Przepis na klasyczny befsztyk tatarski

... Sekret udanego tatara tkwi wyborze odpowiedniego mięsa wołowego. Ja polecam polędwicę. Musi być ona jak najlepszej jakości, a więc świeża i pochodząca ze sprawdzonego miejsca. Dodatki to już kwestia indywidualnych upodobań :-) ...

dawno temu

Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej ...  i potrawy z wieprzowiny, a jesienią dużo ...

dawno temu

Gofry gofrom nierówne

... Wakacje nad polskim morzem kojarzą mi się z goframi. Już jako dziecko, kiedy jeździłam na kolonie potrafiłam wydać ostatnie pieniądze z kieszonkowego właśnie na gofry z bitą śmietaną i owocami ...

dawno temu

Zalety truskawek

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... łyżki cukru muscovado (lub trzcinowego). Owoce opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Następnie delikatnie je rozgnieć, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Borówkową papkę odstaw na pół godziny, żeby ... , tym razem na cztery godziny. Wegańskie ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Tradycyjny przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową Warto już dziś pomyśleć o przygotowaniu aromatycznej skórki pomarańczowej lub cytrynowej smażonej w cukrze. Do jej przygotowania wybieraj owoce ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do 20 minut. O czym należy pamiętać? 282995 Do przygotowania przetworów używajmy tylko świeżych, nieuszkodzonych owoców i warzyw z pewnego źródła. Najlepsze będą oczywiście te z własnego ogródka ... Którą metodę wybrać? Kiszenie to jedna z ...

dawno temu

Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo

... , a na nich świeże, sezonowe owoce pokrojone w kostkę (możesz też zrobić to dopiero rankiem następnego dnia). Tak przygotowaną owsiankę wstaw do lodówki, a rano wyjmij i zjedz ze smakiem (na zimno lub podgrzej lekko w kuchence mikrofalowej) ;-) ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... . Bez większych problemów można kupić ravioli w wielu sklepach - zarówno świeże, jak i mrożone. Jednak ich przygotowanie jest znacznie prostsze niż ci się wydaje - wystarczy odrobina czasu, chęci ... i gotowe :). Poznaj przepis na moje ulubione ...

dawno temu

Karkówka poleca się na obiad

... Lato dobiega końca, a wraz z nim sezon grillowy. Warto więc wykorzystać ostatnie ciepłe dni na urządzenie imprezy na świeżym powietrzu. Mięsem, które świetnie sprawdza się na grillu jest oczywiście karkówka. Wybrałam najlepsze i najsmaczniejsze ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... Poziomki pospolite owocują głównie w lipcu, więc to ostatni dzwonek, żeby w tym roku jeszcze zdążyć je spróbować. Od lat znane były medycynie ludowej, w której wykorzystywano nie tylko owoce poziomek ... , ale także ich liście. Wydaje mi się, że ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... trwa tyle, ile posmarowanie bułki masłem? Brzmi zachęcająco, prawda? Zatem mam dla was 3 przepisy na smaczne pasty śniadaniowe na bazie jajek, które możecie przygotować dzień wcześniej, a rankiem wyjąć z lodówki, posmarować nimi świeży chleb ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin ... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami ... otrzymamy pyszną przystawkę. Z kiełbasy i wędlin ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... ? Czy jest dopuszczalne użycie białej kapusty zamiast kiszonej? Otóż tak! Bo na Ukrainie ten barszcz jest daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej kapusty, bez fasoli i podaje z pampuszkami, czyli małymi ... bułeczkami. Nasi wschodni sąsiedzi ...

dawno temu

Bananowe sushi

dawno temu

6 pomysłów na pierogi

... Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań. ... . Wołowina musi być świeża i pochodzić od sprawdzonego ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... witalnych. Tymianek poprawi smak kurczaka, indyka, wołowiny i cielęciny. Pasuje także do owoców morza, ryb, gęstych zup, pieczonych ziemniaków, farszów i pasztetów. Działa antybakteryjnie ... oraz żelaza. Wspomaga trawienie, poprawia odporność, ...

+ Pokaż więcej