Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... pojemniczków. 284383 Drobne warzywa i owoce (groszek, truskawki, jagody, poziomki, maliny, jeżyny) po oczyszczeniu z szypułek, umyciu i osuszeniu najpierw wyłóż na tackę i tak zamróź, a dopiero ... potem przesyp do woreczków i opisz. W ten ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się właściwie wszystkie owoce – truskawki, maliny, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest, jeżyny, morele ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... stanowić osobny temat, bo Portugalczycy kawę kochają nie mniej niż Włosi czy Francuzi ;-) podaje się babeczki ryżowe, puddingi czy tarty z owocami. 282602 Znanym deserem jest również sernik na zimno ... . Natomiast najbardziej chyba tradycyjnym ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... nie było masterszefem ;). Przygodę z pieczeniem zaczęłam od prostych muffinek. Do dziś rodzina i znajomi proszą o przygotowanie tych słodkich babeczek. Ile wtedy wiedziałam o pieczeniu? Niewiele ... i - jeśli tak jak ja lubicie muffinki - ...

dawno temu

Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof

... być babeczki 285195 Jubilat będzie zadowolony ;-) 285196 Najpierw zdjęcie, później ugaszę pożar... 285198 Podpowiem wam - to tort ;-) 285200 Myślicie, że ten mikser jeszcze zadziała? 285202 Podobno czarne jedzenie jest modne 285204 Zastanawiam ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... , wspomagają pracę nerek, a także chronią serce. Fiołek wonny 281462 Fiołek wonny to roślina tak piękna, że aż żal ją skonsumować. Jest elegancką i wyrafinowaną ozdobą tortów, tart, babeczek i ciasteczek ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... zacznij powoli lać karmel w taki sposób, by powstała sprężynka. Zanim zsuniesz spiralę z rączki, poczekaj 20-30 sekund, aż karmel zastygnie. Sprężynki możesz wykorzystać np. do dekoracji babeczek. 17376 ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... utrzymać wino w odpowiedniej temperaturze. Papilotki na muffinki „zrób to sam” 283389 Muszę się do czegoś przyznać. Uwielbiam piec muffinki, ale czasem zdarza mi się skusić na gotową babeczkę ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... ? 283641 Śliwki nadają się na przetwory. Ja nie wyobrażam sobie zimy bez śliwkowych powideł, kompotów, dżemów, marmolad, galaretek czy soków. Ze śliwkami pieczemy też babeczki i ciasta – biszkoptowe ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... są w setkach wzorów i rozmiarów – od bardzo prostych i oszczędnych, po te dające efekt małych kwiatów, rozetek czy listków. Jeżeli dodatkowo zaopatrzymy się w barwniki spożywcze, nasze ciasta i babeczki ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... do 180 stopni, a po 25 min możesz cieszyć się smakiem pysznych dyniowych babeczek. Smacznego! :) Placuszki dyniowe Składniki: 160 g mąki, łyżka cukru trzcinowego, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... - tradycyjny makowiec bożonarodzeniowy. https://www.instagram.com/p/BNjUjZdAfo7 Wielka Brytania Mince pies to malutkie babeczki z ciasta w różnych kształtach. Charakteryzuje je nadzienie ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... się. Jeśli wmiksujemy do niej masło, powstanie nam krem, doskonały do dekorowania tortów i babeczek. Beza włoska jest stabilna, możemy ją wykorzystać do przygotowania makaroników lub ozdabiania ciast ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... lnianym Składniki: (na 16 babeczek): 150 g żytnich otrębów, 3 łyżki zarodków pszenicy, 3 łyżki miodu, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 duże banany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 70 ml mleka, 50 ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... . Upieczone już ciasteczka przełóż na metalową kratkę, by przestygły. 282016 Zmielony jak w powyższym przepisie suszony rumianek możesz dodać do babeczek lub do swojego ulubionego ciasta. Możesz ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się więc za przetwarzanie rabarbaru, pędów sosny, szczawiu, truskawek. Lato to czas ogórków, malin, jeżyn, jagód, borówek, czereśni, wiśni, porzeczek, agrestu, moreli, gruszek. Z kolei jesienią przygotujemy ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... . Jednak wystrzegaj się pułapek. Szwedzki stół w hotelowym bufecie ugina się pod ciężarem słodkich babeczek, rogalików, słodzonych płatków śniadaniowych, opiekanych kiełbasek i tostów z żółtym serem? Pomyśl ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... Kiedy zostaną mi owoce używam ich do babeczek (muffinki z jagodami, bananem, jabłkiem smakują naprawdę wszystkim i szybko się je robi). Inny pomysł to ugotowanie kompotu. Z kolei surowe warzywa zużywam ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

... . Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj blachy – wyściel je papierem do pieczenia oraz nagrzej piekarnik do 190 stopni. Z ciasta uformuj babeczki lub rogaliki i włóż je do formy, a ich wierzch posmaruj roztrzepanym ...