Pieczemy kasztany w domu

... kupimy jadalne kasztany. Właśnie trwa na nie sezon. Warto choć raz się na nie skusić! Zobaczcie jak przygotować pyszną jesienną przekąskę we własnej kuchni ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... chodzi? Tak, o patisony :). Raczej rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo oprócz niezwykłego wyglądu posiadają ciekawy, delikatny smak i wiele składników odżywczych dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... Lazania jest typowo włoską potrawą przygotowywaną na bazie specjalnego makaronu o tej samej nazwie, co to danie. Tradycyjna lazania łączy w sobie wszystko to, co w kuchni Półwyspu Apenińskiego ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka

... Kopytka nie muszą być nudne! Zobaczcie jak Karolina, która prowadzi kanał na YouTube Kitchen Book Tv przygotowuje kolorowe kopytka ze składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Takie danie skusi każdego niejadka. Więcej ciekawych ...

dawno temu

Przepis na azjatycki dip z awokado

... Kuchnia azjatycka łączy w sobie różne smaki. Ostre wasabi miesza się tu z charakterystycznym smakiem awokado. Tak właśnie smakuje ten dip. Sprawdź, jak go przygotować, by zaskoczyć gości na następnej imprezie. ...

dawno temu

Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku

... Cudze chwalicie, swego nie znacie. A właśnie, że znamy! :) Dziś mam dla was listę najpyszniejszych dań inspirowanych kuchnią polską. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Odmiany placków ziemniaczanych

... Placki z tartych ziemniaków to popularne danie w wielu światowych kuchniach. Zobacz czym różnią się niemieckie czy szwajcarskie placki ziemniaczane od tych, które goszczą na polskich stołach. ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... Stewia nie ma kalorii, syrop klonowy – zawiera ogrom witamin. Popularny biały cukier warto odstawić na bok, a do naszej kuchni wprowadzić jego zamienniki. Szczególnie, jeśli mamy dzieci. ...

dawno temu

Przepis na placki ziemniaczane

... Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane - złociste ...

dawno temu

Niebanalne przepisy na tortillę

... Tortilla to świetny pomysł na obiad lub kolację. Jest szybka, kolorowa i pyszna. W kuchni meksykańskiej tortilla to okrągły płaski placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Może występować w roli ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... , dlatego jeśli lubicie kuchnię azjatycką, nie może was tam zabraknąć. „Smaki, kolory, zapachy i dźwięki przeniosą uczestników wydarzenia w magiczny, niepowtarzalny świat Orientu. Na stoiskach czeka na Was duży ... wybór różnorodnych produktów, ...

dawno temu

Wiem co zjem. Menu po polsku

... Cudze chwalicie, swego nie znacie. A właśnie, że znamy! :) Dziś mam dla was listę najlepszych dań inspirowanych kuchnią polską. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich propozycji ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... , lecz w zmodyfikowanej wersji, by można było je upiec na patelni. Wiem, że tego niezapomnianego smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;-) ... się - kuchnię ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... Gotowanie spędza ci sen z powiek? Na samą myśl o czasie spędzonym w kuchni cierpnie ci skóra? Nie musi tak być. Wystarczy poznać kilka tricków, które ułatwiają gotowanie. Dzięki nim wszystko stanie się łatwe, szybkie i przyjemne. ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... Gęś to prawdziwa arystokratka wśród drobiu. Chów gęsi ma bardzo długą tradycję w Polsce. Wiecie, że jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie? Jednak to mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach. Czas to zmienić! Zaproście gęsinę do ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... Fenkuł, znany raczej jako koper włoski nieczęsto pojawia się w polskiej kuchni, choć jego bliskim krewniakiem jest popularny w naszych przydomowych grządkach koper ogrodowy. Od wieków znany ... jest w medycynie naturalnej, gdyż posiada wiele ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników. Jak wykorzystać nasiona chia w kuchni? Nasiona chia można dodawać niemal do wszystkiego. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, czy sałatek ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... Poznawanie świata „od kuchni” 282019 Zwiedzając, powinniśmy chłonąć nowe miejsc wszystkimi zmysłami. Możemy robić zdjęcia, słuchać anegdot i historii opowiadanych przez lokalnych przewodników ... w Tajlandii. 282021 Podczas takich wyjazdów ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, od wieków ceniona jest w Ameryce Południowej, gdzie uchodzi nie tylko za doskonały dodatek do potraw, ale także źródło zdrowia. Jak wykorzystać ją w naszej kuchni? ... do odżywczego koktajlu. ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... niezbyt atrakcyjnych składników, takich jak masło, mąka, jajka i cukier, można wyczarować pyszne desery. Ale liczy się precyzja - jeśli zaczynasz przygodę z kuchnią, nie próbuj samodzielnie tworzyć ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami

... ten deser, nie mogłam doczekać się, aż będzie gotowy i kiedy nie było jej w kuchni, kilka razy sprawdzałam palcem czy galaretka już stężała, a na jej powierzchni, zostawały odciski moich małych paluszków ...

+ Pokaż więcej