W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... owoców. Podczas letnich miesięcy w wielu miastach i miasteczkach organizowane są festiwale, jarmarki, karnawały, promujące kuchnię danego regionu. Swoje święta mają mi.in pierogi, flaki, ziemniaki ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... z proszkiem do pieczenia, gniecenie ciasta na pierogi czy wycinanie ciasteczek, a dla ciebie ogromną satysfakcją będzie przyglądanie się pracowitemu maluchowi. Jeśli dziecko nie jest jednak zainteresowane ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko. Robimy ozdoby z karmelu Ażurowe koszyczki, kratki, delikatne nitki spowijające lody czy desery, a może kruche ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... nie jadają gotowanego ciasta, dlatego nie spróbujemy u nich klusek, pierogów czy kopytek.  282002 Na tamtejszych stołach króluje sirene – biały słony ser owczy, krowi lub bawoli, podobny nieco do greckiej ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... jeszcze z dzieciństwa. W odważniejszej wersji możemy dodać do niej ser feta lub mleko kokosowe. To jednak nie koniec! Młode liście buraczków świetnie sprawdzają się w roli farszu do pierogów, dodatku ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... się szlachcica, który wybierał się na polowanie, kulig czy odwiedziny do sąsiada, było zabranie ze sobą kociołka z bigosem. 285262 Na czym polega fenomen bigosu? Bigos, obok pierogów i żurku, jest daniem ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową. 17414 ...