Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... . Świetnym dodatkiem do kotletów z soi będzie kasza jaglana oraz gotowane brokuły i kalafior. Do tego zestawu pasuje także surówka z kapusty kiszonej albo Coleslaw. 17367 Co powinien jeść student ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... Grillowane figi z serem kozim Słodkie figi świetnie komponują się z kremowym i lekko słonym smakiem sera. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia w owocach kieszonek, do których nakładamy farsz ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... głównych. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, zastępując w obiedzie ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę. Quinoa może stanowić także dodatek do zup, sałatek, ciastek, a prażone ziarna można dodać ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... , żelazo, miedź, cynk, selen, jod. Zdrowsze zamienniki soli 281997 Doskonałym zamiennikiem soli są zioła i przyprawy. Ich silny aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Jak dobierać zioła i przyprawy ... , pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... Szafki, szuflady, spiżarka... Produkty suche takie jak mąka, kasze, ryż, groch, fasola czy makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dlatego też najlepiej ... też, aby nie dosypywać do pojemnika mąki czy kaszy ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... majonez i musztardę, dopraw do smaku solą (tylko ostrożnie, bo makrela i tak jest już słona) i pieprzem, a następnie wszytko wymieszaj. Na koniec posyp wierzch pasty posiekaną natką pietruszki ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... . Do jej produkcji używa się winnego moszczu, co nadaje jej charakterystyczny smak. Jest słona i pikantna. Świetnie komponuje się z wędlinami, pieczeniami, serami. Na jej bazie przygotowuje się sosy i dressingi ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... warzywnych, a także ze słonymi serami, ryżem i mięsem. 282795 Ciekawostki o brzoskwiniach Z pestek brzoskwiń wytłaczany jest olej, który wykorzystywany jest do produkcji olejków do masażu. Drzewo ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, jak również pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... można stosować przetworzone w odpowiedni sposób zboże glutenowe oraz owies, orzechy, kaszę jaglaną, soczewicę, sezam, ciecierzycę, siemię lniane, a także ziarna słonecznika. Obecnie rynek spożywczy oferuje ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe. Współcześnie, sandwicze to zdrowe ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą... Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... do ostatniej kropli Potrzebujesz soku z cytryny? Zanim zaczniesz wyciskać owoc, połóż go na blacie i roluj przez chwilę. Dzięki temu miąższ zacznie puszczać sok. Aby zupa nie była za słona Przyznaj ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... nie jadają gotowanego ciasta, dlatego nie spróbujemy u nich klusek, pierogów czy kopytek.  282002 Na tamtejszych stołach króluje sirene – biały słony ser owczy, krowi lub bawoli, podobny nieco do greckiej ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... tych pierwiastków możemy dopełnić poprzez spożywanie słonych potraw. Alternatywa dla wody Zarówno podczas aktywności fizycznej, jak i gorących dni wraz z potem tracimy także elektrolity. Ich poziom możemy ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej. Adżapsandali 283116 Jakby chcieć ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu), ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... warzywami. W Armenii i Turcji na na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur. 17467 ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... się także pierogi w wersji wytrawnej: z kaszą gryczaną lub jaglaną, a mieszkańcy wschodniej Polski zajadają się pierogami z soczewicą, z soją, z grzybami i kapustą. Pierogi w wersji słodkiej to specjał ...