Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię ...

dawno temu

Właściwości granatów

... Owoce granatowca znane są od tysięcy lat i tego czasu uznawane są za źródło młodości, witalności i płodności. Zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych takich jak: witaminy A, B, C ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... Sezon grillowy w pełni, dobrze jest zadbać, aby nasze menu nie ograniczało się tylko do kiełbaski. Warto odkryć inne smaki, które mogą stać się stałymi gośćmi naszych wakacyjnych spotkań. Owoce, sery ... Grillowane figi z serem kozim Słodkie ...

dawno temu

Kilka pomysłów na owocowe śniadania

... Śniadanie to obok obiadu i kolacji najważniejszy posiłek w ciągu dnia - nie można o nim zapomnieć. Ma ono dostać potrzebnej organizmowi energii, byśmy mogli stawiać czoła codziennym wyzwaniom. A co powiecie na owocowe śniadanie? Poznaj 7 ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach

... Co poza smakiem mają w sobie te owoce, że tak wiele osób czeka na nie z utęsknieniem przez cały rok? Odmiany truskawek Okazuje się, że mamy ponad 2000 gatunków truskawek. Z białych kwiatów wyrastają ... na organizm człowieka. Właściwości ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ... ...

dawno temu

Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... Domowe lizaki to świetna imprezowa przekąska, słodkie "co nieco" dla twojego małego łasucha albo zdrowsza alternatywa dla lizaków, które możemy kupić w sklepie. Wystarczy odrobina chęci, fajny pomysł, ulubione owoce, czekolada i możesz ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... , dobroczynnie wpływają na serce, regulują ciśnienie, a nawet redukują poziom cholesterolu. To tylko niektóre właściwości tych egzotycznych owoców. Dowiedz się co się w nich znajduje i jakie płyną z tego korzyści dla naszego zdrowia. ... Co ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... jako przystawkę nazywaną tapas. A jeżeli myślisz, że pierogi, to polski wynalazek to jesteś w błędzie – praktycznie każdy kraj ma swoje pierogi, Hiszpania także. Są to pierogi o różnych rozmiarach ... Hiszpańska uczta Kuchnia Półwyspu ...

dawno temu

Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... Blanszowanie to obróbka żywności, dzięki której zachowamy piękny, naturalny kolor, smak oraz większość składników odżywczych warzyw lub owoców, które następnie poddajemy mrożeniu lub dalszej obróbce ... - poniżej znajdziesz kolejne metody ...

dawno temu

Zalety truskawek

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... łyżki cukru muscovado (lub trzcinowego). Owoce opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Następnie delikatnie je rozgnieć, skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem. Borówkową papkę odstaw na pół godziny, żeby ... , tym razem na cztery godziny. Wegańskie ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... i znajdź miejsca, w których możesz kupić świeże owoce morza. Może zamiast hipermarketu, poszukaj osiedlowych sklepików? Taka wycieczka może pokazać ci zakątki, których do tej pory nie widziałaś ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Jesteśmy właśnie w samym środku sezonu na brzoskwinie - szkoda byłoby go przegapić. Te wakacyjne owoce nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o ilość witamin i składników odżywczych. Poznaj ... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Tradycyjny przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową Warto już dziś pomyśleć o przygotowaniu aromatycznej skórki pomarańczowej lub cytrynowej smażonej w cukrze. Do jej przygotowania wybieraj owoce ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... Poziomki pospolite owocują głównie w lipcu, więc to ostatni dzwonek, żeby w tym roku jeszcze zdążyć je spróbować. Od lat znane były medycynie ludowej, w której wykorzystywano nie tylko owoce poziomek ... , ale także ich liście. Wydaje mi się, że ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin ... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... Którą metodę wybrać? Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania warzyw. Kwaśne, beztlenowe środowisko sprzyja zachowaniu składników mineralnych i witamin. Warzywa i owoce, które nadają ... w baldachach, lubczyk, liście czarnej ...

+ Pokaż więcej