Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... , jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wpadła na pomysł, by zrobić go samodzielnie. Długo szukałam idealnego przepisu, eksperymentowałam z proporcjami i dodatkami. Oto efekt :-) Dżem pomarańczowy dodaję do muffinek, herbaty, grzańca, a nawet ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... Natomiast zielona soczewica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, a po ugotowaniu zachowuje sypkość (za co ją najbardziej lubię :)). Najlepiej sprawdza się jako składnik past i farsz do pierogów ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... , tradycyjnych recepturach. Siostra Anastazja radzi jak przyrządzić i pięknie podać m.in mięsa, sałatki, surówki, ciasta. Dzięki kulinarnej pomocy w postaci książek siostry Anastazji każde danie się uda ...

dawno temu

Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców

... , która prowadzi kanał na YouTube KitchenBookTv na golonki w piwie - idealne danie dla prawdziwych mięsożerców. Więcej pomysłów na golonkę znajdziesz tutaj: Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko. Robimy ozdoby z karmelu Ażurowe koszyczki, kratki, delikatne nitki spowijające lody czy desery, a może kruche ... ciemniejszy nadaje się do polewania budyniów. Służy ...

dawno temu

Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką

... . Jednak z fasolki można przyrządzić wiele innych smakowitych potraw. Świetnie się komponuje z orientalnymi przyprawami, sosem pomidorowym, mięsem. Fasolkę można również marynować. Sprawdź, jakie pomysły na wykorzystanie w kuchni szparagówki ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... Znajdźcie mi chociaż jedną osobę, która nie lubi naleśników ;-) Te cienkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek można jeść na tysiące sposobów – na słono, na słodko, z mięsem ...

dawno temu

Naleśniki nie muszą być nudne!

... – z serem, owocami, warzywami, grzybami, szpinakiem, mięsem, złożone w zgrabne koperty, zrolowane, zapieczone pod beszamelem... Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać. Również samo ciasto warto czasem ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... zupę? Możesz także pokroić ją w plastry i podać z gorącym sosem, gdyż świetnie komponuje się z mięsem oraz innymi warzywami. Możliwości jest naprawdę wiele! Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji na dania z kalarepy. ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... zlepiaj uszka, tak jakbyś lepił pierogi, ale postaraj się zrobić to dokładnie i mocno. Aby uzyskać kształt tradycyjnych uszek, zlep końce pierożków ze sobą. Tak przygotowane uszka z grzybami włóż jedno ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... , Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ. Poza plackami, możemy z nich zrobić także smaczne babki, pyzy, kopytka, kluski, farsz do pierogów lub puree ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... owoców. Podczas letnich miesięcy w wielu miastach i miasteczkach organizowane są festiwale, jarmarki, karnawały, promujące kuchnię danego regionu. Swoje święta mają mi.in pierogi, flaki, ziemniaki ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... z proszkiem do pieczenia, gniecenie ciasta na pierogi czy wycinanie ciasteczek, a dla ciebie ogromną satysfakcją będzie przyglądanie się pracowitemu maluchowi. Jeśli dziecko nie jest jednak zainteresowane ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... jeszcze z dzieciństwa. W odważniejszej wersji możemy dodać do niej ser feta lub mleko kokosowe. To jednak nie koniec! Młode liście buraczków świetnie sprawdzają się w roli farszu do pierogów, dodatku ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz - fasola, meksykański ryż i mięso. Burrito jest bardzo popularnym daniem w Stanach Zjednoczonych, ale tam zawartość pszennego placka jest znacznie bogatsza ... ;-) Warto użyć ich wszystkich - ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... Sauté Sauté to sposób smażenia mięsa i ryb bez panierki na niewielkiej ilości tłuszczu. Używamy jedynie przypraw (sól, pieprz). W ten sposób wydobywamy naturalny smak mięsa i eliminujemy z potrawy ... niezdrowe dodatki. Pamiętajmy, że tłuszcz, ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań – przekąsek, pieczonych czy smażonych mięs, makaronów, ryżu, sałatek, surówek, a nawet deserów. Kochamy sosy, ponieważ poprawiają smak i wygląda ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... ciasto! 17315 Gdy ciasto stygnie, przygotuj składniki. Tarta na słono Do zrobienia tarty na słono będziemy potrzebować: 300 g podsmażanego mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kukurydzy, cebuli ... na tartę. Następnie dodajemy mięso oraz inne ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... , beta-karoten, witaminy B1, E i PP. Stosuje się do warzyw, mięs, gulaszów, zapiekanek i zup. Przyrządza się z niej polentę oraz tortillę. Kasza kukurydziana występuje w postaci grubego i drobnego ... , zapiekanek, zup (np. krupniku), mięs czy ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana ... to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... tradycyjną metodą, a więc na żywym ogniu. W obszar Gorskiego Kotaru i Liki jada się baraninę, jagnięcinę, wieprzowinę i dziczyznę. Do mięsa podawana jest palenta, czyli gotowaną miazga kukurydziana ... się na rybach i owocach morza – krewetki, ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... . Przyrządzanie tego owocu morza nie należy do najczystszych, więc najlepiej zabezpieczmy blat folią, ręcznikiem papierowym, czy gazetą. Kiedy stół i krab jest gotowy do akcji, zaczynamy! Wyciągamy mięso ... ). Wyjmujemy górną i dolną połowę ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... pod koniec gotowania. Listek laurowy włożony do opakowania ryżu czy pojemnika z mąką odstraszy ewentualne szkodniki, które mogłyby się zagnieździć w produktach zbożowych. Mięso i ryby W czasie ... duszenia lub gotowania mięsa, podlewaj je ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... potrawę, na którą składają się ryż, mięso różnych gatunków ryb, przyprawy i dużo kolendry. Owoce morza to tamtejszy skarb. Portugalczycy uwielbiają je przyrządzać w jak najprostszej formie. Krewetki ... Portugalii nie pomija mięsa. Na stołach ...

+ Pokaż więcej