Sztuka parzenia zielonej herbaty

... Zawsze parzyłam zieloną herbatę według następującej zasady: zalej herbatę wodą o temperaturze 70 stopni i parz przez 5 min. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że każdy rodzaj ... ich zbyt wiele. Nie jest ważny tylko rodzaj ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... składnikach. W czasach, gdy w sklepach była tylko musztarda i ocet, gospodynie domowe musiały kombinować, by przygotowywać dla swoich najbliższych smaczne posiłki. Przypomnijmy sobie jakie były kulinarne hity minionej epoki ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... na wiele dolegliwości. Czas więc naszykować duży kamionkowy garnek, szatkownicę i zabrać się do roboty. Bo najlepsza jest oczywiście ta domowa kiszona kapusta, przygotowana z ekologicznych składników, bez zbędnych dodatków takich jak ocet ...

dawno temu

Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

... Czy zastanawialiście się kiedyś jak przygotowuje się ciasto francuskie? Długo, długo nawet przez myśl mi to nie przeszło, by samodzielnie zrobić je w domu - jest przecież tyle rodzajów i rozmiarów ... ml wody, łyżeczka octu, 1/2 łyżeczki soli. ...

dawno temu

7 pomysłów na przystawki

... Przystawka to rodzaj lekkiej, zaostrzającej apetyt potrawy, która serwowana jest przed daniem głównym. To dobry pomysł na początek przyjęcia, które nie ma konkretnej godziny rozpoczęcia - goście ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

dawno temu

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

... Kto pamięta blok czekoladowy? W czasach, kiedy na sklepowych półkach były tylko musztarda i ocet, a o czekoladzie można było jedynie pomarzyć, blok czekoladowy uchodził za prawdziwy rarytas. Deser ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ...

dawno temu

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!

... /2 kg sera półtłustego, 1/2 kg mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 żółtka, czubata łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka octu, spirytusu lub rumu, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany ... mąki, a następnie wsyp ją do miski, ...

dawno temu

Wyniki Konkursu Tort urodzinowy dla WP Parenting

... Pogodny Tort Bezowy Beza: 6 białek, 300 g cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 1 łyżeczka octu winnego, 10 daktyli, szczypta soli. Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę ... , pod koniec dodając ocet i stopniowo wsypując ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , a to wszystko skąpane w occie balsamicznym i oliwie z oliwek. Już na samą myśl cieknie ślinka. Ci, którzy nie przepadają za kozim serem, mogą zastąpić go fetą, camembertem lub gorgonzolą. A więc do dzieła! Pyszna ... , młoda marchewka, garść ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... na szaszłyk. Dodajemy mozzarellę, przyprawiamy i ozdabiamy listkami bazylii. To połączenie jest strzałem w dziesiątkę. 7. Feta & rukola ogórek, rukola, pomidorki cherry, ser feta, olej, ocet i przyprawy ... . Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, a ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... CAFÉ AU LAIT – kawa z mlekiem. CEVICHE – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów. CHARDONNAY – francuska odmiana białej ... meksykańskiej jest to okrągły placek z mąki ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... przecieru pomidorowego, 4 ziemniaki, 2 średnie marchewki, korzeń pietruszki, 2 cebule, 2 łyżki oleju, łyżka octu, łyżka cukru, 2 łyżki mąki (do zasmażki), 2 łyżki masła (do zasmażki), 4 ząbki czosnku ... na patelnię i podsmaż na oleju, dodaj ...

dawno temu

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie

... z nich woda wrzuć mięso mielone, bardzo drobno posiekany czosnek i podsmaż od czasu do czasu mieszając. Teraz przyszedł czas na obrane ze skórki i posiekane pomidory, ocet balsamiczny, oregano, bazylię ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów ... w szczelnym pojemniku,dzięki czemu zachowa ...

dawno temu

Domowy majonez - to prostsze niż myślisz!

... . A wiecie co najbardziej lubię w takim domowym majonezie? To, że sama mogę decydować czy dodać więcej pieprzu, octu, lub soku z cytryny. Dlatego metodą prób i błędów doszłam do idealnej receptury ... . Jeżeli twój majonez się zważy, nic ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... , cebula, czerwona papryka, papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach), łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka ziaren kuminu, łyżeczka cukru, łyżka oliwy ... i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól ...

dawno temu

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... Przepis na faworki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, łyżka spirytusu lub octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 5 dużych łyżek kwaśniej śmietany, litr olejo lub 2-3 kostki smalcu ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... możemy wmieszać do masy dodatki (czekoladę, płatki migdałowe, orzechy, sok z cytryny, ocet winny, cynamon itd.). Masę bezową wykładamy na blachę o nieprzywierającej powierzchni lub papier ... popękała – została za szybko wyjęta z piekarnika lub ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... ? Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem, wystarczy, że ograniczysz się do 3-4 podstawowych rodzajów noży - to absolutne minimum, ale dla kogoś, kto nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu takie zaopatrzenie będzie ... wystarczające. Jednak warto ...

dawno temu

Sposób na jajko

... Co zrobić, jeśli jednak skorupka jajka pęknie? Jeszcze nic straconego - jeżeli masz w szafce biały ocet. Wystarczy, że do wody, w której pływa pęknięte jajko dodasz łyżkę octu. A dlaczego? Odpowiedź ... jest bardzo prosta - ocet ścina białko ...

+ Pokaż więcej