Na czym polega sekret doskonałego purée?

... , czyli mączyste (przykładowe odmiany: bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw). Najpierw należy je umyć, cienko obrać i gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie. Należy pamiętać, że ziemniaki zaczynamy ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny). Gdy wywar ostygnie, przecedzamy ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... (tak, jak podczas gotowania rosołu). Następnie należy obrać warzywa: pietruszkę, marchewkę i dodać do gotującego się rosołu. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki. Dorzuć do pozostałych warzyw ...

dawno temu

Słoneczny koktajl prosto z San Escobar, czyli sabroso cóctel con San Escobar

... . Karambolę pokrój w plasterki tak, by powstały piękne gwiazdeczki, a mandarynkę obierz. Do wysokiej szklanki wlej rum, a następnie sok ananasowy i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dorzuć ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... o gładkiej, nieuszkodzonej skórce bez plam i przebarwień. Po przyniesieniu do domu dokładnie wyszoruj je gąbką i sparz wrzątkiem, a następnie obierz. Ostrym nożem usuń albedo, czyli wewnętrzną ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... obierz, pokrój w cienkie plastry i połóż na koprze. 282291 Obierz pomarańczę, pozbądź się białej skórki i pokrój owoc w ćwiartki oraz połóż na już prawie gotowej sałatce. Oliwki pokrój w plasterki ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... Pomarańcza dobrze obrana O ile obieranie mandarynek to całkiem prosta sprawa, to z pomarańczami jest już nieco trudniej. Jednak wystarczy ostry nóż, by poradzić sobie nawet z najbardziej ... jej końce, powoli przekrawając biszkopt na pół. Granat ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... , obierz i włóż do garnka i zalej ok. 2 litrami wody. 285770 Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz łyżkę oleju i wszytko gotuj aż warzywa nie zmiękną, a pod koniec gotowania ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami

... łyżek śmietany kremówki, sok z cytryny. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy ryż się gotuje, obierz jabłka i pokrój je z kostkę i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniały. Następnie ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... stracą smak. Poza tym, jeśli chcesz by nie ściemniały po obraniu, skrop je sokiem z cytryny. Jeśli nie lubisz zapachu, jaki wydziela się w czasie gotowania kalafiora, wrzuć na chwilę do garnka kawałek ... obrane ząbki czosnku lub małe cebulki. ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... babcia kiedy piekła pleśniak, najczęściej używała startych lub lekko podduszonych jabłek, ale wiem, że wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jagody lub obrany i pokrojony w kostkę rabarbar też świetnie ... części. Do jednej z nich dodaj kakao i ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... Obierz kukurydzę z liści, opłucz ją i „obierz” z ziarenek (postaw ją na desce i przy pomocy noża obcinaj ziarna od góry ku dołowi). W garnku z grubym dnem podgrzej masło i dodaj starty imbir ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... klonowy (opcjonalnie). Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż je razem z pozostałymi owocami do foliowego woreczka i włóż do zamrażalnika na ok. 1-2 godziny ...

dawno temu

Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... patyczków do lizaków, które możesz kupić w internecie. Wystarczy obrać owoce ze skórki (jabłek, gruszek i śliwek możesz nie obierać), ponabijać je na patyczki, umoczyć w polewie i posypać posypką. Teraz ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... Składniki: 1,5 kg buraków, 1,5 l wody, 1,5 łyżki soli, główka czosnku, 2-3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego. Zagotuj wodę z solą, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Buraki obierz i pokrój ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu. W sprzedaży są dostępne także obrane, ugotowane kasztany - pakowane próżniowo lub w zalewie. 284626 Pieczone kasztany Kasztanów ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... . Jeśli jednak w Twoim domu jest dość suche powietrze, do puszki z pierniczkami włóż kawałki obranego jabłka. Pamiętaj jednak, by codziennie wymieniać jabłko na świeże, by nie spleśniało. 17511 ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... Przepis na domowy marcepan Składniki: szklanka cukru, 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (lub płynnego miodu), 1/2 szklanki wody, 225 g obranych migdałów (a najlepiej już zmielonych), 220 g ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... Garść przydatnych "ziemniaczanych" porad Aby obrane ze skórki ziemniaki nie ściemniały, zalej je zimną wodą. Jeśli chcesz wydobyć smak kartofli ugotowanych do sałatki, dopraw je, kiedy są jeszcze ciepłe ...

dawno temu

Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów

... Przepis na zupę jabłkową Składniki: 2/3 szklanki cukru trzcinowego; 1 laska cynamonu (lub dwie szczypty mielonego cynamonu); 4 szklanki wody; 1-1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej; 5 obranych ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj w mleku aż spęcznieje. Rodzynki sparz uprzednio wrzątkiem, a gdy będą już miękkie, zblenduj je razem z kaszą. Całość należy wystudzić. Obranego banana obtocz w przygotowanej ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... osolonej wodzie. Pomidora sparz, obierz go ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na patelni aż wyparuje z niego część wody. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a na nim ciasto francuskie ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... , umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Teraz kiedy już wszytko masz przygotowane, oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... ). Wyjmujemy górną i dolną połowę mięsa. Blaszki, chrząstki oraz skrzela nie nadają się jedzenia, więc należy pamiętać o ich oddzieleniu. Pozostało nam obrać szczypce i nogi w celu wydostania pozostałego mięsa ...

+ Pokaż więcej