Co można zrobić z ziemniaków?

... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo. ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię ...

dawno temu

Naleśniki nie muszą być nudne!

... – z serem, owocami, warzywami, grzybami, szpinakiem, mięsem, złożone w zgrabne koperty, zrolowane, zapieczone pod beszamelem... Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać. Również samo ciasto warto czasem ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ...

dawno temu

5 pomysłów na przetwory z cukinii

... tak samo. Zapiekanki, makarony, leczo z cukinii, cukinia faszerowana... pomysły kiedyś się kończą, a nawet przepyszna cukinia może się nam przejeść. I co wtedy zrobić z tymi, które jeszcze nie zostały ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... Wigilijna zupa grzybowa - przepis Składniki: 40 dag grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 2 marchewki, pietruszka, 1/2 selera, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól ... , 3-4 łyżki oleju, 4-5 łyżek śmietany, natka ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... i kiełbas można wykorzystać jako składnik zapiekanki, pizzy czy frittaty. Makaron 283203 Ugotowany makaron (bez sosu) może stać się bazą smacznej zapiekanki. Do tego warzywa, pieczarki, wędlina ... na blogu o wegetariańskich kotletach. Kasza i ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... mięsa z tak hodowanej krowy kosztuje 400 funtów brytyjskich! 283097 Ważne miejsce w kuchni japońskiej zajmują: tofu, glony i grzyby, które ani smakiem, ani wyglądem nie przypominają tych, które znamy ... można kupić w sklepach z orientalną lub ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... , ale najczęściej jadamy je nadziewane mięsem, sezonowymi owocami, słodkim twarogiem oraz kiszoną kapustą z grzybami – te ostatnie są jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. Gotowane pierogi ... się także pierogi w wersji wytrawnej: z ...

dawno temu

Risotto na piwie - przepis

... Składniki: szklanka ryżu arborio, pół kufla piwa, 2 garści leśnych grzybów, 1 cebula, ząbek czosnku, sok i skórka z 1 cytryny, kubek startego parmezanu, łyżka masła, ⅓ szklanki kremówki, 1 l bulionu warzywnego, świeży tymianek i pietruszka, sól ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... mieszkałam stała mała budka, w której można było kupić zapiekanki i gofry - równie smaczne, co te znad morza. Teraz niestety już tam nie mieszam, a i czasy kolonijne dawno za mną, więc aby cieszyć ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... , 250 g kiełbasy jałowcowej, 1 l suszonych grzybów, 150 - 200 g suszonych śliwek, jabłko, 1 - 2 łyżki cukru, 2 duże cebule, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony czarny, jałowiec ... , lubczyk, do smażenia masło klarowane, ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. Często staje się składnikiem przeróżnych zapiekanek i dań z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji - ugotowany al dente i polany pesto ... wykorzystywanych na różnego ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... , że ziemniaki będą się nadawały na sałatki, zapiekanki czy frytki. Z kolei, gdy obie połówki kleją się do siebie, wówczas ziemniaki nadają się na placki, kluski, pyzy lub puree. Placki ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... . Najczęściej jest to wynikiem jej rozgotowania i błędnego podania. Tymczasem to zielone warzywo sprawdzi się jako dodatek do zup, zapiekanek czy sałatek. Wystarczy tylko doprawić ją sokiem z cytryny ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... wykorzystać do przygotowania zapiekanki. Jeżeli będzie wymagała długiego pieczenia, możemy całkowicie zrezygnować z wcześniejszego podgotowania makaronu, zwłaszcza gdy będzie on zalany dużą ilością sosu ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... . Z gotowych naleśników można zrobić tort, zapiekankę przypominającą lazanię czy krokiety. Ile kultur, tyle naleśników Francja 282174 Za najlepsze na świecie są podobno uważane francuskie crepes ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... ! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak powstały pierwsze na świecie trufle. A dlaczego przypadkowy smakołyk nazwano truflami? Zapewne ze względu na wizualne podobieństwo do grzybów, które też noszą ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... , szpinak, ricottę, a nawet grzyby. Wszystko zależy od twoich preferencji. Pierożki przygotowujemy znacznie wcześniej, wykładamy na talerz i zalewamy rosołem. Nic prostszego. Parmezan 281381 To mój ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... do smaku. 285099 Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając ... . Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... spotkać dana z owocami morza i z oliwą z oliwek, a na północy kraju zjemy raczej dania mięsne, zapiekanki, pizzę, makarony i sery. 283250 Właśnie, sery! Nigdzie indziej na świece nie jadłam lepszych ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... gołąbki w wersji „na bogato” - farsz stanowi samo mięso np. wieprzowo-wołowe. Takie też są bardzo smaczne. W wersji wegetariańskiej kaszę lub ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi ...

+ Pokaż więcej