Hummus libański

... i jest doskonałym źródłem białka. Zapobiega zaparciom, a cieciorka dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Hummus to także cenne źródło saponiny oraz kwasu fitowego ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... porcji tego warzywa znajdziemy aż dwa razy więcej witamin C i B6 niż w brukselce. Ponadto, pofalowane listki kallerosse to doskonałe źródło witaminy E. Kallerosse - z czym to się je? Kallerosse ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... czują się w temperaturze pokojowej. Pomidory, świeże ogórki, papryka, rzodkiewka, cytrusy, i banany nie lubią zimna, więc lepiej jest je trzymać poza lodówką, a najlepiej od razu zjadać :-) Zaglądamy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... beta karotenu, kwasu foliowego, pektyn i błonnika, dodatkowo, oprócz witaminy A, znajdziemy w nich wiele witamin: C, D, E, P oraz te z grupy B, jak także minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń ... , którzy borykają się z nadciśnieniem i ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... kanapki, ale nie róbmy ich w domu. Zabierzmy ze sobą razowe bułeczki, ciabattę, bagietki, do tego świeże warzywa (np. rzodkiewki, pomidorki cherry, ogórki, cykorię, paprykę, selera naciowego), oliwki ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... tłuszczowych omega-3 i -6 i dietetycy nie zalecają wyeliminowania go z diety, bo jest on cennym źródłem fitosteroli i witaminy E. 284289 Olej kokosowy - dla zdrowia i urody Olej kokosowy znany ... jest przeznaczony wyłącznie do stosowania na ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... : potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, sód oraz witaminy z grupy B, witaminy C i A. Samo zdrowie! Do listy superfoods warto dodać te bardziej popularne produkty, ale nieustępujące wartościami odżywczymi ...

dawno temu

Domowy majonez - to prostsze niż myślisz!

... jakości (z wolnego wybiegu i sprawdzonego źródła). 285041 Olej dodawaj bardzo powoli - kropelka po kropelce. Domowy majonez nie może leżeć długo w lodówce - najlepiej zjeść go jak najszybciej ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na kogel-mogel

... i nikt nie bał się salmonelli czy innych chorób, których można się nabawić jedząc surowe jajka - to były czasy... ;) Ale jeśli masz jajka z pewnego źródła, to spokojnie możesz ukręcić sobie kogel-mogel ...

dawno temu

Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

... . Zupa z jabłek to doskonałe lekarstwo na problemy z układem pokarmowym. Przyspiesza trawienie, chroni wątrobę, a także działa moczopędnie. Witamina P wzmacnia naczynia krwionośne. Z kolei potas ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... ? Studenckie dania powinny zawierać: witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, lecytynę, żelazo, fosfor. Związki te pomagają w funkcjonowaniu układu nerwowego, wpływają na pamięć oraz pomagają w przyswajaniu nowej wiedzy. ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... nie tylko są źródłem energii, ale także pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, ponieważ chronią nas przed zimnem, odpowiadają także za transport witamin, produkcję hormonów i enzymów oraz biorą ... i wzmacniają odporność naszego ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... zawierają liczne kwasy organiczne, pektyny i lotne związki zapachowe. Dodatkowo są bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Nie każdy wie, że także liście malin mają ...

dawno temu

Najzdrowsza herbata na świecie

... Zdrowie w proszku Dosłownie! Sproszkowana zielona herbata jest źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych - w jednej filiżance herbaty matcha jest ich aż dziesięciokrotnie więcej ... na proszek. 282128 Podczas picia herbaty matcha, ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... , pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Wykazują działanie antynowotworowe, poza tym wspomagają pracę serca i układu krążenia. Dzięki zawartości witaminy A, zapobiegają ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... w blenderze kielichowym). 281509 17323 Siemię lniane Mamy nadzieję, że na dobre zagości w twojej kuchni. Jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: żelazo, błonnik, wapń, witaminy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... jednak śladowe ilości ilości witamin (B1, C, PP i E) oraz składników mineralnych takich jak cynk, wapń, fluor, jod czy potas. Kumulują się one głównie w kapeluszach. W trzonkach jest ich znacznie mniej ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... wiele pierwiastków, takich jak potas, magnez i sód. Dzięki nim jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Regularne picie wody mineralnej chroni organizm przed wieloma chorobami i poprawia samopoczucie ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... chałwa sezamowa jest kaloryczna, ponieważ posiada dużo tłuszczu, a sezam, z którego jest zrobiona, jest źródłem wielu wartości odżywczych - wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... Kasztany - dlaczego warto je jeść? Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... , poprawia pamięć i koncentrację, a także wspomaga trawienie. Kakao dostarcza niezbędnych składników mineralnych, takich jak wapń czy potas. Jednym z największych skarbów, jakie zawiera surowe kakao ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Awokado – właściwości zdrowotne Awokado bogate jest w składniki odżywcze, dlatego powinniśmy włączyć owoc do naszej codziennej diety. Potas obecny w owocu obniża ciśnienie krwi, a jednonienasycony ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... nie radziłabym mrozić sałaty, rzodkiewek, cebuli i czosnku - te warzywa zdecydowanie się do tego nie nadają. Jak przygotować warzywa i owoce do mrożenia? Najpierw obierz, poporcjuj i dokładnie umyj ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... ”. Dlaczego? Dzięki dużej zawartości składników mineralnych takich jak  potas, wapń, fosfor, żelazo, a także witamin A, C i z grupy B, wpływa na namiętność i podniecenie. Bakłażana nie może więc zabraknąć ...

+ Pokaż więcej