Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... , chociaż ten przygotowany z cukinią nie przypadł mi do gustu. Być może zamiast gotowania, powinnam podsmażyć warzywo. Osobiście polecam zestaw niezawodny: zielone curry, mleczko kokosowe, marynowany imbir ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... jest ze skórek owoców, E 412 (guar) – występuje m.in. w kisielach, sosach, uzyskiwany z indyjskiego drzewa guarowego, E 406 (agar) – występuje w ketchupach, sosach, uzyskiwany jest jako ekstrakt z czerwonych ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Składniki warzywnego makaronu: 100 g płatków migdałowych, sok z cytryny, 6 łyżek oliwy, sól morska, 0,5 kg marchewki, 2 cukinie, ogórek, ząbek czosnku, listki bazylii. Wykonanie warzywnego ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... fotografie sprawiają, że niemal czujesz aromat oregano i bazylii, grillowanej cukinii i soczystych pomidorów. Yotam Ottolenghi mieszka w Wielkiej Brytanii, ale pochodzi z Izraela. W każdym przepisie ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... jelit i sprawiają, że szybciej stajemy się najedzeni. Bakłażan marynowany w sosie, szparagi z dipem czosnkowym. cukinia faszerowana czy połówki papryki nadziewane prażoną ciecierzycą i pomidorami ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem bolognese. RADICCHIO – odmiana cykorii o ciemnoczerwonych liściach zebranych w główki. RATATOUILLE -  francuskie danie jednogarnkowe z cukinii ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... maśle i zjeść z białym serem. Kasza, ryż 283204 Resztki ugotowanej kaszy czy ryżu można wykorzystać jako farsz do gołąbków, warzyw (papryki, cukinii), dodać do kotletów mielonych. Niedawno pisałam ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... (Catalana) W kuchni katalońskiej także odnajdziemy elementy szeroko pojętej kuchni śródziemnomorskiej, czyli ryby, owoce morza, cytrusy, warzywa (przede wszystkim pomidory, cukinie, kabaczki, karczochy ...