Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... szybciej niż w czarnej herbacie, posiada od niej więcej enzymów i mikroelementów. Zawiera najwięcej kofeiny spośród wszystkich rodzajów herbat. Znane są nie tylko jej właściwości wspomagające odchudzanie ... i kofeiny. Dodatkowo zimna woda ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości. Sezam - rodzaje nasion Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują ... się one słodkim smakiem, a czarne nasiona ...

dawno temu

Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby

... Kurczak na grilla po meksykańsku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki soku z limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kminku 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej ... szczypta soli Kurczak w marynacie miodowo – ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , a to wszystko skąpane w occie balsamicznym i oliwie z oliwek. Już na samą myśl cieknie ślinka. Ci, którzy nie przepadają za kozim serem, mogą zastąpić go fetą, camembertem lub gorgonzolą. A więc do dzieła! Pyszna ... , młoda marchewka, garść ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... kawałek selera, por, duża cebula, ziele angielskie, 3 liście laurowe, 5 kulek czarnego pieprzu, czarny, świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, słodka papryka, 1/4 łyżeczki startej gałki ... wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... jej rodzaje – np. fasola lima, czarna czy kidney, w których znajdziemy ok. 2,5-3 mg żelaza. Fasola to także doskonałe źródło białka roślinnego oraz witamin. Fasola, podobnie jak inne warzywa ...

dawno temu

Zielona herbata - pij na zdrowie!

... każdy rodzaj herbaty, zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej. Co prawda parzenie na zimno wymaga o wiele więcej czasu niż tradycyjne, ale naprawdę warto. 281993 Wystarczy, że do dzbanka wsypiesz ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... za sztywne, ani za miękkie. Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na jego powierzchni odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć ... . Dodatki do domowej pizzy Nieodłączne składniki ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , fasola (biała i czerwona), cieciorka, groszek, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane pieczarki, blanszowana fasolka szparagowa, blanszowany kalafior lub brokuł. 283764 Mięso i wędliny: Pieczony ... go z sałatką już na talerzu. Na sosie ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... jest już wystarczająco słodki. 17387 Kompot porzeczkowy z kwiatami lipy Składniki: 0,5 kg czarnych porzeczek, 10 kwiatów lipy, 2 l wody, łyżka cukru (opcjonalnie). Porzeczki (bez szypułek) opłucz ... suszone owoce – daktyle, morele, rodzynki, ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... kwaśnej śmietany, 3/4 dojrzałego awokado, 4 łyżki kukurydzy, 4 liście sałaty, mały zielony ogórek, mały pomidor, 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej). Do podania: kwaśna śmietana i świeża ... , 1 1/4 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki kminu ...

dawno temu

Czerwony barszcz na zakwasie

... angielskiego, 3 ząbki czosnku, sól, cukier, czarny pieprz. Suszone grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Buraki i włoszczyznę umyj i obierz. 285702 Buraki ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... pietruszki, 1/2 pęczka mięty, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, listki świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku. 285160 Komosę (quinoa) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 1 ... /3 szklanki migdałów, 2 łyżeczki soku z ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... z oliwek może być prawdziwym wyzwaniem. Wystarczy chwila nieuwagi, a na patelni czy w garnku mamy jej zbyt dużo. Nałożenie idealnej, bardzo cienkiej warstwy wymaga dużej wprawy i precyzji ... ilością oleju. Ten sposób sprawdzi się też w ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Składniki: wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka, marchewka, kwiaty stokrotek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku. Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych ... proporcjach i polejesz oliwą z oliwek. ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... Musztarda - w czym tkwi jej sekret? Wyróżniamy trzy rodzaje nasion gorczycy – jasne (łagodne), czarne (nieco ostrzejsze) i brązowe (najostrzejsze). To one w dużej mierze decydują o pikantności ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... , które być może już macie w kuchennych szafkach. Ale to właśnie te akcesoria sprawią, że pieczenie przestanie być czarną magią. Po pierwsze - silikonowa łopatka Oczywiście, do mieszania ciasta wystarczy zwykła łyżka ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... z oliwek – chluby południowych Włoch? Każdy, kto choć raz był w słonecznej Italii i spacerował urokliwymi uliczkami włoskich miasteczek, nigdy nie zapomni zapachu, który wydobywa się z gęsto ... spotkać dana z owocami morza i z oliwą z oliwek, a ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... się ją na wiele sposobów – smaży, dusi, piecze w soli. Do tego odrobina oliwy z oliwek i soku z cytryny... 282600 W specjalnych miedzianych garnkach, zwanych cataplanas Portugalczycy gotują sycącą ... . Na koniec dorzuca się podsmażone plasterki ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... słonecznika, oliwa z oliwek, 5 suszonych pomidorów, świeża rukola i tymianek. Wymieszaj ze sobą mąkę, sól i sodę w jednej miseczce, a w drugiej zmiksuj mleko, oliwę i ricottę do chwili uzyskania ... z rozgrzaną na średnim ogniu oliwą z oliwek ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... smak dania – rozpoznasz je od razu, bo wygląda jak czarna nitka. Wiem, że te czynności nie należą do przyjemności, ale z każdą kolejną krewetką pójdzie ci lepiej i łatwiej – obiecuję :). Z czym je ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... , papryki, oliwek, sera żółtego lub mozzarelli do posypania, sosu przygotowanego z jajka zmieszanego z koncentratem pomidorowym i jogurtem naturalnym. 281752 Sos jogurtowo-pomidorowy wylewamy delikatnie ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... dodatkami ułożonymi wokół mięsa. Możemy też podać tatar w większym naczyniu, z którego każdy nabierze dla siebie porcję mięsa i dobierze odpowiadające mu dodatki. Do tatara możemy podać: Oliwki, Kapary ... , Korniszony, Marynowane grzyby, Natkę ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... babcia kiedy piekła pleśniak, najczęściej używała startych lub lekko podduszonych jabłek, ale wiem, że wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jagody lub obrany i pokrojony w kostkę rabarbar też świetnie ...

+ Pokaż więcej