Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... . Natomiast na południu kraju przygotowuje się tzw. kulajdę – zupę z ziemniaków, grzybów, jajek i śmietany. W Czechasz najesz się do syta Tradycyjne czeskie potrawy są bardzo treściwe, kaloryczne ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ogórki, buraki, brokuły, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pory, seler, oraz jabłka i grzyby. Pamiętajmy, bo kisić warzywa w glinianych ... pyszne przetwory z dyni, śliwek, aronii, ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... zupę tuż przed podaniem. W zależności od gustu oraz smaku i koloru, jaki chcemy uzyskać możemy dodać do rosołu również natkę pietruszki, suszone grzyby lub śliwki, szafran lub jałowiec ... typowe dodatki to pierożki ravioli, klopsiki mięsne, ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... o to, by nie wyrzucać jedzenia i nauczyć się wykorzystywać resztki. Kawałki wędliny można wykorzystać jako farsz do pizzy lub zapiekanki, z czerstwego pieczywa zrobicie tosty francuskie, a z liści rzodkiewki czy brokuła koktajl albo pesto. 17600 ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... się w miejski krajobraz. 283163 Co można zjeść z „gastrociężarówki”? Food trucki oferują niemal każdy rodzaj kuchni. Nie są to już typowe fast foody, serwujące odmrażane zapiekanki zalane tanim keczupem ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... kolacji na francuskim stole znajdziemy zapiekankę warzywną z sosem beszamelowym i tartym serem. Francuska pani domu może podać także suflet, a na koniec posiłku ponownie deser – crème brulée, tarta ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... , konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Kukurydza jest świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych - co powiesz na wegetariańskie ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... . Poza tym ten region oferuje nam ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, grzyby, kozie i krowie mleko oraz przepyszne sery (np. ser basa i sery wędzone). Potrawy tego regionu są bardzo sycące i dają dużo energii ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... z dosalaniem potrawy. Dlatego polecam jednak ugotowanie wcześniej prawdziwego domowego rosołku. Będzie odpowiednio słony, dodasz do niego ulubione warzywa i przyprawy. Do risotta z grzybami można dodać bulion ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... podpiec w piekarniku, dzięki czemu gdy wrzucimy je na grilla, staną się rumiane i chrupiące. Grzyby z grilla 281660 Na grilla najlepiej nadają się boczniaki – zamarynujmy je w sosie sojowym z dodatkiem ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... na nadejście gości. Tuż przed podaniem rybę obkładamy wiórkami masła i dekorujemy plastrami cytryny. Tradycyjny smażony karp najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody, kwaśnej kapusty z grzybami lub chrzanu ze śmietanką. Palce lizać! ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... , Korniszony, Marynowane grzyby, Natkę pietruszki, Sardynki w oleju z puszki, Anchois, Majonez, Przyprawę Maggi, Tabasco, Sos Worcestershire, Musztardę (Dijon lub sarepską), Oliwę z oliwek, Sherry, Sok ...