Pyszny, domowy budyń

... deser, który wymaga nieco więcej czasu i ilości składników, ale efekt jest wspaniały. Kasza jaglana jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna i stanowi idealną bazę do budyniu. 17413 Składniki: 80 ... g gorzkiej czekolady, szklanka ...

dawno temu

Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów

... aż do wiosny ;-) Lubię eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do herbaty świetnie pasują goździki, imbir, miód, cytrusy, suszone i kandyzowane owce, konfitury, słodkie syropy i soki oraz aromatyczne alkohole - nalewki czy rum. Zapraszam ...

dawno temu

Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad

... Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne dania. Z drugiej strony jestem przeciwniczką marnowania jedzenia. Dlatego też kotlety z kaszy, ryżu, jajek czy gotowanych warzyw ...

dawno temu

Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną

... - będzie słodszy. Syrop przechowuj w lodówce. Teraz kiedy masz już na pewno wszystko, możesz przejść do parzenia kawy. Do przygotowania 2 kaw będziesz potrzebować: 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego, 2 ...

dawno temu

Bananowe "sushi"

... Bananowe "sushi" to propozycja na lekką i smaczną przekąskę, której przygotowanie zajmie kilka minut. Najpierw opłukaj kaszę jaglaną, a następnie ugotuj ją na mleku aż spęcznieje. Sparz rodzynki ... wrzątkiem, aż staną się miękkie. Blenderem ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

dawno temu

Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?

... Kto by pomyślał, że istnieje AŻ TYLE rodzajów czekolady? Od ciemnej po mleczną, od słodkiej po gorzką, od tabliczek po wiórki. Jak w takim razie zdecydować, który jej rodzaj będzie najlepszy do danego wypieku? ... Czekolada gorzka, czyli ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Usmażone na złoty kolor, pulchne, chrupiące na wierzchu, miękkie w środku. Smakują zarówno na słodko jak i na słono. Lubią towarzystwo zawiesistych sosów. Placki ... ? 283918 Placki ziemniaczane możemy jeść ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... oraz wielu składników mineralnych. Poza tym kasze są smaczne i bardzo uniwersalne. Udowodniła to Maia Sobczak w swojej książce “Qmam kasze”. Autorka pokazuje, że kasze można jeść o każdej porze dnia, na słodko ... Nawet najwięksi miłośnicy ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... (kładzionymi lub zacierkami), ziemniakami, ryżem, kaszą. Natomiast kremy świetnie smakują z chrupiącymi dodatkami. To właśnie one dodają zupie charakteru i podkręcają jej smak. ...

dawno temu

Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku

... Taki tort chciałaby dostać każda mała księżniczka. Jak go zrobić? Karolina, która prowadzi KitchenBookTV na YouTube pokazuje jak upiec tęczowe biszkopty i przygotować puszysty, słodki krem. Więcej słodkich inspiracji znajdziecie tutaj: Kreatywne ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... Usiądź wygodnie, zrelaksuj się i wyobraź sobie dojrzałe pomidory skąpane w Słońcu, sprężystą paprykę i ciepłe drożdżowe ciasto. Przystojny kelner właśnie nalewa ci słodkie, białe wino. Czujesz to? Tak właśnie pachną Węgry! ... . Węgierskie ...

dawno temu

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!

... Wiem, że tłusty czwartek będzie dopiero za miesiąc, ale ja już nie mogę się doczekać... ale będzie słodko! ;-D Dlatego popełniłam mały falstart i wczoraj usmażyłam te pyszne serowe oponki i pączusie. Były naprawdę smaczne! Chcecie poznać ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... Na przełomie października i listopada zaczyna się sezon na cykorię. Będziemy mogli się cieszyć jej smakiem aż do kwietnia. Cykoria ma podłużne, chrupiące liście o słodko-gorzkim smaku. Jest idealna ... . Można ją jeść zarówno na surowo w ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu ... . Ja najczęściej wybieram krewetki w ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... Znajdźcie mi chociaż jedną osobę, która nie lubi naleśników ;-) Te cienkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek można jeść na tysiące sposobów – na słono, na słodko, z mięsem ... morskiej. Japonia Japońskie naleśniki dorayaki ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... Środek lata to sezon na jeżyny. Ta dzika kuzynka maliny rośnie w lasach, na łąkach, ale może też uprawiana na działkach i w ogrodach. Jej owoce mają ciemnogranatowy, niemal czarny kolor i w zależności od gatunku, mogą być bardzo słodkie lub ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , smażony albo gotowany kurczak, indyk czy schab, szynka, polędwica sopocka, wędlina drobiowa. Kasze i makarony: makaron pełnoziarnisty (świderki lub muszelki), kuskus, ryż, bulgur, pęczak, gryczana ... koktajlowe. Kolejna warstwa to nieco ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... jest zastąpiony rybnym. Holiszkes – specjalność kuchni żydowskiej. Liście kapusty faszerowane mięsnymi klopsikami, serwowane w słodko-kwaśnym pomidorowym sosie. Holiszkes są znane także pod nazwami ... się przez wiele źródeł, jednak nie ...

+ Pokaż więcej