Jak upiec sernik idealny?

... . Zdarza się, że nawet pomimo zachowania wszystkich zasad, jednak trochę opadnie lub popęka. Nie załamujmy się! Wystarczy polać wierzch czekoladą, sosem malinowym, frużeliną lub posypać wiórkami kokosowymi albo tartą czekoladą, by ukryć drobne ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... ! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak powstały pierwsze na świecie trufle. A dlaczego przypadkowy smakołyk nazwano truflami? Zapewne ze względu na wizualne podobieństwo do grzybów, które też noszą ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... , szpinak, ricottę, a nawet grzyby. Wszystko zależy od twoich preferencji. Pierożki przygotowujemy znacznie wcześniej, wykładamy na talerz i zalewamy rosołem. Nic prostszego. Parmezan 281381 To mój ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... je do ciasta. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Przelej masę do formy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. godzinę do suchego ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... do smaku. 285099 Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając ... . Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... , a na nim poukładaj brokuła, kurczaka z cebulką, a wszytko to oprósz tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki oraz posól i popieprz do smaku. Teraz pocięte paseczki ciasta zakładaj naprzemiennie ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... albo kurczak. Całość polewamy sosem z rozmąconego jajka i łyżki śmietany z ulubionymi przyprawami. Na wierzch tarty ser. Smaczne i pożywne danie gotowe! 17484 Makaron można też podsmażyć chwilę na klarownym ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... gołąbki w wersji „na bogato” - farsz stanowi samo mięso np. wieprzowo-wołowe. Takie też są bardzo smaczne. W wersji wegetariańskiej kaszę lub ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka. Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn. Katalonia ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... łyżki masła, ulubionych przypraw, bułki tartej, oleju rzepakowego do smażenia. Przepis na warzywne kotleciki z brokuła, sera i ryżu Szafki przejrzane? Wiesz już, czego ci brakuje? Zatem czas ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... piec tradycyjnych ciast ani tart. Dlatego też wymyśliły przepis, który miał „udawać” prawdziwe ciasto. Piekły po prostu ciasta bez spodu – duszone owoce zapiekały pod kruszonką. Crumble okazało ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... ze specjalnymi silikonowymi podstawkami, dzięki którym naczynie nie tańczy po całym blacie podczas intensywnego wyrabiania. Po trzecie - waga Pieczenie to tak naprawdę zabawa w małego chemika. Z kilku ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... . Przygotowuje się je z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek i skórki cytrynowej. Tradycyjnie serwowane są w sosie śmietanowo-kaparowym. Można je podawać w towarzystwie ziemniaków, buraczków ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... do kaszotto czy nadzienia do tarty. Botwinę możemy jednak jeść również na surowo, o czym część z nas zupełnie zapomina. Młode listki wystarczy opłukać i ewentualnie nieco posiekać, aby stały się idealnym ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ogórki, buraki, brokuły, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pory, seler, oraz jabłka i grzyby. Pamiętajmy, bo kisić warzywa w glinianych ... pyszne przetwory z dyni, śliwek, aronii, ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... zupę tuż przed podaniem. W zależności od gustu oraz smaku i koloru, jaki chcemy uzyskać możemy dodać do rosołu również natkę pietruszki, suszone grzyby lub śliwki, szafran lub jałowiec ... typowe dodatki to pierożki ravioli, klopsiki mięsne, ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... . Poza tym ten region oferuje nam ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, grzyby, kozie i krowie mleko oraz przepyszne sery (np. ser basa i sery wędzone). Potrawy tego regionu są bardzo sycące i dają dużo energii ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... podpiec w piekarniku, dzięki czemu gdy wrzucimy je na grilla, staną się rumiane i chrupiące. Grzyby z grilla 281660 Na grilla najlepiej nadają się boczniaki – zamarynujmy je w sosie sojowym z dodatkiem ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... Ryba po grecku - skąd się wzięła nazwa? Ryba po grecku to smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... . Ziemniaki gotuj na małym ogniu i sól dopiero pod koniec gotowania. Szybki przepis na kulki ziemniaczane? Z puree ulep niewielkie kulki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem bolognese. RADICCHIO – odmiana cykorii o ciemnoczerwonych liściach zebranych w główki. RATATOUILLE -  francuskie danie jednogarnkowe z cukinii ...

+ Pokaż więcej