Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... To niesamowite ile prozdrowotnych właściwości kryje się w nasionach chia. Te uzyskane z szałwii hiszpańskiej ziarenka zawierają w sobie energię i leczniczą moc, która wzmocni oraz odżywi organizm ... jeszcze – chia w podobny sposób „powiększają ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu ...

dawno temu

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

... Żółta czy zielona? Bez względu na to, jaki kolor wybierzesz, fasolka szparagowa dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że jest smaczna i zdrowa, zawiera również niewielką ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że owoce aktinidii przypominają wyglądem nowozelandzkiego ptaka kiwi. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – zawiera szereg witamin, minerałów, luteinę i błonnik pokarmowy. Dlatego ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... dania. Dziś chciałabym się z wami podzielić przepisem na "odchudzone" gołąbki. Smakują niemal identycznie jak te w wersji klasycznej, a zawierają dużo mniej kalorii. Gotowi? A więc startujemy! ;-) ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie więcej witamin i błonnika niż świeże śliwki, ale za to posiadają aż 5 razy więcej kalorii, mimo to warto je jeść - oczywiście w rozsądnych ilościach. ...

dawno temu

Przepis na domowy budyń

... kupić w sklepie. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz. ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ...

dawno temu

Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami

... Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze i choć podobno grzyby nie zawierają zbyt wielu składników odżywczych, to warto je jeść, chociażby ze względu na ich walory smakowe. Poniżej znajdziesz ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka ... korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... . Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek, a w polskim wydaniu zawiera także ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Ale dosyć już teorii - czas na praktykę! Zapraszam po przepis na najsmaczniejszego ...

dawno temu

Łosoś na 6 sposobów

... Łosoś stał się jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ...

dawno temu

Bakłażan na 5 sposobów

... Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

... Czy wiesz, że kwiaty z ogrodu lub doniczki możesz wykorzystać do deserów, napoi i dekoracji dań? Wyglądają przepięknie! Cieszą oko, a niektóre z nich mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają np. flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, ...

dawno temu

7 pomysłów na banany

... Banany są bogatym źródłem wszystkich najważniejszych witamin dla naszego organizmu - zawierają witaminy: A, C, E, K oraz tez grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich przede wszystkim duże ilości potasu ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... ze świeżych ogórków, gdyż to warzywo w 95 proc. składa się z właśnie z wody i w 100 g ogórka zawiera się aż 140 mg potasu - to dlatego chłodnik ogórkowy tak często gości na naszych stołach w gorące ... dni. Melon jest jeszcze cenniejszym źródłem ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... do robienia kulek z arbuza lub melona - będzie znacznie łatwiej i szybciej :-) A ty dla kogo przygotujesz pyszne trufle? ;-) ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... również rogatym melonem lub ogórkiem afrykańskim pochodzi z Czarnego Lądu, jednak rośnie również w Kalifornii, Chile, Australii i Nowej Zelandii. Jego zapach przypomina nieco banana ... . Natomiast w smaku jest jak skrzyżowanie ogórka, melona i ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... także coś dla osób dbających o figurę. Na każdym kroku znajdziemy budki z dojrzałymi, słodkimi arbuzami oraz melonami. 281135 Węgierskie wina Mówiąc o kuchni węgierskiej, nie można zapomnieć o winie ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... . Większość z nich zawiera bardzo dużo cukru! W takiej sytuacji najlepiej kupić zwykłe płatki owsiane i dodawać do nich ulubione składniki. Ja wybieram najczęściej wiórki kokosa, płatki migdałów, suszone ... truskawki, sezam i... świeże mango! ...

+ Pokaż więcej