Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... się szlachcica, który wybierał się na polowanie, kulig czy odwiedziny do sąsiada, było zabranie ze sobą kociołka z bigosem. 285262 Na czym polega fenomen bigosu? Bigos, obok pierogów i żurku, jest daniem ... , 250 g kiełbasy jałowcowej, 1 l ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

... Wigilijna zupa grzybowa - przepis Składniki: 40 dag grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 2 marchewki, pietruszka, 1/2 selera, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i sól ... , 3-4 łyżki oleju, 4-5 łyżek śmietany, natka ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową. 17414 ... zupę tuż przed podaniem. W zależności od gustu oraz smaku i koloru, jaki chcemy uzyskać ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... Natomiast zielona soczewica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, a po ugotowaniu zachowuje sypkość (za co ją najbardziej lubię :)). Najlepiej sprawdza się jako składnik past i farsz do pierogów ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... , drożdżowe czy kruche. Nie zapominajmy również o pierogach i knedlach. Pamiętajmy jednak, że pestki tych owoców zawierają trującą dla człowieka substancję – amigdalinę. Jest to związek, którego jednym ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... stanowią także bardzo smaczne i oryginalne nadzienie do pieczonych mięs, pierogów czy knedli. Z kolei suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych. 17419 Chutney morelowy Składniki: 1 kg moreli ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... chaczapuri jako przystawkę, przekąskę, dodatek do mięsnych dań czy duszonych warzyw. Chinkali 283114 To nieprawda, że pierogi są autorskim dziełem Polaków. Każdy kraj ma swoje pierogi. Gruzini ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... mięsa z tak hodowanej krowy kosztuje 400 funtów brytyjskich! 283097 Ważne miejsce w kuchni japońskiej zajmują: tofu, glony i grzyby, które ani smakiem, ani wyglądem nie przypominają tych, które znamy ... można kupić w sklepach z orientalną lub ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... , ale za to jakie pyszne :-) No i nic się nie zmarnuje. Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów, pyz. Upieczone lub ugotowane mięso ...

dawno temu

Risotto na piwie - przepis

... Składniki: szklanka ryżu arborio, pół kufla piwa, 2 garści leśnych grzybów, 1 cebula, ząbek czosnku, sok i skórka z 1 cytryny, kubek startego parmezanu, łyżka masła, ⅓ szklanki kremówki, 1 l bulionu warzywnego, świeży tymianek i pietruszka, sól ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... z czerwonych owoców jagodowych, czyli Rote Grütze. BADENIA-WIRTEMBERGIA – odwiedzając tę część Niemiec, musimy koniecznie spróbować Maultaschen. Są to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... , Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ. Poza plackami, możemy z nich zrobić także smaczne babki, pyzy, kopytka, kluski, farsz do pierogów lub puree ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... to także smaczny dodatek do sałatki, tortilli, zupy czy potrawki. Gotowane mięso kurczaka czy indyka po zmieleniu i doprawieniu będzie świetnym farszem do pierogów czy krokietów. Z kolei kawałki wędlin ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... owoców. Podczas letnich miesięcy w wielu miastach i miasteczkach organizowane są festiwale, jarmarki, karnawały, promujące kuchnię danego regionu. Swoje święta mają mi.in pierogi, flaki, ziemniaki ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... z proszkiem do pieczenia, gniecenie ciasta na pierogi czy wycinanie ciasteczek, a dla ciebie ogromną satysfakcją będzie przyglądanie się pracowitemu maluchowi. Jeśli dziecko nie jest jednak zainteresowane ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko. Robimy ozdoby z karmelu Ażurowe koszyczki, kratki, delikatne nitki spowijające lody czy desery, a może kruche ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... nie jadają gotowanego ciasta, dlatego nie spróbujemy u nich klusek, pierogów czy kopytek.  282002 Na tamtejszych stołach króluje sirene – biały słony ser owczy, krowi lub bawoli, podobny nieco do greckiej ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... jeszcze z dzieciństwa. W odważniejszej wersji możemy dodać do niej ser feta lub mleko kokosowe. To jednak nie koniec! Młode liście buraczków świetnie sprawdzają się w roli farszu do pierogów, dodatku ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście cykorii, ze względu na swój charakterystyczny „łódkowaty” kształt doskonale nadają się także do faszerowania (mięsem, grzybami, warzywami ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... ! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak powstały pierwsze na świecie trufle. A dlaczego przypadkowy smakołyk nazwano truflami? Zapewne ze względu na wizualne podobieństwo do grzybów, które też noszą ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... , szpinak, ricottę, a nawet grzyby. Wszystko zależy od twoich preferencji. Pierożki przygotowujemy znacznie wcześniej, wykładamy na talerz i zalewamy rosołem. Nic prostszego. Parmezan 281381 To mój ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... do smaku. 285099 Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając ... . Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... gołąbki w wersji „na bogato” - farsz stanowi samo mięso np. wieprzowo-wołowe. Takie też są bardzo smaczne. W wersji wegetariańskiej kaszę lub ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi ...

+ Pokaż więcej