Pieczemy kasztany w domu

... kupimy jadalne kasztany. Właśnie trwa na nie sezon. Warto choć raz się na nie skusić! Zobaczcie jak przygotować pyszną jesienną przekąskę we własnej kuchni ...

dawno temu

Co zawiera kasza jaglana?

... na słone, jak i słodkie dania. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na liczne składniki odżywcze, które w niej znajdziemy. ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... Garść przydatnych "ziemniaczanych" porad Aby obrane ze skórki ziemniaki nie ściemniały, zalej je zimną wodą. Jeśli chcesz wydobyć smak kartofli ugotowanych do sałatki, dopraw je, kiedy są jeszcze ciepłe ... . Ziemniaki gotuj na małym ogniu i sól ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... informacji o tym, co znajduje się w jedzeniu - byłam przerażona - od tamtej pory z uwagą czytam etykietę każdego produktu. To co jemy ma ogromy w pływ na nasz wygląd, samopoczucie, wydajność, a przede wszystkim zdrowie. Może warto zadać sobie ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... kulinarnych, które dla wielu z nas brzmią dość obco. Można je oczywiście pominąć i kiedy autor przepisu radzi, by warzywa pokroić w julienne, kroimy je po prostu w kostkę ;-) Jednak w ten sposób nie rozwijamy swoich umiejętności. Warto więc ...

dawno temu

Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego

... Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego? Były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Lepienie to doskonała zabawa, dlatego warto w nią ... zaangażować dzieci. Dawno już nie jadłam ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... połączyć je z olejem. Następnym etapem jest powolne dodawanie mieszaniny mąki, soli, proszku do pieczenia oraz sody. Przygotowanie ciasta Zwracajmy uwagę, by nasza masa nie była lejąca się ani zbyt gęsta ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... Śliwki posiadają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, poprawiają apetyt, ochraniają nas przed wolnymi rodnikami, ale czy wiedzieliście, że poprawiają humor? :). Warto jeść także te owoce ... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie ...

dawno temu

Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami

... Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze i choć podobno grzyby nie zawierają zbyt wielu składników odżywczych, to warto je jeść, chociażby ze względu na ich walory smakowe. Poniżej znajdziesz ... kilka pomysłów na dania z grzybami - nie marnuj ...

dawno temu

Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem!

... Zdrowe, nienasycone tłuszcze - wiesz w jakich produktach ich szukać? Jeśli nie, to poniżej znajdziesz listę produktów, które powinieneś jeść, by utrzymać odpowiednią wagę ciała, czuć się i wyglądać ... zdrowo. Jednak pamiętaj, że każdy tłuszcz, ...

dawno temu

Smacznie i po polsku

... bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich propozycji i życzę smacznego! ... Polska kuchnia uchodzi za ciężkostrawną i tłustą. Jednak nie warto rezygnować z tradycyjnych dań. Przygotowałam dla was ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... Food truck, czyli kuchnia na kółkach. W Polsce ten biznes dopiero raczkuje, ale trzeba przyznać, że rozwija się dość szybko. Ciężarówek z jedzeniem wciąż przybywa. Obecnie jest ich ponad trzysta ... . Gdzie można je spotkać? Gównie na ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... Śniadanie poza domem? Czemu nie. Włosi, Hiszpanie czy Brytyjczycy rozpoczynają swój dzień w przytulnej kawiarni albo pubie na rogu. Piją kawę, herbatę, jedzą rogalika albo smażone na bekonie jajka ... się rano doładować energią. Śniadanie może ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa. Najczęściej podaje się je ze śmietaną i cukrem. ich przygotowanie nie jest zbyt trudne. dlatego warto zrobić te pierogi chociaż raz, kiedy trwa sezon na jagody ... również pracę trzustki. Jeśli więc ...

dawno temu

Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Jest źródłem zdrowia, witamin i... naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Warto więc jeść ją jak najczęściej i to nie tylko w postaci surówki do dania głównego. Zebrałam dla was najlepsze ...

dawno temu

Właściwości jagód

... Jagody to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe owoce i włączyć je do swojego jadłospisu. ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Czy wyobrażasz sobie święta bez bigosu albo imieniny u cioci, na których nie podano tej potrawy? Zapewne nie... Na czym więc polega fenomen bigosu? Dlaczego tak bardzo lubimy go jeść? A czy wiesz, z czego przygotowywano staropolski bigos? ...

dawno temu

Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście

... Lepszego ciasta bananowego nie jedliście! Oto prosty przepis Karoliny, prowadzącej kanał na YouTube KitchenBookTV na pyszne ciasto bananowe z nutellą i orzechami. Skusisz się? ;-) Więcej pomysłów na czekoladowe przysmaki znajdziecie tutaj: ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... . Teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, warto przypomnieć sobie babcine receptury na pyszne, zdrowe kompoty. Możemy także eksperymentować z nowymi smakami, dodając do przygotowywanych napojów zioła, przyprawy i... kwiaty. ... Kto dziś ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie. ... Dlaczego warto jeść śliwki? Na świecie jest aż sześć tysięcy odmian śliwek. Są one krzyżówkami dzikich ...

dawno temu

Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

... Ryba zawsze jest dobrym pomysłem. Nie od dziś wiadomo, że ryby są skarbnicą pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak warto je jeść nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze ... i podziel na małe różyczki, a pomidory ...

dawno temu

Dobroczynne właściwości kiwi

... Kiwi, czyli owoce aktinidii, posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Zazwyczaj używamy je jako składnik sałatek owocowych albo koktajli ... , ale czy wiedzieliście, że kiwi wspaniale ...

dawno temu

Właściwości botwiny

... Botwinka to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe warzywo i włączyć je do swojego wiosennego jadłospisu. ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... Makaron to podstawa dla każdego smakosza włoskiej kuchni. Wbrew pozorom jego odpowiednie ugotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Warto pamiętać o kilku najważniejszych ... tłuszczu – oleju lub oliwy z oliwek. W zamyśle ma ...

+ Pokaż więcej