Sękacz - skarb Podlasia

... Sękacz to regionalny wypiek, znany na Kaszubach, Suwalszczyźnie i przede wszystkim Podlasiu. Dziś trudno sobie wyobrazić tradycyjne podlaskie wesele czy Święta Bożego Narodzenia bez sękacza. Sękacz ... na ciasto szybko rozniósł się po okolicy. W ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... Przepis na tradycyjne flaki Składniki: 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych), 1,3 kg wołowiny z kością, 4 duże marchewki, 4 pietruszki, duży ...

dawno temu

Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku

... Cudze chwalicie, swego nie znacie. A właśnie, że znamy! :) Dziś mam dla was listę najpyszniejszych dań inspirowanych kuchnią polską. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich ...

dawno temu

Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy

... Kuchnia Michała Molendy pachnie naturalnymi składnikami. Czuć w niej pasję i radość gotowania. Co zrobić, aby ją odwiedzić? Wystarczy śledzić Smaczne Blogi. Naprawdę warto! Oglądajcie każdy odcinek, by poznać pomysłowe, ale bardzo proste ...

dawno temu

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

... na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na falafele - ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... Kiedy za oknem temperatura przekracza 25 stopni w cieniu, nikt nie ma chyba ochoty stać w kuchni nad parującymi garnkami lub rozgrzanym piekarnikiem. No ale jeść coś trzeba. Najlepszym pomysłem na obiad w upalny dzień jest oczywiście chłodnik – ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... na pracochłonne, wcale takie nie jest. Nie powinno też przysporzyć problemów nowicjuszom - powiedziałabym nawet, że jest całkiem łatwe do przygotowania, mimo iż składa się z kilku warstw. Jeśli jeszcze pani Walewska vel pychotka nie zagościła w ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... w zależności od waszych preferencji smakowych i wytrzymałości. W dodatku to zrobione własnoręcznie pobudzi waszą kreatywność, a to bardzo cenna rzecz w kuchni. ... drobiu, ale także krewetek, ryb, wołowiny czy tofu. To tzw. danie jednogarnkowe. ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... nie tylko świetnie smakuje, ale również dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Dlatego nie zwlekaj - zaproś ją do swojej kuchni! ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... zaprosić kurki do swojej kuchni. Mają delikatny korzenny aromat i nieco pieprzny smak, są trwałe, nie robaczeją. Można je wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się do marynowania, smażenia, duszenia ... . Kurki są niskokaloryczne, w 100 gramach ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie. Dlatego doceńmy skarb jaki często rośnie w naszych przydomowych sadach i wykorzystajmy go w kuchni! ... aktywności organizmu. W jaki sposób wykorzystać wiśnie w ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... Daj się zabrać w deserową podróż po świecie! Poznaj tradycyjne oraz fantazyjne, ale za każdym razem starannie wykonywane i piękne desery z rożnych krajów. ... W poszczególnych krajach tradycyjne desery bardzo się różnią. Niektóre z nich są ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... Nie ma w kuchni nic lepszego od świeżych ziół zerwanych prosto z krzaczka. Ich posiadanie wcale nie wymaga ogrodu, działki ani nawet dużego balkonu. Wystarczy odrobina chęci i miejsca na parapecie, żeby już za kilka tygodni móc sięgać po listki ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... Nic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiłków jak tępy nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci ...

dawno temu

Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

... Makaroniki zawojowały świat deserów. Są smaczne i przepięknie wyglądają, a w dodatku można przygotować je niemal w każdym smaku i kolorze. Od tradycyjnych waniliowych czy czekoladowych po wariacje ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... , hiszpańskiej tortilli lub sałatki. A co jeśli zostało ci puree? Można nim zagęścić zupę krem np. z brokułów. Rozgniecione ugotowane ziemniaki to także składnik ciasta na kluski, knedle, cepeliny, kopytka ...

dawno temu

Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni

... żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. To dlatego brokuł jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Warto wprowadzić go do swojej dirty - poniżej znajdziesz kilka ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... chodzi? Tak, o patisony :). Raczej rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo oprócz niezwykłego wyglądu posiadają ciekawy, delikatny smak i wiele składników odżywczych dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o ...

dawno temu
+ Pokaż więcej