładzie. Jej przepisy nierzadko mają źródła w dawnych ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... przetworzone i pozbawione wartości odżywczych. Miód Choć ma więcej kalorii niż biały cukier, spożywamy go dość często. Dlaczego? Miód pszczeli to źródło magnezu, potasu, rzadko występującego w naturze ... , jest za to bogactwem witamin z grupy ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni

... Brokuły są niecenionym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki nim brokuły pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , przygotowałam wam małą ściągę. Oczywiście poniższa lista nie jest zamknięta :-) Sałaty i kiełki: lodowa, rzymska, rukola, cykoria, roszponka, szpinak baby, kiełki rzodkiewki, brokuła lub słonecznika. Świeże ... warzywa: ogórki, pomidorki ...

+ Pokaż więcej