Z naleśnikiem dookoła świata

... . Z gotowych naleśników można zrobić tort, zapiekankę przypominającą lazanię czy krokiety. Ile kultur, tyle naleśników Francja 282174 Za najlepsze na świecie są podobno uważane francuskie crepes ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... spotkać dana z owocami morza i z oliwą z oliwek, a na północy kraju zjemy raczej dania mięsne, zapiekanki, pizzę, makarony i sery. 283250 Właśnie, sery! Nigdzie indziej na świece nie jadłam lepszych ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... można stosować przetworzone w odpowiedni sposób zboże glutenowe oraz owies, orzechy, kaszę jaglaną, soczewicę, sezam, ciecierzycę, siemię lniane, a także ziarna słonecznika. Obecnie rynek spożywczy oferuje ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą... Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... o to, by nie wyrzucać jedzenia i nauczyć się wykorzystywać resztki. Kawałki wędliny można wykorzystać jako farsz do pizzy lub zapiekanki, z czerstwego pieczywa zrobicie tosty francuskie, a z liści rzodkiewki czy brokuła koktajl albo pesto. 17600 ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... się w miejski krajobraz. 283163 Co można zjeść z „gastrociężarówki”? Food trucki oferują niemal każdy rodzaj kuchni. Nie są to już typowe fast foody, serwujące odmrażane zapiekanki zalane tanim keczupem ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej. Adżapsandali 283116 Jakby chcieć ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... kolacji na francuskim stole znajdziemy zapiekankę warzywną z sosem beszamelowym i tartym serem. Francuska pani domu może podać także suflet, a na koniec posiłku ponownie deser – crème brulée, tarta ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych - co powiesz na wegetariańskie ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu), ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... warzywami. W Armenii i Turcji na na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur. 17467 ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... Zwieńczeniem czeskiej uczty jest oczywiście deser. Listę tradycyjnych deserów otwierają knedliki z owocami, przygotowywane z ciasta drożdżowego, twarogu lub kaszy manny. Polewa się je roztopionym masłem ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... się także pierogi w wersji wytrawnej: z kaszą gryczaną lub jaglaną, a mieszkańcy wschodniej Polski zajadają się pierogami z soczewicą, z soją, z grzybami i kapustą. Pierogi w wersji słodkiej to specjał ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... czy kluskami. Kiedy rosół nie wyszedł nam zbyt klarowny lub gdy chcemy go przygotować w bardziej sycącej wersji, możemy na około 20 minut przed końcem gotowania dodać do niego nieco ryżu, albo kaszy. Mniej ...