Sekrety kuchni duńskiej

... na bazie owoców np. ryż na mleku z migdałami i sosem z czereśni, kisiel ze śmietaną. Do tego pachnące maślane ciasteczka, biszkopty przekładane kremami i wypieki z ciasta duńskiego. Co Duńczycy jedzą ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , którzy w piwach nie gustują mogą spróbować czeskich win lub mocniejszych alkoholi. Najbardziej znane to Beherowka, jałowcówka, destylaty z brzoskwiń i czereśni, śliwowica czy absynt. Przekąski do piwa ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... Pasta jajeczna z kurczakiem Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku tymianek ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... , ketchupu i musztardy. Poza produktami z grilla (karkówka, boczek, ryba, kaszanka, pierś z kurczaka, pałki lub skrzydełka z kurczaka, kiełbaska) powinniśmy pamiętać też o dodatkach. 17281 Uważam ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... , że olejek zawarty w nasionach kopru włoskiego wykazuje działanie estrogenne, dlatego zdania na temat podawania go małym dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym są podzielone. 17426 Koper włoski ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . Ważne jest także, by kości nie były połamane, a mostek nie powinien wystawać poza piersi. W zależności od tego, czym była karmiona gęś, mięso może mieć kolor jasnoróżowy lub żółty. Gęsina - kulinarne ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Składniki: wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka, marchewka, kwiaty stokrotek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku. Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... warzyw i owoców. Najmniej trwałe są truskawki, maliny, jagody, czereśnie. Przed schowaniem do lodówki nie myj ich. Można je przechowywać do dwóch dni. Sałata czy szczypiorek owinięte w wilgotną ściereczkę ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... ;-) Warto użyć ich wszystkich - spróbuj, a nie pożałujesz! Składniki: 400 g drobno posiekanego mięsa (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka), czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, 350 ml passaty pomidorowej ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się więc za przetwarzanie rabarbaru, pędów sosny, szczawiu, truskawek. Lato to czas ogórków, malin, jeżyn, jagód, borówek, czereśni, wiśni, porzeczek, agrestu, moreli, gruszek. Z kolei jesienią przygotujemy ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... ), który wpływa na apoteozę komórek nowotworowych odpowiedzialnych za raka sutka, piersi i szyjki macicy. Z kolei hiszpańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki sugerowały, że kwas ALA ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... potrawę (np. pierś kurczaka) i podpalamy za pomocą zapalarki lub długiej zapałki. Płomień powinien utrzymać się przez 20-30 sekund. Warto mieć w pobliżu pokrywkę, którą nakryjemy patelnię, gdyby ogień ...