Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni

... Brokuły są niecenionym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki nim brokuły pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom ...

dawno temu

Co zawiera w sobie arbuz?

... Pomimo iż arbuz nie posiada w swoim składzie wielu witamin i składników odżywczych, to jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Gasi pragnienie ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... tłuszczowych omega-3 i -6 i dietetycy nie zalecają wyeliminowania go z diety, bo jest on cennym źródłem fitosteroli i witaminy E. 284289 Olej kokosowy - dla zdrowia i urody Olej kokosowy znany ... , pieczenia, jaki i do stosowania na zimno - to ...

dawno temu

Najzdrowsza herbata na świecie

... Zdrowie w proszku Dosłownie! Sproszkowana zielona herbata jest źródłem cennych dla zdrowia składników odżywczych - w jednej filiżance herbaty matcha jest ich aż dziesięciokrotnie więcej ... na proszek. 282128 Podczas picia herbaty matcha, ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... wyśmienicie, ale także pełne są witamin i wartości odżywczych – są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu i witamin z grupy B. Są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... Pomelo – jedz na zdrowie Pomelo wyglądem łudząco przypomina grejpfruta – nie ma w tym nic dziwnego, gdyż dawno, dawno temu grejpfrut powstał przecież po skrzyżowaniu pomelo i chińskiej pomarańczy ... dla naszego zdrowia składników odżywczych. ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... Masło orzechowe - źródło zdrowia? Tak! Jak sama nazwa wskazuje, masło orzechowe zrobione jest z orzechów, które przecież zawierają szereg cennych witamin i składników odżywczych niezbędnych ... ? Niebezpieczny olej palmowy, niepotrzebny cukier i ...

dawno temu

Obiad w wersji wegetariańskiej

... na życie. Jednak nie da się ukryć, że dieta wegetariańska sprzyja naszemu zdrowiu. Poniżej znajdziesz 6 pomysłów na potrawy w wersji wegetariańskiej, które tradycyjnie przygotowywane są na bazie mięsa. Te wegepotrawy posmakują niejednemu ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... , nawet najbardziej niedoświadczony amator kuchni. O ile (prawie!) z każdego taniego przepisu wyjdzie coś dobrego, o tyle nie możemy być pewni, co do pozytywnego wpływu tych potraw na nasze zdrowie. Na co zatem może sobie pozwolić osoba ze ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... . Jednak jej nadmiar szkodzi naszemu zdrowiu. Może bowiem prowadzić do nadciśnienia, zatrzymywania wody w organizmie, rozwoju raka żołądka oraz udarów mózgu. W ciągu dnia możemy spożyć maksymalnie ... procesu oczyszczania. Korzystniejszym dla ...

dawno temu

Smalec, kiełbasa, szynka... Najlepsze domowe wyroby

... Wiele sklepowych wędlin jest nafaszerowana substancjami konserwującymi i innymi składnikami, które niekoniecznie służą naszemu zdrowia. Poza tym w pasztetach i mielonkach czasem trudno znaleźć mięso ...

dawno temu

6 przepisów na dania z buraków

... Nie jest tajemnicą, że buraki posiadają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Swoje dobroczynne właściwości buraki zawdzięczają zawartości antocyjanów, które zwiększają odporność organizmu, hamują ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... porcja zdrowia 281929 Do przygotowania jednej porcji tej sałatki potrzebujemy ulubionej sałaty lub miksu sałat (roszponka, rukola, dębolistna, endywia). Do tego dochodzi jeszcze krążek koziego sera ... , ale także są bardzo zdrowe. Zawierają ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... w pomidorach likopen korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dowiedz się, jak ją przygotowujemy! 281605 Będziesz potrzebować: 4 świeże pomidory średniej wielkości średniej marchewki 1-2 łyżki koncentratu ... na dynie wprost nie możemy się najeść! ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Co znajdziemy w brzoskwiniach? Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C i te z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu ... nawet zimą możemy korzystać z ich dobroczynnych właściwości ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... oraz intensywnym aromacie, a także sery twarde. Każdy znajdzie coś dla siebie. Woda z kaktusa Rok 2016 należał do wody kokosowej. W tym roku modna będzie woda z kaktusa. Jest to doskonałe źródło antyoksydantów ... , wspomaga odchudzanie. Na ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... Fenkuł – samo zdrowie Bulwy kopru włoskiego zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji, przede wszystkim są źródłem potasu i witaminy K, dlatego warto wprowadzić je do diety ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... o przenawożeniu ziemniaków. Zazieleniona skórka świadczy o tym, że ziemniaki były zbyt długo wystawione na działanie światła słonecznego, które powoduje wydzielanie solaniny – niebezpiecznej dla naszego zdrowia ... ziemniaków – one także są ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... Zdrowie zamknięte w zielonych ziarenkach Niektórzy twierdzą, że zielona kawa smakiem przypomina zieloną herbatę – być może. Oba napoje zawierają podobną ilość kofeiny, więc efekty ich pobudzającego ... działania są prawie takie same. Dodatkowo ...

dawno temu

Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca?

... dla zdrowia, ponieważ wypłukują z organizmu wapń, czyli składnik, który jest budulcem kości. Oprócz tego szczawiany wapnia odkładają się w nerkach i mogą tworzyć kamienie. Dlatego też z walorów rośliny należy korzystać umiarkowanie. 17323 ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... , a także jako środek moczopędny i antytoksyczny. W Polsce czosnek pojawił się między XII a XIII wiekiem. Czosnek – właściwości 283290 Czosnek ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Jest źródłem ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... , w witaminę A, B, E i przeciwutleniacze (sesamol i sesamolinę), które opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol. Warto wiedzieć, że sezam jest bogatym źródłem wapnia. 100 gram ... ma szerokie zastosowanie w medycynie i ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... węglowodory aromatyczne, groźne dla naszego zdrowia substancje rakotwórcze. Warto poszukać na opakowaniu umieszczanego przez producenta znaku GMP lub zapytać o niego sprzedawcę, który informuje ... od czasu do czasu. Niestety, wędzona ryba traci ...

+ Pokaż więcej