Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... Święta coraz bliżej - jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie i zasiądziemy przy wigilijnym stole zastawionym pysznymi potrawami. Nie wiem jak w waszych rodzinach, ale u mnie nadal kultywuje się tradycję ... podawania 12 potraw wigilijnych, zatem ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... Boeuf Strogonow zrobił zawrotną karierę niemal na całym świecie - to danie możemy spotkać w USA, Chinach, Iranie czy Japonii, tyle że pod różnymi nazwami: Strogonow, Stroganov czy Stroganoff ... . Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... żołądka i poprawiają metabolizm. Wodę leczniczą powinniśmy spożywać tylko na zalecenie lekarza. To rodzaj „napoju”, który nie zgasi pragnienia, a przedawkowanie może zaszkodzić organizmowi. Woda ... , aromatów i konserwantów. Posiadają także ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... Kiwi, czyli owoc aktinidii, początkowo zwane było chińskim agrestem, gdyż rosło w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach, a swoją obecną nazwę zawdzięcza Normanowi Sondaga – amerykańskiemu ...

dawno temu

7 pomysłów na przystawki

... Przystawka to rodzaj lekkiej, zaostrzającej apetyt potrawy, która serwowana jest przed daniem głównym. To dobry pomysł na początek przyjęcia, które nie ma konkretnej godziny rozpoczęcia - goście ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... Kto dziś pamięta o kompotach? Dawniej były one nieodłącznym elementem domowego obiadu. Współcześnie zastępujemy je sokami z kartonu, napojami, nektarami, wodami smakowymi. Myślę, że niesłusznie ... . Teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... Zazwyczaj szukamy szczęścia gdzieś daleko, a nie doceniamy tego, co jest blisko. Ta zasada odnosi się także do jedzenia. Zachwycamy się egzotycznymi potrawami z najodleglejszych zakątków Europy ... . Natomiast na południu kraju przygotowuje się ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... . postaci z bajek, podobizny idoli) wykonane atramentem spożywczym. 281618 Warto zadbać o to, aby potrawy które podamy dziecku i jego gościom były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To doskonała ... w międzyczasie coś przekąszą. Pamiętaj także o ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... Lazania jest typowo włoską potrawą przygotowywaną na bazie specjalnego makaronu o tej samej nazwie, co to danie. Tradycyjna lazania łączy w sobie wszystko to, co w kuchni Półwyspu Apenińskiego ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... Nie macie pomysłu na weekend? Wyruszcie szlakiem kulinarnych imprez. Poza degustacją regionalnych potraw, będziecie mogli wziąć udział w koncertach, wystawach lokalnych artystów, warsztatach... Zobaczcie, jakie wydarzenia kulinarne odbędą się w ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... Wydaje ci się, że gołąbki to tradycyjna polska potrawa? Nic bardziej mylnego. Gołąbki, czyli nadzienie z mięsa i ryżu zawinięte w jadalne liście to wynalazek kuchni tureckiej. Chociaż ... się przez wiele źródeł, jednak nie znalazłam ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... Sól należy do najczęściej używanych przez nas przypraw. Nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi ... i spożywamy ich znacznie więcej. Czym można ...

dawno temu

Zalety grilla elektrycznego

... Grillowanie bez dymu i ognia? Tak to możliwe. Mimo, że mistrzowie grilla mogą się w tej chwili złapać za głowę, zapewniam, że potrawy z grilla elektrycznego mogą być równie smaczne jak te, przygotowywane w tradycyjny sposób. ... . Z rusztem – ...

dawno temu

Zielona herbata - pij na zdrowie!

... Zieloną herbatę pito już 5 tys. lat temu, a jej prozdrowotne właściwości znane są nie od dziś. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na przygotowanie napojów (i nie tylko) z zielonej herbaty. ... , pobudzamy układ pokarmowy do wytwarzania soków ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... , ryżu czy nawet miodu. Octy różnią się smakiem, zapachem, mocą oraz właściwościami. Nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również wspomaga walkę z niektórymi chorobami czy nieprzyjemnymi dolegliwościami. Poza tym ocet spirytusowy to nieoceniony ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... się ten smakołyk. Chcecie wiedzieć skąd wzięła się ta nazwa? Odpowiedź na to pytanie i przepis w dwóch wersjach - szybkiej i prostej oraz nieco bardziej skomplikowanej, torcikowej znajdziecie poniżej. Zapraszam! ... przekładane masą mają swoją ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... eksperymentować, wówczas metodą prób i błędów uzyskamy w końcu zadowalający efekt. Stylizacja Stylizacja jedzenia, to nic innego jak sposób w jaki zaprezentujemy danie. Ważny jest nie tylko wygląd potrawy ... , ale także naczynie w jakim ją ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? ...

+ Pokaż więcej