Ocalić kompot od zapomnienia

... Kto dziś pamięta o kompotach? Dawniej były one nieodłącznym elementem domowego obiadu. Współcześnie zastępujemy je sokami z kartonu, napojami, nektarami, wodami smakowymi. Myślę, że niesłusznie ... nie musimy ich wyrzucać, zresztą nawet nie ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... Jesteś tym, co jesz - a więc, czy wiesz czym jesteś? Na sporą część powstania nowotworów ma wpływ jakość pożywienia, sposób przyrządzania oraz zanieczyszczenia żywności. Warto być odpowiedzialnym konsumentem, który umie rozsądnie wybierać ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... w ciągu dnia. To bardzo ważne by jeść często, ale porcje powinny być niewielkie, tak by po 3 godz. od ostatniego posiłku nasz organizm „zdążył zgłodnieć”. Dzięki temu przyzwyczaisz się do regularnych ... . Przykładowo awokado czy jabłko ...

dawno temu

Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!)

... Czy znacie dni, w których nic nie cieszy, łóżko nie chce wypuścić, a mleko do kawy się skończyło? Ja znam i to bardzo dobrze. Na szczęście istnieją sposoby na pozbycie się chandry. Jakie? Przedstawiam wam jedzenie, które uszczęśliwia! ... ... ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... sardynka 285941 Kulinarni blogerzy coraz częściej sięgają po sardynki. To będzie jeden z najgorętszych tegorocznych trendów w jedzeniu. Nadają się do past, sałatek, makaronów, pasztecików ... ... Pamiętajcie jednak, by unikać sardynek w puszce. ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... poziom złego cholesterolu, a przez to niweluje ryzyko chorób serca. Medycyna naturalna znała wiśnie od tysiącleci i stosowała je pod postacią soku jako lek na gorączkę i bóle mięśni. 282352 ... Nie możesz spać? - Jedz wiśnie Badania ...

dawno temu

Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie?

... Wbrew obiegowej opinii życzenie komuś smacznego nie jest zgodne z etykietą językową. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób sugerujemy, że posiłek wcale nie jest smaczny. Możemy również wprowadzić osobę jedzącą w zakłopotanie. Kiedy więc wypada ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... Zachęca do jedzenia, usamodzielnia, uczy posługiwania się sztućcami. Baby Lead Weaning, czyli metoda, która zakłada naukę samodzielnego jedzenia już na początku wprowadzania dziecku stałych pokarmów, robi się coraz bardziej popularna. I nie ma w ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ... Awokado – właściwości zdrowotne ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... jaglana jest lekkostrawna i nie posiada w swoim składzie glutenu powinna być zawarta w diecie osób cierpiących na celiakię, uczulonych na gluten, jak również chorujących na niedokrwistość. Jest idealnym ... diabetykom, gdyż bardzo szybko podnosi ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... swoją przygodę z fotografowaniem jedzenia, na co zwrócić uwagę, jakie akcesoria zgromadzić, jak komponować talerz i kadr. ... odbiorcy do przejrzenia kolejnych fotografii oraz zapoznania się z przepisem. W końcu jemy oczami, dlatego zdjęcia ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... ). Wyjmujemy górną i dolną połowę mięsa. Blaszki, chrząstki oraz skrzela nie nadają się jedzenia, więc należy pamiętać o ich oddzieleniu. Pozostało nam obrać szczypce i nogi w celu wydostania pozostałego mięsa ... . Można zrobić to poprzez ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... czajniku, a woda do tego użyta powinna być miękka i pozbawiona soli wapnia i magnezu. „Smoczą herbatę” (jak nazywają ja Chińczycy) należy parzyć od 3 do 7 min. - wówczas napar nie będzie odznaczał ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze ...

dawno temu

Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

... Kulinarny savoir vivre rządzi się swoimi prawami, które każdy powinien przyswoić. Sztuka umiejętnej postawy przy stole zrobi niesamowite wrażenie na gościach, a tym samym pomoże określić, jakimi jesteście osobami. ... Wskazówki, jak właściwie ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy. Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega ... łupieżowi. Z jej znalezieniem nie ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... Żadne chia czy spirulina. Najlepsze superfoods znajdziemy w naszym kraju – to zarodki pszenne. Czy wiecie, dlaczego warto je jeść? ... , dla dzieci 2 łyżki na dzień. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście zarodków, to powinniście wprowadzać je ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... Najwięcej wydajemy na jedzenie. Kupujemy za dużo, robimy zapasy ja na wojnę, a potem okazuje się, że połowa produktów w naszej spiżarni i lodówce już od dawna nie nadaje się do spożycia… znacie ... pieniędzy w portfelu i lepsze samopoczucie, ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... Każdy, kto choć raz miał okazję wybrać się do Gruzji, z pewnością zachwycił się jej kuchnią. Wspólne ucztowanie to jeden z elementów tradycyjnej gruzińskiej kultury. Mamy szansę doświadczyć ... także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... – powinny być jednakowej wielkości, o regularnym kształcie, jędrne, nieuszkodzone. Skórka powinna być gładka, jasna, a miąższ w jednolitym kolorze. Ciemna i szorstka skórka przeważnie świadczy ... Garść przydatnych "ziemniaczanych" porad Aby ...

dawno temu

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy ;-) Najlepsze ... faworki, jakie do tej pory jadłam robi ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... , chorobami układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego właściwie bez przeciwwskazań mogą jeść dania przyrządzone z patisonów. Patison w kuchni Młode patisony posiadają delikatną skórkę ... , której nie trzeba obierać, dlatego świetnie sprawdzą ...

dawno temu

Domowe batoniki - zrób je sam!

... są zdecydowanie lepszym pomysłem :) Wiesz co jesz, bo sam je przygotowujesz, a do tego takie batoniki są zdrowsze i smaczniejsze! Przekonaj się sam! ...

+ Pokaż więcej