Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło ... długowieczności. Ze względu na to, że granat w ...

dawno temu

Jakie kiełki hodować w domowych warunkach

... Kiełki są cennym dla naszego zdrowia źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich skoncentrowane elementy odżywcze, które odnaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach. Oczywiście można je ...

dawno temu

Co skrywa się w rzodkiewkach?

... Rzodkiewka jest jednym z tych niepozornych warzyw, które mogą zadziałać cuda dla naszego zdrowia. Współczesna fitoterapia poleca je osobom borykającym się z niestrawnością i brakiem apetytu ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Ale oczywiście polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródło zdrowia – świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego jak smakują! Polecam oryginalny przepis na pieczone ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... Od dłuższego czasu święci prawdziwie triumfy. Na temat jego cudownych właściwości dla zdrowia i urody krążą już prawdziwe legendy. O czym mowa? Oczywiście o oleju kokosowym. Pozyskiwany z miąższu ... kokosa olej powszechnie uważa się za ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... Tłuszcze – dobre i złe, nienasycone i nasycone, roślinne i zwierzęce... Istnieje wiele rodzajów tłuszczów, ale które dobrze, a które negatywnie wpływają na nasze zdrowie? Dowiedz się, jakie produkty powinieneś jeść, by dostarczyć swojemu ...

dawno temu

W tych produktach jest najwięcej magnezu

... w magnez. I jest to najlepszy sposób na uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka. Żaden suplement diety nie dorówna naturalnym źródłom magnezu. Poniżej znajdziecie listy produktów żywnościowych bogatych ... w magnez. Warto je spożywać nie tylko ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka ... , jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... produktach, które w niczym nie ustępują egzotycznym nowinkom żywieniowym. Poniżej znajdziesz listę TOP 10 polskich superfoods, które powinieneś włączyć do swojej diety, by jak najdłużej cieszyć się niezachwianym zdrowiem. ... 1. Dynia Dynia jest ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... Kalarepa jest warzywem, o którym trochę zapomnieliśmy i nie wykorzystujemy jej w kuchni, a szkoda, bo jest ona źródłem niemalże wszystkich witamin i składników mineralnych, które dobroczynnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. ...

dawno temu

Hummus libański

... Hummus to moja ulubiona, a zarazem bardzo zdrowa przekąska kuchni arabskiej oraz wspaniały dodatek do świeżego pieczywa lub tradycyjnych chlebków naan. Jet zrobiony z ciecierzycy, która ma pozytywny wpływ na urodę oraz zdrowie. Jeśli jeszcze go ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... Len zwyczajny, popularnie nazywany siemieniem lnianym, jest nieocenionym źródłem wielu składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na organizm. Spożywany codziennie może zdziałać cuda, dlatego warto wprowadzić go do swojego jadłospisu. ...

dawno temu

Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku

... Medalistka olimpijska - Otylia Jędrzejczak pokazuje jak przygotować pyszny zielony sok ze szpinaku cytrusów i mięty. Brzmi zachęcająco, prawda? Wszystkie składniki są źródłem ważnych witamin i minerałów, które są nam tak bardzo potrzebne zimą. ...

dawno temu

Właściwości jagód

... Jagody to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe owoce i włączyć je do swojego jadłospisu. ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... organizm, a ze względu na wysoki poziom przetworzenia, są po prostu szkodliwe dla zdrowia. 281865 Dlatego warto zadać sobie odrobinę trudu i przygotować dla siebie i swojej rodziny pyszny kompot ... . Od czego musimy zacząć? Oczywiście od ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... kakao, fundujesz sobie solidną porcję składników odżywczych i zdrowia. Nie bez powodu nazywane jest "pokarmem bogów". ... czekolada dostarcza ich więcej niż uznawane za skarbnicę przeciwutleniaczy czerwone wino czy herbata. 17323 Kakao na ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... chodzi? Tak, o patisony :). Raczej rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo oprócz niezwykłego wyglądu posiadają ciekawy, delikatny smak i wiele składników odżywczych dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... informacji o tym, co znajduje się w jedzeniu - byłam przerażona - od tamtej pory z uwagą czytam etykietę każdego produktu. To co jemy ma ogromy w pływ na nasz wygląd, samopoczucie, wydajność, a przede wszystkim zdrowie. Może warto zadać sobie ...

dawno temu

Właściwości botwiny

... Botwinka to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe warzywo i włączyć je do swojego wiosennego jadłospisu. ...

+ Pokaż więcej