Domowe ptysie - zrób je sam

... Ptysie - kto ich nie lubi? Chyba nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi z uśmiechem na twarzy i bitą śmietaną na nosie :) Jeżeli tak jak ja uwielbiacie ten deser, zachęcam was do przygotowania go samodzielnie w domu - oto przepis na ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... Bita śmietana stanowi niezwykle popularny dodatek do wielu ciast i deserów. Wydawać by się mogło, ze przygotowanie jej jest dziecinnie proste. To jednak nie do końca prawda. Ubicie śmietany tak, by ... się najczęściej do przygotowywania kremów, ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy nam się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie ... , angielskie czy szwajcarskie. Natomiast w ...

dawno temu

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

... , a jednym z nich był torcik składający się z kruchych wafli przekładanych czekoladowo-orzechowym kremem i oblany czekoladowym lukrem. Dziś jego firma nie istnieje, ale sam deser w trochę zmienionej wersji ... przetrwał i jest bardzo popularny, ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... Wystarczy kilka składników i pół godziny wolnego czasu, aby przygotować prosty i smaczny deser. Muffinki to puszyste babeczki, do których można dodać ulubione składniki - orzechy, świeże owoce ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... Makaron to podstawa dla każdego smakosza włoskiej kuchni. Wbrew pozorom jego odpowiednie ugotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Warto pamiętać o kilku najważniejszych ... determinuje długość gotowania i ostateczny efekt. ...

dawno temu

Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky

... Składniki: 25 g masła, 100 ml śmietany 30 proc., tabliczka gorzkiej czekolady, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka miodu, łyżka whisky (lub innego alkoholu), szczypta gruboziarnistej soli, kakao naturalne, wiórki kokosowe, posiekane orzechy ...

dawno temu

Pyszne pesto z orzeszkami pinii

... Pesto alla genovese to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki piniowe. Pesto można podawać z makaronem, mięsem, ciastem francuskim lub po prostu ze świeżym chlebem. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos pesto, ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe skarby natury. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zup, sałatek oraz deserów. Można z nich przygotować pyszne herbaty czy konfitury. W dodatku mają mnóstwo ... się w każdej sałatce. Niestety, stokrotki ...

dawno temu

Spaghetti na 7 sposobów

... Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Poznaj kilka pomysłów jak na bazie makaronu spaghetti (i nie tylko :)) ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie przepis na tartę z jeżynami. Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto kruche: 225 g mąki, 50 g cukru pudru, 115 g zimnego masła, 1/4 łyżeczki ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... jest biszkopt orzechowy. Do jego wykonania potrzebujemy: 15 dag orzechów włoskich, 3 łyżki tartej bułki, 1 łyżka kaszy manny, 6 jajek, 1/2 szklanki cukru pudru. 281756 Tak samo jak w przypadku jasnego ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... Budyń - zdrowy deser Domowy budyń jest wytwarzany z mleka, dlatego jest cennym źródłem wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości. Dodatkowo, tradycyjny budyń zawiera żółtka, dzięki ... dodanego do niego cukru, dlatego mamy pod kontrolą ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami

... Ryż z jabłkami... najlepsze śniadanie, deser i kolacja w jednym mojego dzieciństwa! Jabłka z sadu babci, cynamon i ryż... do dziś pamiętam ten smak, a ty? Jeżeli od twojego ostatniego spotkania ... smaków dzieciństwa ;-) Zrobiłam zapiekany ryż z ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym

... na bazie mleka dostarcza sporo składników odżywczych takich jak: wapń, białko i witaminy z grupy B - prawdziwy zastrzyk energii o poranku. Smacznego! :) Pyszny deser z kaszy manny - przepis ... A może masz ochotę na nieskomplikowany i pyszny ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach ... również do sałatek, farszów, zup. Mąka ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... Kuchnia meksykańska obok francuskiej i włoskiej to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata - nic w tym dziwnego! Kuchnia Meksyku jest kolorowa, pełna wyraźnych smaków i aromatów - jednym ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... nieco chłodniejszy klimat niż np. We Włoszech czy w Hiszpanii, znajdziemy tu więcej ciężkich mięsnych dań, zawiesistych sosów i gęstych, kremowych zup. Jednak znajdziemy tak również najróżniejsze przystawki i bardzo słodkie desery. Koneserzy ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... :-) Właśnie trwa na nie sezon. Można je jeść na surowo, mrozić dodawać do deserów, przygotowywać z nich dżemy, soki, syropy, galaretki, kompoty. ... . Możemy także dodawać je do ciast i deserów – tart, biszkoptów, crumble, puddingów, tortów ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Poznajcie aż trzy przepisy na spaghetti - każdy inny, ale równie smaczny, co pozostałe. Poczuj się jak w prawdziwej włoskiej restauracji i to nie wychodząc z domu! Zapraszam po przepisy i życzę smacznych efektów - bon appetit! ;-) ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... Makaronikom mówimy stanowcze TAK! ;-) Każdy, kto choć raz próbował samodzielnie przygotować domowe makaroniki na bazie bezy włoskiej, wie, że nie jest to prosta sprawa, ale zdecydowanie gra ... miksuj całość przez 6-9 min aż masa na bezę ...

+ Pokaż więcej