Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... jest polska? Okazuje się, że nie. Chcesz dowiedzieć się skąd się wzięła, co do niej dodać i w czym tkwi jej fenomen? Odpowiedzi na te pytania oraz przepis na sałatkę jarzynową znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :) ... i sałatka jarzynowa w ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... rośliny, takie jak koperek, tymianek czy mięta, ale też odmiany lubiące cieplejsze klimaty – np. bazylia, oregano i kolendra. W czym uprawiać zioła? Najprostszym sposobem uprawy ziół jest ich posadzenie ... się nadmiar wody. Zazwyczaj wystarczy ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... Kiedy słupek rtęci wskazuje temperaturę ponad 25 stopni, wówczas jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie, dlatego latem trzeba pamiętać, by przyjmować odpowiednie ilości płynów. Nie musi to być koniecznie woda - oto kilka pomysłów czym ...

dawno temu

Zamienniki cukru

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... rozkładu produktów spożywczych, dzięki czemu ich przydatność jest znacznie dłuższa. Dzięki potraktowaniu produktów wysoką, a następnie niską temperaturą zakonserwujesz zawarte w nich barwniki ...

dawno temu

Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski

... Andrzejki tuż tuż, a ty nadal nie masz pomysłu czym uraczyć swoich gości? Spokojnie, mam dla ciebie 10 najlepszych przepisów na pyszne imprezowe przekąski, które posmakują każdemu, a w dodatku ich przygotowanie nie zrujnuje twojego portfela i ...

dawno temu

Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień

... Za oknem deszcz i plucha... Jedyne o czym marzę to dobra książka, ciepły koc i kubek gorącej czekolady. Co powiecie na rozgrzewającą czekoladę po meksykańsku? Dla mnie bomba! Rozgrzewa i poprawia humor - idealna w taki dzień, jak dziś. ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... Jesteś tym, co jesz - a więc, czy wiesz czym jesteś? Na sporą część powstania nowotworów ma wpływ jakość pożywienia, sposób przyrządzania oraz zanieczyszczenia żywności. Warto być odpowiedzialnym konsumentem, który umie rozsądnie wybierać ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... W czym tkwi sekret wigilijnego barszczu? Oczywiście w zakwasie. Na dwa tygodnie przed świętami moja babcia nastawia w kamiennym garnku buraczany zakwas. W tym roku ja również postanowiłam ukisić ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... morza, to ten tekst jest właśnie dla ciebie! Dowiedz się jak poprawienie przygotować kalmary, małże, kraby czy krewetki, by smakowały pysznie, z czym je podawać i jak jeść. ... smak dania – rozpoznasz je od razu, bo wygląda jak czarna nitka. ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... Od dłuższego czasu święci prawdziwie triumfy. Na temat jego cudownych właściwości dla zdrowia i urody krążą już prawdziwe legendy. O czym mowa? Oczywiście o oleju kokosowym. Pozyskiwany z miąższu ... . Ponadto, wpływa korzystnie na pracę serca i ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... z kieliszkiem mocno schłodzonej wódki. Stąd powiedzenie "seta i galareta". Klasycznie podawało się ją z octem lub tartym chrzanem. Na czym polega sekret zimnych nóżek i jak je przygotować? Zapraszam do lektury :-) ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Czy wyobrażasz sobie święta bez bigosu albo imieniny u cioci, na których nie podano tej potrawy? Zapewne nie... Na czym więc polega fenomen bigosu? Dlaczego tak bardzo lubimy go jeść? A czy wiesz, z czego przygotowywano staropolski bigos? ...

+ Pokaż więcej