Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... , że istnieje rzodkiewka arbuzowa? Co prawda smakuje podobnie jak dobrze nam znana rzodkiewka, ale jest nieco delikatniejsza, a jej smak lekko orzechowy. Występuje ona w trzech kolorach: zielonym, fioletowym i różowym. Trzeba przyznać, że ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... ? Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie „włosy” sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... o średnich bulwach, gdyż te przerośnięte i lekkie mogą okazać się wodniste i włókniste. Kupując kalarepę, zwróć uwagę na kondycję liści – wybieraj tylko te, które wyglądają świeżo i są zielone. Kalarepę ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... i fioletowe), renklody (okrągłe, zielone lub żółte), mirabelki i uleny. Warto sięgać po śliwki, mimo że są dość kaloryczne (45 kalorii w 100 gramach). Znajdziemy w nich witaminy – A, C, E, witaminy z grupy ...

dawno temu

Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... można wykorzystać w niebanalny sposób. Białe truskawki są mniejsze od tych, które powszechnie znamy. Zanim dojrzeją wyglądem przypominają niedojrzałe czerwone truskawki - są zielone, później ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz. Jak ktoś lubi może dodać do niej również zielony groszek czy ugotowane na twardo jajko ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... Łosoś w sosie na bazie malin Składniki: łosoś (filety lub dzwonki), 100 g malin, łyżeczka oliwy z oliwek, łyżeczka miodu, odrobina musztardy, odrobina octu balsamicznego lub jabłkowego, tymianek ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... i oliwek. Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :). Dobra chałwa, czyli jaka? Prawdziwa, tradycyjna ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem. Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... stroik. Możesz też wziąć kawałek materiału, trochę waty, nici i igłę i uszyć niezwykle efektowne dekoracje. Metalowa foremka do ciasteczek i gałązka czegoś zielonego także wyglądają pięknie ;-) 285819 ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora

... potrzebowali oczywiście kalafiora, przypraw, koncentratu pomidorowego, a także ulubionych dodatków - szynki, mozzarelli, pomidorów czy oliwek. Proponuję zacząć od przeglądu szafek i lodówki - sprawdź ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... pod każdą postacią, zielonego pesto, a także grzanek i pieczywa. 285052 2. Kiszona kapusta Wzmacnia odporność naszego organizmu, co jest szczególnie istotne jesienią, kiedy to wrasta ryzyko grypy ... . Zielone liście jarmużu smakiem ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... i kofeiny. Dodatkowo zimna woda wyciągnie z czerwonej herbaty zupełnie inny smak – pozbawiony charakterystycznej goryczki. Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i białej. ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... niczego więcej do ust. Pamiętaj także, że fast foody nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. 4. Jedz dużo zielonych warzyw Wszelkiego rodzaju sałaty, fasola, szparagi, kiełki, koperek, ogórki ... z nich pyszną zieloną sałatkę, dodać do ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... rosnącego w Japonii, olej sezamowy, zielony chrzan wasabi – działa bakteriobójczo, a jego ostry smak i zapach idealnie komponuje się z rybami. Większość spośród tych produktów bez problemów ... – Japończycy wolą zjeść mniej nie tylko ze względów ...

dawno temu

Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!

... Bruschetta z czosnkiem, pomidorami i bazylią Składniki: bagietka, 3-4 ząbki czosnku, ser mozzarella, oliwa z oliwek, pomidory (mogą być koktajlowe), świeża bazylia, sok z cytryny, sól i pieprz ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... pomidorków cherry, czerwona cebula, 3 jajka, 8 łyżek mąki, 10 łyżek oliwy z oliwek. 281781 Kalarepy kroimy w ok. 1 cm plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Pokruszone płatki kukurydziane ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... kanapki, ale nie róbmy ich w domu. Zabierzmy ze sobą razowe bułeczki, ciabattę, bagietki, do tego świeże warzywa (np. rzodkiewki, pomidorki cherry, ogórki, cykorię, paprykę, selera naciowego), oliwki ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... g gorzkiej czekolady, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 6 daktyli (bez pestek), 0,5 szklanki mleka, 2 banany, 5 orzechów laskowych, 2 łyżki oliwy z oliwek. 282115 Kaszę jaglaną dokładnie ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... ziół i odrobiny oliwy z oliwek i upieczmy na grillu. W smaku i strukturze boczniak przypomina mięso. Możemy go zjeść w towarzystwie pieczonych frytek z batatów. Nawet jeżeli nie jesteś ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... śródziemnomorskiego klimatu. W słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona i bakłażany. Jednak najbardziej charakterystycznym gruzińskim owocem jest persymona. Rosną tam również oliwki ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... . Łagodne przystawki, w których znajdują się owoce (sałatka z oliwą z oliwek i malinami, świeży szpinak z truskawkami czy gruszki z rukolą) także lepiej będą smakować z delikatnymi winami białymi. Cięższe ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... organizm. Jedyne czego potrzebujesz to: świeże warzywa (dodaj jakie lubisz), gotowana lub wędzona pierś z kurczaka, ser feta, oliwa z oliwek, świeże listki bazylii, pestki dyni lub słonecznika ...

+ Pokaż więcej