Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin ... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Kuchnia grecka ma tradycję sięgającą czterech tysięcy lat. Odnajdziemy w niej wpływy tureckie, rzymskie, perskie, arabskie, bałkańskie, a nawet słowiańskie. Bazuje ona na naturalnych składnikach, wśród których najważniejsze to pszenica, wino i ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia. ... . ...

dawno temu

Zalety truskawek

dawno temu

Poznaj właściwości zarodków pszennych

... W niepozornych zarodkach pszennych znajduje się wielkie bogactwo składników odżywczych. Włącz je do swojej diety i ciesz się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem. ...

dawno temu

Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis

... pytają czy mam "cynamonowe złoto", bo tak je nazwałam. Poniżej znajdziesz przepis na mój największy orzechowo-cynamonowy skarb. ... Przepis na masło orzechowe z cynamonem 285672 Składniki: 300g orzeszków ziemnych, niesolonych, 2 łyżki oleju ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... łyżki cukru muscovado (lub trzcinowego). Owoce opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Następnie delikatnie je rozgnieć, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Borówkową papkę odstaw na pół godziny, żeby ... , tym razem na cztery godziny. Wegańskie ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... nie wystarczającym rozwiązaniem. Jak temu zaradzić? Musimy po prostu zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną. Ich wybór w sklepach jest dość duży. Czym więc się kierować przy zakupie? ... indywidualna. Jeżeli z urządzenia ma korzystać jedna lub ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... i znajdź miejsca, w których możesz kupić świeże owoce morza. Może zamiast hipermarketu, poszukaj osiedlowych sklepików? Taka wycieczka może pokazać ci zakątki, których do tej pory nie widziałaś ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... Pośród wszystkich bakalii to orzechy są najbardziej wartościowymi produktami. Owszem, posiadają dużą ilość tłuszczów, ale są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na organizm – powinny o tym pamiętać osoby będące na diecie. ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... Stoisz w sklepie przy półce z winami i zastanawiasz się które wybrać? Które będzie pasowało do owoców morza albo do makaronu? Białe czy czerwone? Wytrawne, półwytrawne, a może słodkie? Też tak macie? Koneserem win nie jestem, ale zebrałam dla ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... jest prosta i szybka do przyrządzenia. Nie kosztuje dużo, a potrzebne składniki znajdziesz w domu. Doskonale gasi pragnienie. Jak ją zrobić? ... całość. Podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu. Lemoniada arbuzowa 281934 To mój faworyt! ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... Anglicy mawiają: zjedz jabłko raz dziennie, a lekarz nie będzie ci już potrzebny — coś w tym musi być. W końcu nie bez powodu jabłka są najczęściej uprawianymi owocami na świecie ... Jabłko źródło zdrowia Dietetycy zalecają, aby jadać nie jedno, ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... Którą metodę wybrać? Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Kwaśne, beztlenowe środowisko sprzyja zachowaniu składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce, które nadają ... w baldachach, lubczyk, liście czarnej ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... Nie ma w kuchni nic lepszego od świeżych ziół zerwanych prosto z krzaczka. Ich posiadanie wcale nie wymaga ogrodu, działki ani nawet dużego balkonu. Wystarczy odrobina chęci i miejsca na parapecie, żeby już za kilka tygodni móc sięgać po listki ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... Jeśli zapytałabym, jakie owoce kojarzą wam się z czerwcem, zapewne wiele z was odpowiedziałoby, że... truskawki. Bingo! Nadszedł wreszcie okres, kiedy możemy je kupić naturalne, świeżo zerwane z pola ... dodać też inne sezonowe owoce, by ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... Zapewne każdy z nas ma własną definicję idealnego sernika. Polany czekoladą, z dużą ilości bakalii, z malinami, a może z brzoskwiniami i lekką bezą na górze? Mamy różne upodobania, jednak bez względu ... i umieszczamy w większej formie lub ...

dawno temu

Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez!

... Cebula potrafi doprowadzić do płaczu nawet największego twardziela :) Wbrew powszechnej opinii to nie zapach cebuli sprawia, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia się podczas jej krojenia. Niekiedy ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... Najwięcej wydajemy na jedzenie. Kupujemy za dużo, robimy zapasy ja na wojnę, a potem okazuje się, że połowa produktów w naszej spiżarni i lodówce już od dawna nie nadaje się do spożycia… znacie ... zapasów i przygotowywania większych ilości, w ...

+ Pokaż więcej