Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... Sałatka jarzynowa - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt, imienin u cioci czy rodzinnego spotkania. Uważana jest za tradycyjną polską potrawę, ale czy w rzeczywistości sałatka jarzynowa ... jest polska? Okazuje się, że nie. Chcesz ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... do wielu potraw – według własnego upodobania. Pasują do zup, sałatek, panierek, koktajli, twarożków, jogurtów. Zarodki trzeba jednak spożywać z rozsądkiem. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to 5 łyżek ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans. ... kulinarnych ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... , jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów ... :) Dodatkowo łatwo się rozgotowuje, przez ...

dawno temu

Przepis na placki ziemniaczane

... Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Można jeść je solo lub podawać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponują się z sosami lub gulaszem. Jak usmażyć idealne placki ziemniaczane - złociste ...

dawno temu

Papryka w 17 smacznych odsłonach

... Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. Papryka w kuchni stwarza szerokie pole do popisu, więc jeżeli tak jak ja uwielbiasz paprykę, poznaj 17 smakowitych przepisów na ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...

dawno temu

Ugotuj rosół idealny

... Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie rosołu. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, warzywa, trochę przypraw i już. A potem okazuje się, że zupa jest bez smaku, albo wręcz przeciwnie ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... Chłodnikowy zawrót głowy Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć ... wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... nieco chłodniejszy klimat niż np. We ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... Poznańskich. Znajdziemy tak polskie produkty spożywcze poczynając od mięsa i wędlin, poprzez nabiał, oleje, pieczywo, przetwory, napoje, warzywa, na żywności dla dzieci kończąc. 17463 ... do Lublina! Szczegóły znajdziecie na facebookowym profilu ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Wykorzystanie szczawiu w kuchni Szczaw znany jest polskiej kuchni od setek lat - w okresie staropolskim najczęściej serwowany był w postaci zupy o lekkim, kwaskowatym smaku. Zawiera wiele witamin ... i składników odżywczych cennych dla zdrowia. ...

dawno temu

10 pysznych przepisów na wołowinę

... Badania pokazują, że na polskich stołach zdecydowanie za rzadko gości wołowina, dlatego przygotowałam dla was 10 sprawdzonych i pysznych przepisów na wołowinę. Mam nadzieję, że dzięki nim przekonacie się, że warto ją jeść. Smacznego! ...

dawno temu

Co można zrobić z ziemniaków?

... Pyry, kartofle, ziemniaki, bulwy czy grule... Nieważne jak je nazywamy, ważne, że są podstawą polskiej kuchni. Można je przyrządzać na tysiące sposobów. Wystarczy tylko kilka dodatków, by ... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i ...

dawno temu

Śląskie od kuchni

... Kiedy myślę o kuchni śląskiej, pierwsze co przychodzi mi do głowy to żur, modra kapusta, kluski z dziurką i rolada. Kuchnia śląska to chyba najbardziej rozpoznawalna regionalna kuchnia polska ...

dawno temu

Spaghetti na 7 sposobów

... Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Poznaj kilka pomysłów jak na bazie makaronu spaghetti (i nie tylko :)) ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Lubimy kalafiora, bo ma delikatny smak i niewiele kalorii. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Można go jeść zarówno na surowo, jak również gotować, zapiekać, ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Odmiany placków ziemniaczanych

... Placki z tartych ziemniaków to popularne danie w wielu światowych kuchniach. Zobacz czym różnią się niemieckie czy szwajcarskie placki ziemniaczane od tych, które goszczą na polskich stołach. ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... , konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Kukurydza jest świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać ... w całości w roli przystawki lub jako ...

+ Pokaż więcej