Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach

... Jak ubić śmietanę? Odpowiedź wydaje się prosta - wlewasz śmietanę do miski i ubijasz - nic bardziej mylnego. Sekret idealnej bitej śmietany tkwi w szczegółach! Przede wszystkim wybieraj śmietanę ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze

... , koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na zwijane mini pizze z ciasta francuskiego. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 zł. Smacznego! :) ... Mini pizze z ciasta francuskiego Spodziewasz się gości, a twoja lodówka świeci pustkami? Nie ...

dawno temu

Śląskie od kuchni

... Kiedy myślę o kuchni śląskiej, pierwsze co przychodzi mi do głowy to żur, modra kapusta, kluski z dziurką i rolada. Kuchnia śląska to chyba najbardziej rozpoznawalna regionalna kuchnia polska ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... gras czy enchiladas, nie narażając się na złośliwy uśmiech kelnera? No cóż, najłatwiej będzie po prostu zapamiętać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej czy meksykańskiej. ... , bakłażana, papryk, ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... Niektóre czynności w kuchni potrafią nastręczyć dużych trudności i skutecznie zniechęcić do przygotowywania problematycznych potraw. Możemy jednak w prosty i bardzo tani sposób ułatwić ... i dużo bardziej skuteczny. Czy kilka prostych gadżetów ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... o kuchni naszych Bratanków, jest placek po węgiersku oraz leczo. A niesłusznie, ponieważ specjały te wcale nie pochodzą z Węgier. Obiad na Węgrzech Kuchnia węgierska oferuje nam zupę Bogracz, którą ... także coś dla osób dbających o figurę. Na ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym przebywamy bardzo często. Przygotowujemy w niej śniadania, obiady, kolacje, a także przekąski na drugie śniadanie czy podwieczorek, robimy w niej herbatę, kawę, czasem nawet przyjmujemy gości. Niektórzy ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko...

... Kuchnia meksykańska pełna jest ostrych smaków, kolorów, warzyw i aromatycznych przypraw. Burrito, tortilla, nachos, guacamole... to tylko kilka, przykładów dań, na które znajdziecie przepisy poniżej ...

dawno temu

Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni?

... , ponieważ to zwykle kończy się tym, że wyrzucamy to, czego nie zużyjemy. Mimo to jest kilka składników, których nigdy w żadnej kuchni nie powinno zabraknąć. ... i pełnowartościowy posiłek. Zanim jednak zaczniemy planować zakupy, skupmy się na ...

dawno temu

Pieczemy kasztany w domu

... kupimy jadalne kasztany. Właśnie trwa na nie sezon. Warto choć raz się na nie skusić! Zobaczcie jak przygotować pyszną jesienną przekąskę we własnej kuchni ...

dawno temu

Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu

... Może was zaskoczę, ale nie spędzam całego swojego wolnego czasu w kuchni ;-) Poza gotowaniem, moją pasją jest kino. Uwielbiam szczególnie nudne skandynawskie filmy i francuskie komedie. Bardzo ... postanawia w ciągu roku przygotować wszystkie ...

dawno temu

9 pomysłów na smakowite tosty

... Tosty francuskie, z opiekacza, tostera, a może tosty w kształcie muffinek lub miseczek? Poniżej znajdziesz 9 smakowitych przepisów na tosty – który wybierzesz na śniadanie? :) ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... W czym tkwi sekret wigilijnego barszczu? Oczywiście w zakwasie. Na dwa tygodnie przed świętami moja babcia nastawia w kamiennym garnku buraczany zakwas. W tym roku ja również postanowiłam ukisić ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... Wydaje ci się, że gołąbki to tradycyjna polska potrawa? Nic bardziej mylnego. Gołąbki, czyli nadzienie z mięsa i ryżu zawinięte w jadalne liście to wynalazek kuchni tureckiej. Chociaż ... jagnięcym, ryżem i koperkiem. Są podawane na ciepło z ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... Dobra deska do krojenia to niezbędny element każdej kuchni. Drewniane, plastikowe, silikonowe, ceramiczne, szklane, bambusowe - wybór produktów na rynku może przyprawić o ból głowy. Jak w takim razie wybrać dobrą deskę do krojenia, nie wydając ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... z kieliszkiem mocno schłodzonej wódki. Stąd powiedzenie "seta i galareta". Klasycznie podawało się ją z octem lub tartym chrzanem. Na czym polega sekret zimnych nóżek i jak je przygotować? Zapraszam do lektury :-) ...

dawno temu

Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy

... Kuchnia Michała Molendy pachnie naturalnymi składnikami. Czuć w niej pasję i radość gotowania. Co zrobić, aby ją odwiedzić? Wystarczy śledzić Smaczne Blogi. Naprawdę warto! Oglądajcie każdy odcinek, by poznać pomysłowe, ale bardzo proste ...

dawno temu

Przepis na klasyczny befsztyk tatarski

... Sekret udanego tatara tkwi wyborze odpowiedniego mięsa wołowego. Ja polecam polędwicę. Musi być ona jak najlepszej jakości, a więc świeża i pochodząca ze sprawdzonego miejsca. Dodatki to już kwestia indywidualnych upodobań :-) ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... na pracochłonne, wcale takie nie jest. Nie powinno też przysporzyć problemów nowicjuszom - powiedziałabym nawet, że jest całkiem łatwe do przygotowania, mimo iż składa się z kilku warstw. Jeśli jeszcze pani Walewska vel pychotka nie zagościła w ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... nie pozwoliła mi jednak zakończyć na tym etapie przygód z tym deserem ;-) Zaczęłam wertować książki kucharskie, przeglądałam kulinarne blogi, pytałam koleżanek. Wreszcie, po kilku tygodniach prób i błędów udało mi się upiec bezę idealną. Chętnie ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... w zależności od waszych preferencji smakowych i wytrzymałości. W dodatku to zrobione własnoręcznie pobudzi waszą kreatywność, a to bardzo cenna rzecz w kuchni. ... drobiu, ale także krewetek, ryb, wołowiny czy tofu. To tzw. danie jednogarnkowe. ...

+ Pokaż więcej