Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. Często staje się składnikiem przeróżnych zapiekanek i dań z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji - ugotowany al dente i polany pesto ... wykorzystywanych na różnego ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... głównych. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, zastępując w obiedzie ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę. Quinoa może stanowić także dodatek do zup, sałatek, ciastek, a prażone ziarna można dodać ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... Szafki, szuflady, spiżarka... Produkty suche takie jak mąka, kasze, ryż, groch, fasola czy makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dlatego też najlepiej ... też, aby nie dosypywać do pojemnika mąki czy kaszy ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... . Najczęściej jest to wynikiem jej rozgotowania i błędnego podania. Tymczasem to zielone warzywo sprawdzi się jako dodatek do zup, zapiekanek czy sałatek. Wystarczy tylko doprawić ją sokiem z cytryny ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... wykorzystać do przygotowania zapiekanki. Jeżeli będzie wymagała długiego pieczenia, możemy całkowicie zrezygnować z wcześniejszego podgotowania makaronu, zwłaszcza gdy będzie on zalany dużą ilością sosu ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... spotkać dana z owocami morza i z oliwą z oliwek, a na północy kraju zjemy raczej dania mięsne, zapiekanki, pizzę, makarony i sery. 283250 Właśnie, sery! Nigdzie indziej na świece nie jadłam lepszych ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą... Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... o to, by nie wyrzucać jedzenia i nauczyć się wykorzystywać resztki. Kawałki wędliny można wykorzystać jako farsz do pizzy lub zapiekanki, z czerstwego pieczywa zrobicie tosty francuskie, a z liści rzodkiewki czy brokuła koktajl albo pesto. 17600 ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... się w miejski krajobraz. 283163 Co można zjeść z „gastrociężarówki”? Food trucki oferują niemal każdy rodzaj kuchni. Nie są to już typowe fast foody, serwujące odmrażane zapiekanki zalane tanim keczupem ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej. Adżapsandali 283116 Jakby chcieć ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... kolacji na francuskim stole znajdziemy zapiekankę warzywną z sosem beszamelowym i tartym serem. Francuska pani domu może podać także suflet, a na koniec posiłku ponownie deser – crème brulée, tarta ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych - co powiesz na wegetariańskie ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu), ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... warzywami. W Armenii i Turcji na na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur. 17467 ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... Zwieńczeniem czeskiej uczty jest oczywiście deser. Listę tradycyjnych deserów otwierają knedliki z owocami, przygotowywane z ciasta drożdżowego, twarogu lub kaszy manny. Polewa się je roztopionym masłem ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... czy kluskami. Kiedy rosół nie wyszedł nam zbyt klarowny lub gdy chcemy go przygotować w bardziej sycącej wersji, możemy na około 20 minut przed końcem gotowania dodać do niego nieco ryżu, albo kaszy. Mniej ...