Poznaj przepis na najprostszy sos z suszonych pomidorów na świecie

... Przedstawiam wam ekspresowy sos z suszonych pomidorów i śmietanki. Jego przygotowanie zajmie ci najwyżej 10 min. To jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, ale świetnie komponuje ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... Pieczeń rzymska - przepis 285965 Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, cebula, czerstwa kajzerka, łyżka oleju, jajko, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki słodkiej ... . Pod koniec smażenia dodaj na patelnię ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... Ravioli to nieduże pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane najczęściej serkiem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Ravioli pochodzi z Włoch, ale popularność zdobyło na całym świecie - także w Polsce ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny). Gdy wywar ostygnie, przecedzamy ... go przez sito. Mięso wyciągamy i obieramy. ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ... w Polsce - statystyczny Polak zjada ...

dawno temu

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

... Poszukujecie pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może skusicie się na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystąpicie ... na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami. ... Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... również przeciwskurczowo. Czosnek obniża ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... , ale za to jakie pyszne :-) No i nic się nie zmarnuje. Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów, pyz. Upieczone lub ugotowane mięso ... Kto wszystko zje? Mięso, wędliny Z ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ... ugotuj na sypko. Mięso dopraw solą, ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy je do temperatury pokojowej, na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami. 285855 Następnie mięso ... podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. ... . Charakteryzuje się łagodnym i delikatnym smakiem. Pasuje do ...

dawno temu

A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów

... Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ... ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... . Ale czy wiedzieliście, że można nimi marynować mięso? To dzięki kwaśnemu smakowi, kiwi uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Jest bardzo smaczne z podsmażaną cebulą i z odrobiną zielonej pietruszki. Schab ... sosem zalej kotlety cielęce i ...

dawno temu

Kotlety schabowe w wersji light

... można bez problemu przygotować w "odchudzonej" wersji. Tym razem postanowiłam zmierzyć się z kotletami schabowymi. Wystarczy pozbyć się panierki, dobrze doprawić mięso i usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, by otrzymać smaczne i ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... chaczapuri jako przystawkę, przekąskę, dodatek do mięsnych dań czy duszonych warzyw. Chinkali 283114 To nieprawda, że pierogi są autorskim dziełem Polaków. Każdy kraj ma swoje pierogi. Gruzini ... , drzewka figowe oraz krzewy laurowe. Natomiast ...

dawno temu

Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów

... Jeżeli znudziła ci się już tradycyjna panierka do mięs z bułki tartej i mąki, to mam dla ciebie 10 najsmaczniejszych pomysłów na niezwykłe panierki, które świetnie smakują z kurczakiem, ale nie tylko. Którą wybierzesz? :) ...

dawno temu

Jak dobierać przyprawy do potraw?

... Masz w szafce mnóstwo przypraw i nie wiesz do czego ich użyć? Nie jesteś pewien, czy będą pasować do danego mięsa albo czy możesz je łączyć z ziołami? Oto krótki przewodnik, jak je dobierać, aby cieszyć się pełnią smaku! ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... Tradycją już jest rozpoczynanie sezonu grillowego w czasie tzw. weekendu majowego, czyli w okresie 1-3 maja. W telewizji i na billboardach roi się wtedy od reklam zachwalających produkty różnych marek, w sklepach robi się tłoczno w dziale z ...

+ Pokaż więcej