Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... rozbijania tłuczkiem, przykryj je kawałkiem folii spożywczej. Chcesz aby pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę? Na 15 minut przed końcem posmaruj go miodem, śmietaną, stopionym masłem albo kostką ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... dorzucamy posiekany czosnek (około 10 ząbków) i pokrojone w kostkę cztery ziemniaki. Całość zalewamy bulionem, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Potem blendujemy zupę, dodajemy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... . Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... z ziemniaczkami z koperkiem i pokrojonymi pomidorami w śmietanie – Pycha! :) Jednak jeżeli masz czas i ochotę możesz przygotować pyszne i efektowne śniadanie – jajko zapiekane w... czym chcesz ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... whiskey, dodaj dwie łyżeczki brązowego cukru i filiżankę mocnej, świeżo zaparzonej kawy. Teraz wymieszaj wszytko ze sobą, a na wierzch połóż lekko ubitą śmietanę. Smacznego! :) 17546 Rozgrzewająca ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... do nich po zmiksowaniu arbuza odrobinę śmietany kremówki. Arbuz z grilla? Czemu nie Składniki: arbuz, 3 cytryny, miód, pieprz cayenne, woda. 282532 Pokrój arbuza (wraz ze skórką) w trójkątne plastry o grubości ok ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli nie mamy sody, możemy dodać po prostu więcej proszku do pieczenia i odwrotnie), szczyptę soli, pół szklanki mleka (ew. jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, śmietany ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... patelnią. Tę „skorupkę” można wykorzystać np. do... przygotowania sosu. Wystarczy wlać na patelnię odrobinę wody, bulionu, śmietany lub wina, zagotować, a potem drewnianą szpatułką zeskrobać z dna patelni ...

dawno temu

Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik

... polej piernik polewą czekoladową - oto przepis na polewę, która wystarczy na udekorowanie jednego piernika (proporcje możesz zwiększać według uznania): Składniki: 100 ml śmietany kremówki 30 proc ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... . Natomiast na południu kraju przygotowuje się tzw. kulajdę – zupę z ziemniaków, grzybów, jajek i śmietany. W Czechasz najesz się do syta Tradycyjne czeskie potrawy są bardzo treściwe, kaloryczne ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... , soczewicą i wiele wiele innych. Oczywiście wszystkie będą okraszone zrumienioną cebulką, śmietaną, skwarkami czy różnymi polewami. Jak podkreślają organizatorzy, co roku festiwal wzbudza ogromne ...