20 największych kulinarnych wpadek

... Ile razy wam się to zdarzyło - widzicie w internecie albo w książce kucharskiej piękne zdjęcie jakiejś potrawy, kupujecie wszystkie składniki, zakasujecie rękawy, zabieracie się do roboty ...

dawno temu

Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... odznacza się w potrawach. Sałatka z rukoli i granatu, z pomarańczą i orzechami włoskimi Ten przepis na sałatkę z rukoli, granatu, z pomarańczą i orzechami włoskimi to świetny pomysł na starter podczas ... potrawach, a intensywny smak sprawia, że ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Poznajcie aż trzy przepisy na spaghetti - każdy inny, ale równie smaczny, co pozostałe. Poczuj się jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to nie wychodząc z domu! Zapraszam po przepisy i życzę smacznych efektów - bon appetit! ;-) ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Czy wyobrażasz sobie święta bez bigosu albo imieniny u cioci, na których nie podano tej potrawy? Zapewne nie... Na czym więc polega fenomen bigosu? Dlaczego tak bardzo lubimy go jeść? A czy wiesz, z czego przygotowywano staropolski bigos? ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... Makaronikom mówimy stanowcze TAK! ;-) Każdy, kto choć raz próbował samodzielnie przygotować domowe makaroniki na bazie bezy włoskiej, wie, że nie jest to prosta sprawa, ale zdecydowanie gra ... miksuj całość przez 6-9 min aż masa na bezę ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów! ...

dawno temu

Papierówki - jabłka do zadań specjalnych

... dobrze można z nich wyczarować wiele smacznych potraw oraz przetworów na zimę. Robi się z nich soki, kompoty, dżemy, powidła, musy. Zebrałam pięć sprawdzonych przepisów na papierówki. ...

dawno temu

Niebanalne przepisy na tortillę

... pieczywa lub bazy do innych potraw. Z kolei hiszpańska tortilla to gruby omlet z ziemniakami, warzywami, mięsem. Obie wersje są równie smaczne. Zobacz 12 sprawdzonych przepisów na tortillę. ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masła klarowanego - to o wiele zdrowsze! Dzięki klarowaniu z masła pozbywamy się wody ... , białka i laktozy - to bardzo dobra ...

dawno temu

13 smakowitych przepisów, w których cebula odgrywa główną rolę

... Cebula to takie magiczne warzywo, które zmienia smak każdej potrawy i sprawia, że staje się ona jeszcze lepsza. Poniżej znajdziesz 13 pysznych propozycji na dania, w których cebula odgrywa główną rolę. Które z nich wybierzesz? :) ...

dawno temu

Na ostro, czyli dania z papryczkami chili

... Jeżeli lubisz ostrą kuchnię, to pewnie zainteresuje cię zbiór moich ulubionych potraw z dodatkiem papryczek chili :). Zatem zapraszam cię do zapoznania się z ogniście pysznymi daniami z papryczkami chili. Smacznego! ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ... Niestandardowe sushi Powszechnie uważa się, że sushi ...

dawno temu

Jak jeść pałeczkami - instrukcja krok po kroku

... Dlaczego japońskie potrawy smakują lepiej, gdy jemy je pałeczkami, a nie w europejski sposób nożem i widelcem? Nie wiem - ale chyba to siła sugestii i 5 tys. lat kulturowego dziedzictwa jedzenia nimi ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach ...

+ Pokaż więcej