Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – dopóki mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców, bo zimą pozostaną nam do dyspozycji suszone brzoskwinie, które z resztą są równie smaczne i zdrowe. ... Jesteśmy właśnie w samym środku ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... Po pierwsze: ryby Trudno byłoby sobie ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy

... Przetwory i weki z sezonowych warzyw i owoców to świetny sposób, by w chłodne, zimowe dni posmakować odrobiny lata. Dżemy, marmolady, powidła, marynowane warzywa, sosy... Poznaj 19 smakowitych przepisów na weki i przetwory, które koniecznie ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie ... ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... Białe, czarne czy czerwone? Które porzeczki są najzdrowsze? Odpowiedź jest prosta – wszystkie! Niezależnie od koloru, te owoce wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, wspomagają funkcjonowanie ... Który kolor wybrać? Bez względu na kolor, ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... . Teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, warto przypomnieć sobie babcine receptury na pyszne, zdrowe kompoty. Możemy także eksperymentować z nowymi smakami, dodając do przygotowywanych napojów zioła, przyprawy i... kwiaty. ... Kompot? To ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ... na waflu Składniki: woreczek ryżu (najlepiej takiego do ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... Środek lata to sezon na jeżyny. Ta dzika kuzynka maliny rośnie w lasach, na łąkach, ale może też uprawiana na działkach i w ogrodach. Jej owoce mają ciemnogranatowy, niemal czarny kolor i w zależności od gatunku, mogą być bardzo słodkie lub ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... Kończące się lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciasto, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy ... dużej ilości surowych owoców naraz, może ...

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... Jeśli zapytałabym, jakie owoce kojarzą wam się z czerwcem, zapewne wiele z was odpowiedziałoby, że... truskawki. Bingo! Nadszedł wreszcie okres, kiedy możemy je kupić naturalne, świeżo zerwane z pola ... dodać też inne sezonowe owoce, by ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... Kiwi, czyli owoc aktinidii, początkowo zwane było chińskim agrestem, gdyż rosło w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach, a swoją obecną nazwę zawdzięcza Normanowi Sondaga – amerykańskiemu ... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że ...

dawno temu

Kilka pomysłów na muffinki

... Muffinki zawsze są dobrym pomysłem, bez względu na to czy jest okazja by je upiec, czy nie - wystarczy, że masz chwilkę, jakieś owoce, mąkę oraz jeszcze kilka innych produktów i babeczki gotowe! Zainspiruj się i znajdź swój ulubiony przepis na ...

dawno temu

Co mają w sobie krewetki?

... Krewetki są jednymi z najsmaczniejszych owoców morza. Nie tylko stanowią samodzielne danie, ale mogą być także uzupełnieniem każdej sałatki. Jakie zalety niesie ze sobą wprowadzenie krewetek do naszej diety? ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... Pomelo nazywane jest pomarańczą olbrzymią i nic dziwnego, bo jest największym spośród owoców cytrusowych. W swojej rodzinie wyróżnia się nie tylko rozmiarem, ale także bogactwem składników odżywczych ... i witamin, a zwłaszcza witaminy C, której ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... Pigwa to bardzo ciekawy owoc - wygląda jak jabłko, a w smaku jest bardzo cierpka i kwaśna, dlatego też nie radziłabym jeść jej na surowo, ale jako dodatek do innych owoców, galaretek, słodkich dżemów ... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Ale oczywiście polecam częściej, bo te granatowe owoce to prawdziwe źródło zdrowia – świetnie działają na wzrok, pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami, oczyszczają organizm. A do tego jak smakują! Polecam oryginalny przepis na pieczone ...

dawno temu

Co zawierają porzeczki

... Porzeczki, bez względu na kolor, są bardzo zdrowymi owocami. Właśnie trwa na nie sezon. Sprawdź, co zawierają porzeczki i dlaczego warto je jeść? ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

... Prawdziwych gofrów już nie ma... no chyba, że te domowe ;-) Pamiętacie smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii nad morzem? Ja pamiętam doskonale i bardzo za tym smakiem tęsknię (za wakacjami ... Gofry z dżemem - mój smak dzieciństwa ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... wygląd. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza. 282555 Nie tylko świeże owoce są zdrowe. Suszone morele powinny na stałe znaleźć ... , cytryna, 3 ząbki czosnku, garść rodzynek, ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

+ Pokaż więcej