Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... . Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem vinaigrette. W roli przystawki może być podany także pasztet, krewetki lub quiche – mała warzywna tarta z cukinii, pora lub szpinaku ... kolacji na francuskim stole ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... , beta-karoten, witaminy B1, E i PP. Stosuje się do warzyw, mięs, gulaszów, zapiekanek i zup. Przyrządza się z niej polentę oraz tortillę. Kasza kukurydziana występuje w postaci grubego i drobnego ... , zapiekanek, zup (np. krupniku), mięs czy ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... chrupania nie powinni pogardzić również chipsami z marchwi, buraka, cukinii lub selera. Ze swojej strony mogę polecić chipsy marchewkowe. Kiedy spróbowałam je po raz pierwszy w jednej z lubelskich ... nie jest czasochłonne. Wystarczy rozwinąć ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... 1. Chipsy z warzyw Potrzebujemy: cukinię, bakłażana, 250 g ziemniaków, olej, sól i słodką paprykę. Bakłażana, cukinię oraz ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa ... smażymy z obu stron na gorącym oleju przez ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... risotto zależy wyłącznie od twojej pomysłowości i preferencji. Może to być łosoś, krewetki, zielony groszek, kurczak, cukinia, dynia, pieczarki, orzechy, zioła, przyprawy. Pamiętaj jednak, że mniej ... znaczy więcej. Zdecyduj się więc na dwa, ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... mieszkałam stała mała budka, w której można było kupić zapiekanki i gofry - równie smaczne, co te znad morza. Teraz niestety już tam nie mieszam, a i czasy kolonijne dawno za mną, więc aby cieszyć ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. Często staje się składnikiem przeróżnych zapiekanek i dań z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji - ugotowany al dente i polany pesto ... wykorzystywanych na różnego ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... , chociaż ten przygotowany z cukinią nie przypadł mi do gustu. Być może zamiast gotowania, powinnam podsmażyć warzywo. Osobiście polecam zestaw niezawodny: zielone curry, mleczko kokosowe, marynowany imbir ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Składniki warzywnego makaronu: 100 g płatków migdałowych, sok z cytryny, 6 łyżek oliwy, sól morska, 0,5 kg marchewki, 2 cukinie, ogórek, ząbek czosnku, listki bazylii. Wykonanie warzywnego ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... fotografie sprawiają, że niemal czujesz aromat oregano i bazylii, grillowanej cukinii i soczystych pomidorów. Yotam Ottolenghi mieszka w Wielkiej Brytanii, ale pochodzi z Izraela. W każdym przepisie ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... . Najczęściej jest to wynikiem jej rozgotowania i błędnego podania. Tymczasem to zielone warzywo sprawdzi się jako dodatek do zup, zapiekanek czy sałatek. Wystarczy tylko doprawić ją sokiem z cytryny ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... wykorzystać do przygotowania zapiekanki. Jeżeli będzie wymagała długiego pieczenia, możemy całkowicie zrezygnować z wcześniejszego podgotowania makaronu, zwłaszcza gdy będzie on zalany dużą ilością sosu ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... jelit i sprawiają, że szybciej stajemy się najedzeni. Bakłażan marynowany w sosie, szparagi z dipem czosnkowym. cukinia faszerowana czy połówki papryki nadziewane prażoną ciecierzycą i pomidorami ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem bolognese. RADICCHIO – odmiana cykorii o ciemnoczerwonych liściach zebranych w główki. RATATOUILLE -  francuskie danie jednogarnkowe z cukinii ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... . Z gotowych naleśników można zrobić tort, zapiekankę przypominającą lazanię czy krokiety. Ile kultur, tyle naleśników Francja 282174 Za najlepsze na świecie są podobno uważane francuskie crepes ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... spotkać dana z owocami morza i z oliwą z oliwek, a na północy kraju zjemy raczej dania mięsne, zapiekanki, pizzę, makarony i sery. 283250 Właśnie, sery! Nigdzie indziej na świece nie jadłam lepszych ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... o to, by nie wyrzucać jedzenia i nauczyć się wykorzystywać resztki. Kawałki wędliny można wykorzystać jako farsz do pizzy lub zapiekanki, z czerstwego pieczywa zrobicie tosty francuskie, a z liści rzodkiewki czy brokuła koktajl albo pesto. 17600 ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... się w miejski krajobraz. 283163 Co można zjeść z „gastrociężarówki”? Food trucki oferują niemal każdy rodzaj kuchni. Nie są to już typowe fast foody, serwujące odmrażane zapiekanki zalane tanim keczupem ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... , konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Kukurydza jest świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych - co powiesz na wegetariańskie ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ...

+ Pokaż więcej