Jak jeść kraby?

... ). Wyjmujemy górną i dolną połowę mięsa. Blaszki, chrząstki oraz skrzela nie nadają się jedzenia, więc należy pamiętać o ich oddzieleniu. Pozostało nam obrać szczypce i nogi w celu wydostania pozostałego mięsa ... . Można zrobić to poprzez ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... Dlaczego nie chce mi się jeść? Powodów braku łaknienia jest niezwykle wiele – zaczynając od stresu, negatywnych stanów emocjonalnych przez różne choroby i infekcje, a czasem po prostu ... nie przygotowujemy wystarczająco smacznie wyglądających ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je ... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze ...

dawno temu

Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu

... o jedzeniu przystało, większość akcji rozgrywa się oczywiście w kuchni. Kate jest szefem kuchni w eleganckiej restauracji na Manhhatanie. Kobieta wiedzie poukładane życie, jest pochłonięta pracą ... . Jednak powiedzieć, że „Uczta Babette” to ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... Najwięcej wydajemy na jedzenie. Kupujemy za dużo, robimy zapasy ja na wojnę, a potem okazuje się, że połowa produktów w naszej spiżarni i lodówce już od dawna nie nadaje się do spożycia… znacie ... pieniędzy w portfelu i lepsze samopoczucie, ...

dawno temu

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... Karnawał to czas smażenia pączków, oponek, róż i faworków. Tradycyjnie przygotowuje się je na tłusty czwartek, ale warto już teraz przetestować kilka przepisów, by wybrać ten najlepszy ;-) Najlepsze ... faworki, jakie do tej pory jadłam robi ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy. Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega ... , zwinąć je w roladę i pokroić na ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... , chorobami układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego właściwie bez przeciwwskazań mogą jeść dania przyrządzone z patisonów. Patison w kuchni Młode patisony posiadają delikatną skórkę ... , której nie trzeba obierać, dlatego świetnie sprawdzą ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... swoją przygodę z fotografowaniem jedzenia, na co zwrócić uwagę, jakie akcesoria zgromadzić, jak komponować talerz i kadr. ... odbiorcy do przejrzenia kolejnych fotografii oraz zapoznania się z przepisem. W końcu jemy oczami, dlatego zdjęcia ...

dawno temu

Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie?

... Wbrew obiegowej opinii życzenie komuś smacznego nie jest zgodne z etykietą językową. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób sugerujemy, że posiłek wcale nie jest smaczny. Możemy również wprowadzić osobę jedzącą w zakłopotanie. Kiedy więc wypada ...

dawno temu

Domowe batoniki - zrób je sam!

... są zdecydowanie lepszym pomysłem :) Wiesz co jesz, bo sam je przygotowujesz, a do tego takie batoniki są zdrowsze i smaczniejsze! Przekonaj się sam! ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... Żadne chia czy spirulina. Najlepsze superfoods znajdziemy w naszym kraju – to zarodki pszenne. Czy wiecie, dlaczego warto je jeść? ... nam mąki pszennej, ale są wcześniej oddzielane. Wzbogacają skład otrąb. Oczywiście można też zakupić je ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... Garść przydatnych "ziemniaczanych" porad Aby obrane ze skórki ziemniaki nie ściemniały, zalej je zimną wodą. Jeśli chcesz wydobyć smak kartofli ugotowanych do sałatki, dopraw je, kiedy są jeszcze ciepłe ... . Ziemniaki gotuj na małym ogniu i sól ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... . Arbuz w kuchni Najczęściej jemy go „na surowo”, pokrojonego w trójkątne plastry, ale gdyby tak zaszaleć i stworzyć coś znacznie ciekawszego? Zainspiruj się i przygotuj arbuza inaczej :). 282524 ...

dawno temu

Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem!

... Zdrowe, nienasycone tłuszcze - wiesz w jakich produktach ich szukać? Jeśli nie, to poniżej znajdziesz listę produktów, które powinieneś jeść, by utrzymać odpowiednią wagę ciała, czuć się i wyglądać ... zdrowo. Jednak pamiętaj, że każdy tłuszcz, ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... Zazwyczaj szukamy szczęścia gdzieś daleko, a nie doceniamy tego, co jest blisko. Ta zasada odnosi się także do jedzenia. Zachwycamy się egzotycznymi potrawami z najodleglejszych zakątków Europy ... się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... Jedz fasolkę na zdrowie Ojczyzną fasolki szparagowej jest Ameryka Południowa. Uprawiali ją Indianie. Do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. W Polsce fasolka jest znana od XVI wieku ... (w wodzie lub na parze) i polaną smażoną na maśle ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... cholesterolu i trójglicerydów nawet o 15 proc.? Dodatkowo badania udowodniły, że regularne jedzenie kiwi przez 8 tygodni może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi. Przeprowadzone przez naukowców ... badania potwierdziły, że częste ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... Food truck, czyli kuchnia na kółkach. W Polsce ten biznes dopiero raczkuje, ale trzeba przyznać, że rozwija się dość szybko. Ciężarówek z jedzeniem wciąż przybywa. Obecnie jest ich ponad trzysta ... . Gdzie można je spotkać? Gównie na ...

dawno temu

Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście

... Lepszego ciasta bananowego nie jedliście! Oto prosty przepis Karoliny, prowadzącej kanał na YouTube KitchenBookTV na pyszne ciasto bananowe z nutellą i orzechami. Skusisz się? ;-) Więcej pomysłów na czekoladowe przysmaki znajdziecie tutaj: ...

dawno temu

Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz

... Ciągle gdzieś się śpieszymy, żyjemy w stresie, nie mamy czasu na odpoczynek, jemy byle co, ważne, żeby było szybko... Ale przychodzi taki moment, kiedy uświadamiamy sobie, że czas przecieka ... . Po pierwsze – skup się na tym, co jest dla ciebie ...

dawno temu

Domowe ptysie - zrób je sam

... są już upieczone, przełóż je na kratkę, a następnie przekrój na pół. Teraz przyszedł czas na napełnianie ptysiów bitą śmietaną - oto przepis. Przepis na krem do ptysiów Składniki: ok. 700 ml ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... i gotowe :). Poznaj przepis na moje ulubione ravioli - możesz podać je z sosem pomidorowym i świeżą bazylią - smacznego! ...

+ Pokaż więcej