Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

... oliwy z oliwek oraz bazylii. Bakłażan grillujemy 2-3 minuty na każdą stronę, następnie pokrojony w paski łączymy z pozostałymi składnikami. ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... jak ta, czy lepiej ją kupić w sklepie, czy zrobić samemu w domu... Dowiedz się jak powinna wyglądać prawdziwa i smaczna chałwa, z czego można ją zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę, jeżeli decydujemy się na jej zakup. ... . A jak rozpoznać ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... Od dłuższego czasu święci prawdziwie triumfy. Na temat jego cudownych właściwości dla zdrowia i urody krążą już prawdziwe legendy. O czym mowa? Oczywiście o oleju kokosowym. Pozyskiwany z miąższu ... . Ponadto, wpływa korzystnie na pracę serca i ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... z kieliszkiem mocno schłodzonej wódki. Stąd powiedzenie "seta i galareta". Klasycznie podawało się ją z octem lub tartym chrzanem. Na czym polega sekret zimnych nóżek i jak je przygotować? Zapraszam do lektury :-) ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Czy wyobrażasz sobie święta bez bigosu albo imieniny u cioci, na których nie podano tej potrawy? Zapewne nie... Na czym więc polega fenomen bigosu? Dlaczego tak bardzo lubimy go jeść? A czy wiesz, z czego przygotowywano staropolski bigos? ...

dawno temu

Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach

... kuchni, w której łączy elementy kuchni polskiej europejskiej i azjatyckiej, kreując wyjątkowe kompozycje smakowe. Tym razem Darek pokazuje jak zrobić łososia w burakach. ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... nie wystarczającym rozwiązaniem. Jak temu zaradzić? Musimy po prostu zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną. Ich wybór w sklepach jest dość duży. Czym więc się kierować przy zakupie? ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... Czym się kierujemy przy wyborze miejsca na urlop? Najczęściej bierzemy pod uwagę ciekawą architekturę, zabytki, muzea, zapierające dech w piersiach widoki, pogodę, ale nie tylko. Coraz częściej decydujemy się spędzić wakacje tam, gdzie będziemy ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... na niską zawartość kaloryczną, możemy je jeść bez wyrzutów sumienia! O czym mowa? O jednej z wielu moich kulinarnych miłości – o krewetkach! ...

dawno temu

Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn

... utartych przepisów i łączenia składników, w zamian proponuje wyjątkowe kompozycje smakowe, które możecie odtworzyć w swojej kuchni! Tym razem Darek pokazuje jak zrobić słodki popcorn. ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy

... W czym tkwi tajemnica smacznego sosu czosnkowego? W szczypcie cukru! Ja w zamian daję lekko słodki sos sojowy. ...

dawno temu

Podstawowe typy ziemniaków

... Od wyboru odpowiedniej odmiany ziemniaków zależy to, czy nasze frytki, placki czy kopytka wyjdą smaczne. Dowiedz się, jakie są najpopularniejsze typy ziemniaków i do czego nadaje się konkretna odmiana. ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia? ... Czym się ...

dawno temu

Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnia azjatycką, spożywanie posiłków kuchni orientalnej w ich tradycyjnej oprawie może stanowić dla ciebie wyzwanie. Jak jeść pałeczkami? Czego pod żadnym ... przeżuwany, dzięki czemu można bardziej ...

dawno temu

Japoński savoir-vivre przy stole

... Co robić, a czego nie będąc w Japonii? Co jest dozwolone, a co śmiertelnie obrazi japońskiego współbiesiadnika. Co kraj, to obyczaj - kuchnia japońska, tak odmienna od naszej, rządzi się też innymi ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... porcji tego warzywa znajdziemy aż dwa razy więcej witamin C i B6 niż w brukselce. Ponadto, pofalowane listki kallerosse to doskonałe źródło witaminy E. Kallerosse - z czym to się je? Kallerosse ... . Ma karbowane liście o lekko fioletowym ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, ogórki, wiśnie, porzeczki, morele, maliny, jagody... Można tak długo wymieniać.Zobacz czym się kierować przy zakupie letnich warzyw, jak je przechowywać, ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe - zrób je sam!

... masło orzechowe. Jest to najprostsza receptura, ale możesz do orzechowej masy dodać także szczyptę soli i odrobinę cukru, lecz to kwestia smaku. Jedyne czego potrzebujesz to ulubione orzechy i dobry blender. Powodzenia i smacznego! :) ...

dawno temu

Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty?

... Rafał Przybylok, pasjonat Yerba Mate, z wykształcenia geolog, prowadzi kanał na YouTubie Czajnikowy.pl. W dzisiejszym odcinku Rafał radzi od czego powinien zacząć początkujący miłośnik herbaty. Zapraszamy! ...

dawno temu

Właściwości szpinaku

... Prawdziwa bomba prozdrowotnych składników! Szpinak dostarcza wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, dzięki czemu wzmacnia odporność i chroni przed chorobami. Sprawdź, dlaczego warto jak najczęściej sięgać po zielone liście ...

dawno temu

Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

... Przepisów na makaroniki jest wiele. Łączy je jednak jedno – duża precyzja, której potrzeba, aby deser w pełni się udał. W przypadku tych ciasteczek nie ma mowy o dodawaniu składników na oko ... , które mają problemy z idealnym wyłożeniem masy na ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... Musztarda - w czym tkwi jej sekret? Wyróżniamy trzy rodzaje nasion gorczycy – jasne (łagodne), czarne (nieco ostrzejsze) i brązowe (najostrzejsze). To one w dużej mierze decydują o pikantności ... musztardy z Dijon było to, że zamiast octu, ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... do robienia kulek z arbuza lub melona - będzie znacznie łatwiej i szybciej :-) A ty dla kogo przygotujesz pyszne trufle? ;-) ...

+ Pokaż więcej