Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

... ją wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj aż zmięknie (w zależności od rodzaju pszenicy ten czas może wynosić od godziny do nawet czterech). W rondelku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na małym ogniu ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... Jeżeli owsianka, to tylko robiona w domu Półki sklepowe kuszą nas różnego rodzaju gotowymi owsiankami. Znajdziemy owsianki z orzechami, z owocami albo tropikalne. Niestety, mam złą wiadomość ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym ... . Jednak bardzo prężnie rozwijają się ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... pierożki, które pieczono z okaz imienin. 283308 A jak jest dziś? Można powiedzieć, że pierogi są naszym dobrem narodowym znanym na całym świecie. Ich rodzajów jest tyle ile osób je przygotowujących ... i jiaozi. W południowo-zachodnich Niemczech ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... lekarski Z liści i kwiatów mniszka lekarskiego nie tylko przygotujesz nalewkę lub syrop o właściwościach zdrowotnych, ale także pyszne pesto, ocet winny do sałatek, a także ciasta takie jak np. sernik ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... strączków, do gotującej wody dodaj odrobinę kwasku cytrynowego lub octu. Groszek cukrowy najlepiej wykorzystać do sałatek i kremowych zup. Jest on także odmianą grochu, która najlepiej nadaje ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... bogactwem smaków i aromatów. Na gruzińskim stole... Chaczapuri 283094 Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem ... , rodzajem ciasta (może być drożdżowe, ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... na danie główne. Składa się ono z mięsa podanego w towarzystwie gotowanych warzyw, a do tego frytki, ziemniaczane purée lub ryż. Nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów ... skalę. Mówi się, że rodzajów francuskich serów ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . W gęsinie jest dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej zdrowych dla serca kwasów omega-3 i omega-6. Dlatego też gęsina należy do najzdrowszych rodzajów mięsa. Stanowi doskonałe źródło ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Jakie ziemniaki wybrać na placki? To, czy placki ziemniaczane wyjdą udane zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków, których użyjemy. Najlepsze będą mączyste odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis ...

dawno temu

Kreatywne dekorowanie tortów

... w rodzaju plasteliny. W takiej masie możemy uformować przeróżne figurki, a odważniejsi mogą się nawet pokusić o wykonanie mini rzeźb. Dla leniuchów zaś wystarczą całe pianki, można z nich też powycinać ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... posiekanej pietruszki, łyżka cukru lub innej substancji słodzącej, 2 łyżki octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1-2 łyżki oleju. Dodatkowo: 100 g ryżu, 4 tortille, 4 plastry sera gouda, 4 łyżki ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowanego ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... rodzaje kawy (caffe latte, caffe machiato, cappuccino itp.) powstają po prostu na jego bazie. 282060 Kawę wsypujemy do sitka i przy pomocy tampera lekko ugniatamy. Sitko umieszcza się w specjalnej ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... jesteś uczulony na pyłki traw, powinieneś ostrożnie podchodzić także do melonów, gdyż może być on przyczyną alergii krzyżowej. To specyficzny rodzaj alergii, w której u osoby uczulonej na jeden ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal. 282722 Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... w obsłudze – wystarczy narysować przy ich pomocy wybrany przez siebie kształt. To również idealne rozwiązanie do wszelkiego rodzaju napisów, np. na tortach urodzinowych. Pisaki dostępne są w różnych ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... Rodzaje szparagów Białe – uprawia się je pod folią bez dostępu do światła, co uniemożliwia powstanie chlorofilu. Są delikatne i łagodne w smaku. Zielone – o dość cienkich łodygach, mają ostry ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Krewetki = silny afrodyzjak? Moja miłość do krewetek nie była z rodzaju tych „od pierwszego wejrzenia”. Musiało minąć kilka spotkań sam na sam, by na stałe zagościły w moim menu ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli, odrobinę sosu sojowego. Składniki gotuj w garnku aż się rozpuszczą i połączą. Tak powstałą przyprawą delikatnie pokrop ryż (obrazek nr 3). Krok 4 ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... mięsem czy faszerowanych liście winogronowych, zwanych arambašići. 283057 Do każdego dania dostaniemy sałatkę ze świeżych warzywa, skropioną oliwą i octem winnym. Natomiast na wyspach Hvar, Koreula ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... . Na wigilię w wielu domach podaje się z kolei grzybowe gołąbki w liściach kiszonej kapusty. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to również nie musimy ograniczać się jedynie do wieprzowiny. Równie dobrze możemy użyć ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... – sfermentowana pasta z soi i słodu ryżowego, pszenicznego lub jęczmiennego, ocet ryżowy – biały albo jasnozłoty, znacznie łagodniejszy od winnego, sansho – pieprz japoński ze strąków liściastego drzewka ...

+ Pokaż więcej